Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Colecţie de artă sacră expusă la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia: Icoane pe sticlă, obiecte religioase şi exemplare de carte românească

Publicat

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei dispune de o colecţie bogată de artă sacră, înfiinţată în anul 1982, formată din peste 2.300 de exemplare de carte românească şi 660 de icoane pe sticlă şi lemn. O parte din această colecţie se află expusă într-un spaţiu din cadrul complexului Catedralei Reîntregirii şi poate fi vizitată de luni până joi între orele 8.00 – 16.00 şi vineri între orele 8.00 – 14.00.

Joi, expoziţia de icoane şi obiecte religioase a fost vizitată şi de beneficiarii Aşezământului social pentru persoane cu handicap „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, în cadrul unei deplasări la Catedrala Arhiepiscopală şi la Muzeul de Artă Sacră „Reîntregirea” al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

„Vizitatorii au aflat informaţii despre istoricul Catedralei Reîntregirii, despre unele dintre cele mai importante momente din istoria românilor care au avut loc aici, cum ar fi încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria sau etapele catedralei, de la construire până în prezent. Aceştia au vizitat apoi Muzeul de Artă Sacră <Reîntregirea> care găzduieşte o parte din Colecţia de patrimoniu a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei: exemplare apărute sub tipăritura Mitropoliei Bălgradului şi câteva dintre cele mai reprezentative icoane pe lemn şi pe sticlă aparţinând pictorilor din centrele iconografice din arealul Transilvaniei: Laz, Maieri sau Nicula”, a precizat Bogdan Urdaş, custodele Muzeului de Artă Sacră „Reîntregirea”.

Din cadrul colecţiei, un fond important îl constituie icoanele pe sticlă creaţie a meşterilor zugravi activi în secolele XVIII – XIX din judeţele Alba şi Mureş. Icoanele pe sticlă pot fi atribuite centrelor de zugravi: Nicula, Maierii Alba Iuliei, Făgăraş, Lancrăm, Iernueni, Mărginimea Sibiului, Ţara Oltului, cheii Braşovului, Nordul Transilvaniei şi Crişana.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax