Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Codul Administrativ, modificat de Guvern. Schimbări la statutul unor funcții publice. Veste bună pentru polițiștii locali

Publicat

Guvernul Ciucă a aprobat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care se modifică Codul Administrativ şi care prevede echivalarea statutului funcţionarilor cu funcţii publice specifice cu cel al funcţionarilor cu funcţii publice generale.

Actul normativ soluţionează inechităţile din sistemul funcţiilor publice, cum ar fi cel al poliţistului local, care, conform prevederilor în vigoare, nu era echivalat unei funcţii din cadrul autorităţii locale, se menţionează în comunicat.

„Această necesitate de echivalare era prevăzută de Codul Administrativ şi a fost adoptată acum, după instalarea noului Guvern cu puteri depline de a emite ordonanţe de urgenţă”, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, citat în comunicat.

Funcţiile publice speciale vor fi eliminate, cu unele excepţii din domeniul Apărării sau al Internelor.

Echivalarea funcțiilor publice specifice cu funcţiile publice generale se referă la echivalarea în mod cumulativ a nivelului funcţiei publice, a nivelului studiilor necesare pentru exercitarea funcţiei publice și a vechimii în specialitate necesară pentru exercitarea funcţiei publice, așa cum rezultă din prevederile art. 384 alin. (2) din Codul Administrativ.

Pentru funcţiile publice specifice, stabilite până la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice prin orice altă modalitate decât prin lege, s-a menţinut echivalarea funcţiilor publice specifice cu funcţiile publice generale până la data de 05.07.2021, așa cum rezultă din prevederile art. 624 alin. (1) din același act normativ.

În prezent numeroase autorități și instituții publice nu au inițiat/finalizat demersuri legislative, în termenul legal reglementat, astfel că la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici au fost identificate funcții publice specifice stabilite atât în cadrul autorităților și instituțiilor publice din administrația publică centrală cât și celor din administrația publică locală care, în proporție majoritară, nu au fost echivalate în condițiile art. 384 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

Mobilitate de pe o funcție publică specifică pe o funcție publică generală

În acest context, după împlinirea termenului de 2 ani reglementat la art. 624 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, au fost blocate concursurile organizate în vederea ocupării unor funcții publice specifice vacante sau temporar vacante și s-a constatat imposibilitatea modificării raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici care presupun mobilitatea de pe o funcție publică specifică pe o funcție publică generală și de pe o funcție publică generală pe o funcție publică specifică.

Având în vedere că în condițiile actuale de pandemie de COVID 19 și a restricțiilor impuse prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, singura derogare prevăzută în prezent prin OUG nr. 103/2021 privind unele măsuri la nivelul administraţiei publice privește posibilitatea organizării şi desfăşurării de concursuri până la data de 31 decembrie 2021, posibilitate care riscă să nu producă efectele așteptate în lipsa reglementării echivalării funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale.

În acest context, considerăm că imposibilitatea ocupării funcțiilor publice specifice poate afecta managementul unor autorități și instituții publice și principiul continuității activității administrației publice. Astfel, este necesară reglementarea echivalării funcțiilor publice specifice cu funcțiile publice generale.

AGERPRES

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax