Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia: Anunț demarare proiect ”Elevul de azi, angajatul de mâine”


Publicat

ue

 

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operațional Capital Uman

Axa prioritara 6: Educație și competențe

Obiectivul tematic 10: Efectuarea de investiții în domeniul educației, al formării și al formării profesionale în vederea dobândirii de competențe și a învățării pe tot parcursul vieții

Prioritatea de investiții 10.iv: Sporirea relevanței pe piața forțelor de muncă a educației și a sistemelor de formare, facilitarea tranziției de la educație la piața forțelor de muncă și consolidarea formării și a sistemelor de formare profesională, precum și a calității lor, inclusiv prin mecanisme de anticipare a competențelor, adaptarea programelor de învățământ și instituirea și dezvoltarea unor sisteme de învățare la locul de muncă, inclusiv a unor sisteme de învățare duală și programe de ucenicie

Obiectivul specific 6.14 Creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI/14/Creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI

Titlul proiectului ”Elevul de azi, angajatul de mâine

Cod proiect: POCU/633/6/14/132926

Ianuarie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, cu sediul în Alba Iulia, în calitate de beneficiar anunță demararea proiectului POCU/633/6/14/132926 – ”Elevul de azi, angajatul de mâine”, realizat în parteneriat cu SC TERRA NOVA GROUP SRL, pe o perioadă de 18 luni, cuprinsă între 01.09.2020 și 28.02.2022.

Proiectul este cofinanțat prin FONDUL SOCIAL EUROPEAN, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Prioritatea de investiții 10.iv: Sporirea relevanței pe piața forțelor de muncă a educației și a sistemelor de formare, facilitarea tranziției de la educație la piața forțelor de muncă și consolidarea formării și a sistemelor de formare profesională, precum și a calității lor, inclusiv prin mecanisme de anticipare a competențelor, adaptarea programelor de învățământ și instituirea și dezvoltarea unor sisteme de învățare la locul de muncă, inclusiv a unor sisteme de învățare duală și programe de ucenicie, Obiectivul specific 6.14 Creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI/14/Creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.

Proiectul are o valoare totală de 2.157.369,60 lei din care valoare finanțare nerambursabilă 2.086.725,54 lei, iar valoarea cofinanțării este de 70.644,34 lei.

Obiectivul general al proiectul îl reprezintă facilitarea trecerii de la educație la muncă prin îmbunătățirea utilității sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, iar obiectivele specifice vizează îmbunătățirea utilității sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, facilitarea trecerii de la educație la munca si consolidarea sistemelor de educație și formare profesională și a calității lor, inclusiv prin mecanisme pentru anticiparea competențelor, adaptarea programelor de învățământ și crearea și dezvoltarea de sisteme de învățare bazate pe munca pentru 182 de elevi și creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar, cu accent pe Strategia Naționala pentru Ocuparea Forței de Munca 2014-2020 și sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligență conform SNCDI pentru un număr de 182 de elevi care urmează specializările tehnician în activități economice, tehnician în turism, tehnician în gastronomie, organizator banqueting, tehnician în activități de comerț, bucătar, ospătar.

Proiectul are în vedere un grup țintă format din 182 elevi aparținând claselor IX-XII din cadrul Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian”, învățământul liceal și învățământul profesional (ISCED 2 – 3, nivel de calificare 3 – 4)

Activitățile din cadrul proiectului se referă la: Organizarea si implementarea programelor de învățare la locul de muncă, Furnizarea de servicii de consiliere si orientare profesionala, Dezvoltarea sistemului de învățare la locul de muncă, Activități de sprijin a sistemului de învățare la locul de muncă, Activitatea de management al proiectului și Decontării cheltuielilor indirecte pe bază de rată forfetară

Rezultatele estimate la finalizarea proiectului:

Persoane (elevi/ ucenici) certificate la încetarea calității de participant: 150

Persoane (elevi/ ucenici) care își găsesc un loc de muncă la încetarea calității de participant: 40

Persoane (elevi/ ucenici) care își găsesc un loc de muncă la încetarea calității de participant, din care: – din zona rurală: 2

Persoane (elevi/ ucenici) certificate la încetarea calității de participant, din care: – roma: 2

Persoane (elevi/ ucenici) certificate la încetarea calității de participant, din care: – din zona rurală: 14

Persoane (elevi/ ucenici) care urmează studii/cursuri de formare la încetarea calității de participant: 19

Pentru informații suplimentare, putem fi contactați la adresa de e-mail: id132926@gmail.com.

Manager de proiect,

prof. Sorin Valerian CHIRILĂ

Conținutul acestui material nu prezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Documentul în format PDF poate fi consultat AICI: comunicat presaDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

18 ianuarie: 16.760 de cazuri COVID și 70 de decese înregistrate în România. Numărul de infectări s-a dublat de la o zi la alta

Publicat

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 18 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 16.760 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 70 decese, dintre care 5 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.

Comparativ, luni erau raportate 8.118 cazuri în 24 de ore. Numărul infectărilor s-a dublat de la o zi la alta.

Datele vor fi completate la ora 13.00. Revenim cu amănunte.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vânt puternic în sudul județului Alba și în alte zone din țară până miercuri

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat atenționările de vreme valabile pentru această perioadă.

COD GALBEN: marți, 18 ianuarie, până la ora 20.00 – intensificări susținute ale vântului

Pe parcursul zilei de marți (18 ianuarie), vântul va continua să prezinte intensificări în estul, centrul și local în sudul și sud-estul țării, precum și în zonele de munte.

În Carpații Meridionali, îndeosebi în zona înaltă, vor fi rafale de 90-110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă.

În Moldova, viteza vântului va atinge 60-85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55-60 km/h.

COD GALBEN: de marți, 18 ianuarie, ora 20.00 până miercuri 19 ianuarie, ora 8.00 – intensificări susținute ale vântului

În Carpații Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini mari, vântul va avea în continuare rafale de 90-110 km/h, zăpada va fi viscolită, iar vizibilitatea redusă.

Intensificări locale şi temporare ale vântului vor mai fi şi în restul zonei montane, cu viteze în general de 70-80 km/h, precum și în Moldova, Transilvania şi Dobrogea, în special pe litoral, cu viteze de 50-55 km/h.

sursă: meteoromania.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Ar fi copiat din alte două teze

Publicat

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, arată o investigație realizată de jurnalista Emilia Șercan pentru pressone.ro.

Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.

”Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute de PressOne către Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP.

În acest articol nu voi putea prezenta fotocopii, pentru că atât regulamentul Bibliotecii Naționale, cât și cel al UNAP interzic fotografierea paginilor dintr-o teză de doctorat. În schimb, veți putea citi, comparativ, transcrierile unor pagini din lucrarea premierului și din textele-sursă.

Analiza lucrării a revelat – pe lângă copierea mot à mot – patru tehnici clasice de mascare a plagiatului folosite în teza prim-ministrului.

Într-o declarație transmisă aseară, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. Punctul de vedere integral al premierului poate fi citit mai jos, în text.

Premierul României, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP)” scrie Emilia Șercan.

Dincolo de conținutul copiat descoperit deja, nu este exclus ca o analiză bazată pe surse bibliografice extinse – de tipul unor documente interne ale departamentelor de Integrare Euro-Atlantică și Relații Militare Internaționale din Ministerul Apărării Naționale, invocate în teză – să dezvăluie și alte porțiuni de conținut plagiat.

Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat se mai arată în articol.

Reamintim că pe data de 14 decembrie, Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut explicații lui Florin Roman cu privire la acuzațiile de plagiat. Roman i-a transmis prim-ministrului că este vorba, de fapt, doar de definiții reproduse și nu de plagiat. Cu toate acestea Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Digitalizării să clarifice cât mai curând situația în care se află spunându-i că este de așteptat o demisie.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

La Sebeș se păstrează nivelul minim al impozitelor și taxelor locale prevăzute de Codul Fiscal pentru anul 2022

Publicat

Pentru anul 2022, la fel ca și în anii anteriori, primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a propus ca pentru persoanele fizice să se păstreze nivelul minim al impozitelor și taxelor locale prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art. 491 alin.(1) din Codul fiscal, impozitele și taxele locale se indexează anual cu rata inflației, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Rata inflației, publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost de 2,6 %, acesta fiind procentul de creștere a impozitelor și taxelor locale, stabilit de lege.

Redăm mai jos un exemplu privind nivelul impozitelor și taxelor locale în anul 2022, comparativ cu anul 2021, pentru un contribuabil cu domiciliul în Sebeș, str. Mihail Kogălniceanu, jud. Alba, zona de impozitare “B”, care deține în proprietate următoarele bunuri mobile și imobile:

– clădire cu destinația locuință, compusă din:

 • corp principal, în suprafață de 60 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;
 • pivniță, în suprafață de 12 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;
 • anexă, în suprafață de 85 mp., din cărămidă arsă, cu instalații de apă, canalizare și încălzire, an construcție 1994;
 • teren cu construcții (curte) în suprafață de 245 mp.;
 • grădină, în suprafață de 1.005 mp., categoria de folosință “teren arabil”;
 • teren extravilan, în suprafață de 10.400 mp., categoria de folosință “teren arabil”;
 • autoturism, cu capacitate cilindrică de 1.896 cmc.;

Categoria de impozit – Impozit datorat 2021 (lei) – Impozit datorat 2022 (lei) – Creștere în anul 2022, comparativ cu anul 2021

 • Impozit clădiri – 168 lei – 172 lei – 2,4 %
 • Impozit teren cu construcții (curte) – 114 lei – 117 lei – 2,6 %
 • Impozit teren grădină – 9 lei – 9 lei – 0,0 %
 • Impozit teren extravilan – 115 lei – 118 lei – 2,6 %
 • Impozit pe mijloacele de transport – 198 lei – 203 lei – 2,6 %
 • TOTAL – 604 lei – 620 lei – 2,6 %

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate