Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cochilii vechi de peste 200 de ani, în colecția Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia. Au aparținut episcopului Batthyány

Publicat

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia deține piese de colecție, deosebite. În contextul sezonului estival, reprezentanții instituției au prezentat câteva piese din colecția de cochilii, care datează de peste 230 de ani.

”Dragi Prieteni, sezonul de mers la mare e în plină desfășurare.

Și pentru că unii influenceri își doresc să vadă la mare lucruri cel puțin discutabile, noi vă mărturisim că la mare ne dorim să vedem scoici și cochilii.

De aceea, astăzi vă prezentăm câteva piese din colecția splendidă de cochilii din Bibliotecă.

Și nu este vorba de orice colecție, ci de una dintre colecțiile de început ale episcopului (Batthyány Ignác – n.red.) despre care el însuși vorbește în testamentul pe care ni l-a lăsat, din 31 iulie 1798.

De aici aflăm: De asemenea, să nu fie ignorate (din donație) colecţiile de numismatică, de minerale şi de cochilii, împreună cu toate instrumentele necesare uscătoriei, strungăriei şi compactoriei.

Glasul mării, vibrația valurilor și tăcerea adâncului încă pot fi auzite în ele” au transmis reprezentanții Bibliotecii, într-o postare pe Facebook.

Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano – catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798).

Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de ”Institutum Batthyaniani/ Institutul lui Batthyani” din Alba Iulia.

Institutul a fost amenajat în clădirea fostei Biserici trinitariene din Alba Iulia. Edificiul, construit în stil baroc între 1719-1738 a suferit modificări în cursul secolului al XVIII-lea impuse de destinaţiile succesive ale acestuia: biserică cu două turle (1719-1784), depozit apoi spital al armatei (1786-1792) şi observator astronomic şi bibliotecă (1792-1798).

Nucleul de astăzi al Biliotecii Batthyaneum, totodată fondul-tezaur al acesteia, îl constituie colecţia privată a episcopului Batthyány Ignác, formată din 18.000 de unităţi bibliografice, tipărituri şi manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea.

Ele au fost procurate prin achiziţiile efectuate în ultimele două decenii ale secolului al XVIII-lea.

Cele mai importante sunt biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi, şi cea a Bisericii Sfântul Iacob din Levoca.

sursa: site, Facebook Biblioteca Batthyaneum

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax