Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Colegiul Medicilor Alba: Angajaţii CNAS responsabili de funcţionarea PIAS trebuie traşi la răspundere

avatar

Publicat

Publicitate

Cele mai recente probleme în funcţionarea platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) au generat reacţii dure din partea Colegiului Medicilor Alba, care cere tragerea la răspundere a angajaţilor CNAS care ar fi trebuit să se ocupe de bunul mers al sistemului.

Într-o adresă înaintată CNAS, Colegiul Medicilor Alba, reprezentat de medicul Ioan Susan, a cerut, încă din 10 mai, măsuri de „neutralizare a consecinţelor nefuncţionării PIAS, remedierea definitivă a problemelor sistemului informatic şi tragerea la răspundere a tuturor celor care au contribuit la crearea situaţiei prezente”.

Colegiul Medicilor Alba mai face următoarele precizări în adresa respectivă: „Încetarea contractului cu firma care asigura mentenanţa PIAS a lăsat sistemul într-o stare de vulnerabilitate care este inacceptabilă, având în vedere natura informaţiilor stocate în cadrul platformei – date cu caracter special.

Colegiul Medicilor Alba a trimis sesizare către CNAS încă din 4 aprilie, semnalând faptul că certificatul de securitate al portalului dosarului electronic de sănătate era expirat de 20 de zile, la acea dată.

Este inadmisibil ca la aproape un deceniu de la implementarea PIAS, acesta să nu ofere date la zi, să funcţioneze cu sincope frecvente şi să aibă o rată de erori uriaşă. CNAS este responsabilă de funcţionarea sistemului informatic şi are angajaţi care trebuie să se asigure că acesta funcţionează – dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că angajaţii nu îşi fac munca de ani de zile, deci trebuie traşi la răspundere pentru prejudiciile create.

Întreruperile sistemului afectează medicii, farmaciştii şi pacienţii:

– timpul de muncă se prelungeşte, nefiind nimeni plătit pentru muncă suplimentară

– timpul de aşteptare al pacienţilor se prelungeşte

– serviciile nevalidate înseamnă servicii neplătite pentru medici, deci muncă voluntară

– reţetele date offline trebuie tipărite de două ori, o dată când se dau pacienţilor şi o dată pentru validare, când merge sistemul – acest lucru înseamnă risipă dublă de hârtie, toner şi timp

– există probleme cu reţetele care se aliberează fracţionat pentru pacienţii cronici

– medicii devin pasibili de imputări ulterioare, raportat la incapacitatea de validare a unor reţete date offline

– se ajunge la situaţii în care medicii pândesc noaptea scurtele momente în care SIUI poate este funcţional, pentru a reuşi să valideze servicii şi reţete”.

În acest context, Colegiul Medicilor Alba apelează din nou la înțelegere, răbdare și solidaritate față de medici din partea tuturor pacienților. “Haosul creat din cauza managementului defectuos din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ne afectează pe toți”, mai precizează CM Alba.

Reamintim că platforma informatică CNAS nu a funcţionat încă de joi, 10 mai, iar, potrivit medicilor, sunt probleme şi astăzi.

CNAS a anunţat luni că a luat măsuri pentru remedierea fluctuaţiilor apărute în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

“Specialiştii firmei SIVECO România au demarat deja, la solicitarea CNAS, activităţi tehnice în acest scop, care vor fi derulate până la soluționarea indisponibilității temporare a PIAS, fără costuri din partea CNAS.

Pentru consolidarea funcţionalităţii PIAS, urmează ca în seara de 14 mai, platforma informatică să fie oprită programat între orele 19:00 şi 24:00.

Reamintim că serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line din data de 7 mai 2018 și până la soluţionarea problemelor platformei informatice vor putea fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii mai 2018.

Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate off-line, CNAS dezactivează următoarele reguli de validare:

a) ”serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare” – din data de 7 mai 2018 și până la remedierea PIAS;

b) ”serviciul nu a fost semnat cu cardul” – din data de 10 mai 2018 și până la remedierea PIAS.

În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 – 42 din H.G. 155/2017.

Aceste prevederi se adaugă celor deja anunţate pentru ziua de 3 mai 2018”, se arată în comunicatul CNAS.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Irina Rimes a ales-o!!! Antinia Simion din Alba Iulia a trecut de proba confruntărilor la VOCEA ROMÂNIEI

avatar

Publicat

antinia vocea romaniei

Antinia Simion merge mai departe la show-ul Vocea României. Irina Rimes a ales-o!!! Vineri seara, în cadrul ”confruntărilor” Antinia Simion și Oana Tabultoc au cântat în mumele iubirii, pentru muzică. În final, Antinia a fost alegerea Irinei Rimes pentru etapa knockout-urilor.Aflată pentru prima dată la Vocea României, Antinia Simion, o tânără de 19 ani din […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia aniversează 15 ani de la înființare

avatar

Publicat

asezamant social vasile cel mare alba iulia

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia aniversează în acest an 15 ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, copiii şi personalul centrului au pregătit un program festiv care a marcat „ziua casei”. Manifestările au avut loc săptămâna aceasta la sediul aşezământului şi au debutat cu oficierea unei slujbe de binecuvântare și au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Alexandra Prața și Rareș Fiț – MISS și MISTER BOBOC 2018, la Colegiul Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia

avatar

Publicat

balul bobocilor 2018 hcc

Alexandra Prața și Rareș Fiț sunt câștigătorii titlurilor de Miss și Mister Boboc 2018, la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Totodată, în cadrul evenimentului desfășurat vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu, Mirela Vlaic și Sergiu Buhățel au obținut titlurile de Miss și Mister popularitate.În ”cursa” pentru titlul de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rugăciunea „Tatăl Nostru” va fi modificată. Noul text va fi supus atenției Vaticanului, pentru aprobare

avatar

Publicat

Icoana-Intrarii-Domnului-in-Ierusalim

Un pasaj din rugăciunea ”Tatăl Nostru” va fi modificat. În urma unei adunări generale a episcopilor italieni, a fost aprobată traducerea celei de-a treia ediții a textului ”Roman Missal”, o traducere care a luat mai mult de 16 ani pentru a fi finalizată.Adunarea generală a Conferinţei Episcopale Italiene a aprobat traducerea italiană a celei de-a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate