Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CODUL RUTIER. Modificări legislative importante, din luna mai. Ce trebuie să ştie şoferii

Publicat

Mai multe modificări importante intră în vigoare în luna mai. Aceste detalii sunt importante pentru şoferi sau pentru întreprinzătorii din domeniul auto. Schimbările vor fi aplicate de la 20 mai.

Expirarea ITP-ului unui autoturism va echivala cu suspendarea automată a înmatriculării. Şoferii care vor circula în continuare cu respectivul auvehicul vor risca o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării. În total, cele două sancţiuni cumulate pot ajunge la valoarea de 5.800 de lei.

La verificarea tehnică a maşinilor, acestea vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici. Se introduce categoriile de deficienţe: minore, majore și periculoase.

Stațiile ITP vor fi obligate să-și înregistreze video activitatea desfășurată. Măsura ar fi trebuit să se aplice de ceva timp, însă a fost amânată de autorități.

Noul proprietar al maşinii va fi obligat să anunţe autorităţile privind tranzacţia (cumpărarea autovehiculului respectiv) în maximum 90 de zile, faţă de 30 de zile, cât este acum. În schimb, dacă nu respectă această obligaţie, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, astfel că persoana care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei.

Transportatorii rutieri de mărfuri și de persoane vor fi clasificaţi de autorități, în funcție de gradul de risc prezentat de vehiculele pe care le folosesc. Toate vehiculele controlate în trafic, din punct de vedere tehnic, de către reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) vor fi incluse într-o bază de date, cu informaţii despre numărul și gravitatea deficiențelor constatate. Firmele și vehiculele cărora li s-a atribuit un grad de risc ridicat vor fi vizate mai des de controale.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Șofer

    luni, 30.04.2018 at 13:33

    Se bagă frica .nu-i corect ca la expirarea Itp.să se anuleze înmatricularea,e de-ajuns retragerea Civ.și amenda

  2. Șofer 11211

    luni, 30.04.2018 at 19:22

    De ce sa iei amenda pentru că ai expirat ITP-ul, dacă primești și amenda pentru conducerea unui autovehicul fără ITP. Nu e logic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax