Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Colecție de mașini și motociclete de epocă, în Cetatea Alba Carolina. Consilierii locali au aprobat PUZ-ul pentru construirea unui muzeu

Publicat

Peste 20 de mașini de colecție și câteva motociclete din colecția personală a omului de afaceri Petru Constantinescu, directorul companiei Salprest, vor fi expuse într-un muzeu, în Cetatea Alba Carolina. Consiliul Local a aprobat vineri în şedinţă Planul Urbanistic Zonal pentru construirea muzeului de maşini de epocă în Şanţurile Cetăţii din Alba Iulia, propus de acesta.

Muzeul care va găzdui colecţia personală de maşini şi motociclete de epocă a lui Petru Constantinescu va avea o suprafaţă de 3.000 mp, acesta urmând să funcţioneze pe un teren care în prezent este un spaţiu verde neamenajat. Terenul este situat în Şanţurile Cetăţii, în partea de nord a fortificaţiei de tip Vauban Alba Carolina la nordul contragărzii Ravelinului Sf. Carol şi la estul contragărzii bastionului Sf. Elisabeta. În ceea ce priveşte dimensiunea muzeului, acesta va avea o lungime de aproximativ 113 m şi o lăţime cuprinsă între 2,20 şi 29,50 m

Colecţionarul Petru Constantinescu a decis să ofere utilitate maşinilor şi motocicletelor care în prezent se află în garajele sale şi să dea viaţă astfel unui muzeu, care este disponibil și altor cetăţeni, pasionaţi la rândul lor de maşini de epocă. Pe de altă parte, deşi, la început, la muzeu se vor găsi doar maşinile şi motocicletele din colecţia sa personală, Constantinescu a precizat că pe parcurs oricine poate să vină cu alte autoturisme sau ultilaje de epocă pe care doreşte să le expună publicului larg.

Directorul Salprest Alba are o colecţie de peste 20 de autoturisme printre care se numără mărci precum Dacia, Trabant, Volkswagen sau Mercedes, dar şi câteva motociclete, care, spune el, sunt, în cea mai mare parte, recondiţionate. Cea mai veche maşină din colecţia sa datează din anul 1930.

În ceea ce priveşte deschiderea muzeului de maşini de epocă, colecţionarul spune că întreg spaţiul va fi amenajat corespunzător iar pe pereţi vor fi expuse informaţii legate de maşinile şi de asemenea, va exista şi un info point unde cei intersaţi pot afla diverse informaţii despre coleţie. Pe de altă parte, acest muzeu este destinat cetăţenilor iar scopul nu este acela de a obţine un profit substanţial, motiv pentru care şi preţul unui bilet va fi unul modic.

Aprobarea PUZ-ului pentru muzeul de mașini este doar primul pas în realizarea acestuia, după care urmează obținerea avizelor de la Ministerul Culturii și altele. Petru Constantinescu apreciază că muzeul va fi deschis în maxim un an după obţinerea tuturor avizelor necesare.

Oana ALEXA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax