Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Colegiul Medicilor Alba: Angajaţii CNAS responsabili de funcţionarea PIAS trebuie traşi la răspundere

Publicat

medic calculator

Cele mai recente probleme în funcţionarea platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) au generat reacţii dure din partea Colegiului Medicilor Alba, care cere tragerea la răspundere a angajaţilor CNAS care ar fi trebuit să se ocupe de bunul mers al sistemului.

Într-o adresă înaintată CNAS, Colegiul Medicilor Alba, reprezentat de medicul Ioan Susan, a cerut, încă din 10 mai, măsuri de „neutralizare a consecinţelor nefuncţionării PIAS, remedierea definitivă a problemelor sistemului informatic şi tragerea la răspundere a tuturor celor care au contribuit la crearea situaţiei prezente”.

Colegiul Medicilor Alba mai face următoarele precizări în adresa respectivă: „Încetarea contractului cu firma care asigura mentenanţa PIAS a lăsat sistemul într-o stare de vulnerabilitate care este inacceptabilă, având în vedere natura informaţiilor stocate în cadrul platformei – date cu caracter special.

Colegiul Medicilor Alba a trimis sesizare către CNAS încă din 4 aprilie, semnalând faptul că certificatul de securitate al portalului dosarului electronic de sănătate era expirat de 20 de zile, la acea dată.

Este inadmisibil ca la aproape un deceniu de la implementarea PIAS, acesta să nu ofere date la zi, să funcţioneze cu sincope frecvente şi să aibă o rată de erori uriaşă. CNAS este responsabilă de funcţionarea sistemului informatic şi are angajaţi care trebuie să se asigure că acesta funcţionează – dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că angajaţii nu îşi fac munca de ani de zile, deci trebuie traşi la răspundere pentru prejudiciile create.

Întreruperile sistemului afectează medicii, farmaciştii şi pacienţii:

– timpul de muncă se prelungeşte, nefiind nimeni plătit pentru muncă suplimentară

– timpul de aşteptare al pacienţilor se prelungeşte

– serviciile nevalidate înseamnă servicii neplătite pentru medici, deci muncă voluntară

– reţetele date offline trebuie tipărite de două ori, o dată când se dau pacienţilor şi o dată pentru validare, când merge sistemul – acest lucru înseamnă risipă dublă de hârtie, toner şi timp

– există probleme cu reţetele care se aliberează fracţionat pentru pacienţii cronici

– medicii devin pasibili de imputări ulterioare, raportat la incapacitatea de validare a unor reţete date offline

– se ajunge la situaţii în care medicii pândesc noaptea scurtele momente în care SIUI poate este funcţional, pentru a reuşi să valideze servicii şi reţete”.

În acest context, Colegiul Medicilor Alba apelează din nou la înțelegere, răbdare și solidaritate față de medici din partea tuturor pacienților. “Haosul creat din cauza managementului defectuos din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ne afectează pe toți”, mai precizează CM Alba.

Reamintim că platforma informatică CNAS nu a funcţionat încă de joi, 10 mai, iar, potrivit medicilor, sunt probleme şi astăzi.

CNAS a anunţat luni că a luat măsuri pentru remedierea fluctuaţiilor apărute în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

“Specialiştii firmei SIVECO România au demarat deja, la solicitarea CNAS, activităţi tehnice în acest scop, care vor fi derulate până la soluționarea indisponibilității temporare a PIAS, fără costuri din partea CNAS.

Pentru consolidarea funcţionalităţii PIAS, urmează ca în seara de 14 mai, platforma informatică să fie oprită programat între orele 19:00 şi 24:00.

Reamintim că serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line din data de 7 mai 2018 și până la soluţionarea problemelor platformei informatice vor putea fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii mai 2018.

Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate off-line, CNAS dezactivează următoarele reguli de validare:

a) ”serviciul medical nu a fost raportat on-line în 3 zile lucrătoare” – din data de 7 mai 2018 și până la remedierea PIAS;

b) ”serviciul nu a fost semnat cu cardul” – din data de 10 mai 2018 și până la remedierea PIAS.

În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 40 – 42 din H.G. 155/2017.

Aceste prevederi se adaugă celor deja anunţate pentru ziua de 3 mai 2018”, se arată în comunicatul CNAS.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de fenomene METEO PERICULOASE. Cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească

Publicat

vant

Un COD GALBEN de fenomene meteo periculoase a fost emis în această seară de meteorologi. Se anunță viscol și intensificări ale vântului care vor atinge 55-65 de km/h. Atenționarea este valabilă între orele 23.00- 05.00. Cetățenii sunt atenționați că urmează o perioadă de vreme severe și li se recomandă: – Recomandăm conducătorilor auto să se […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Ninsoare și viscol pe Autostrada Sibiu-Sebeș. Drumarii intervin cu utilajele pentru curățarea zăpezii de pe șosea

Publicat

drumari

A început să ningă în mai multe regiuni din România, iar drumarii au fost deja nevoiți să întervină pe mai multe drumuri naționale și chiar pe autostrăzi. Ninsoarea și vântul puternic au ajuns acum și pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș. ”Ninsoarea puternică de la Brasov s-a mutat acum pe Sibiu” a anunțat purtătorul de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ordinul care reglementează taxa impusă băncilor și impozitarea veniturilor din jocuri de noroc, publicat de ANAF

Publicat

ANAF a publicat Ordinul care reglementează declararea noilor taxe introduse de OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pe activele financiare datorate de instituțiile bancare și taxa pe veniturile din jocuri de noroc organizate online. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru alegeri: Dacă va candida, Mircea Hava va putea cheltui 1,5 milioane de lei la europarlamentare

Publicat

colaj europarlamentare

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României, a decis că banii primiți drept subvenții de către partidele poltitice pot fi folosiți în campaniile electorale. Cum românii sunt așteptați la urne de două ori în 2019, pentru europarlamentare și la sfârșit de an pentru alegerea președintelui, la ”umbra” conflictelor din justiție, OUG-ul a trecut fără a face […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate