Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Colegiul Medicilor Alba cere Ministerului Sănătăţii modificarea regulamentului de gărzi în spitale. Susan: Un ordin al ministerului ne transformă în „roboţei”

Publicat

20160621_134640 Colegiul Medicilor din România – Filiala Alba a solicitat Ministerului Sănătății revizuirea legislației în ceea ce privește efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar. Reprezentații medicilor din Alba susțin că personalul medico-sanitar nu beneficiază de condiții de muncă și de venituri salariale care să îl motiveze să îşi desfăşoare activitatea în unităţi sanitare din ţara noastră.

„Este vorba despre un ordin al Ministerului Sănătății nr. 870/2004, un ordin care nu respectă Codul muncii și Directiva Europeană și din acest motiv noi nu mai vrem să lucrăm în aceste condiții. Acest ordin te transformă în niște <roboței> prin nerespectarea timpului de muncă și timpului de odihnă. Adică, dacă la Codul muncii este prevăzut ca un medic, un salariat, să lucreze 40 de ore pe săptămână, cu orele suplimentare – 48 de ore pe săptămână, în sistemul medical acest lucru nu se respectă, pentru că avem colegi care au adunat și 70 de ore pe săptămână. În condițiile acestea, ce randament mai dai? Se fac controale, de la Inspecția Muncii la taximetriști, la transportatori, de ce în sistemul medical nu se fac controale?”, a declarat medicul Ioan Susan, președintele Colegiului Medicilor din România – Filiala Alba.

Medicul Ioan Susan a transmis că salarizarea orelor de gardă nu este corectă.

„Se folosesc de un artificiu într-un articol, pun într-un paragraf că orele de gardă nu sunt ore suplimentare. Codul muncii spune cum să se facă salarizarea la orele suplimentare, respectiv <se adaugă la salariu un supliment>. Noi în ziua de astăzi primim doar suplimentul. Adică nu mai ai vechime, nu mai ai condiții de spor, deși tu lucrezi în aceleași condiții. Astăzi între ora 8.00 și 13.00 sunt medic cu 20 de ani vechime, cu gradul profesional, cu sporuri de secție, de la ora 13.00 până la 8.00 sunt tânăr absolvent, cu salariul de bază”, a precizat medicul Ioan Susan.

Ioan Susan a declarat că solicitarea de modificare a fost transmisă Ministerului Sănătății de către Colegiul Medicilor din România – Filiala Alba, la care s-au aliat și alte colegii și organizații sindicale ale medicilor, urmând ca ministerul să ofere un răspuns, iar dacă răspunsul nu este concludent, următorul pas este adresarea la Curtea de Apel, la Secția de Contencios Administrativ, pentru modificarea articolelor menționate.

„În prezent, personalul medico-sanitar nu beneficiază de condiții de muncă și de venituri salariale care să îl motiveze să îşi desfăşoare activitatea în unităţi sanitare din ţara noastră. În plus, în legislația actuală există numeroase neconcordanțe, lacune sau chiar situații de încălcare a actelor normative superioare. Prin prezenta cerere dorim să evidențiem câteva dintre aceste nereguli și să vă solicităm rectificarea lor. În speță, vă solicităm modificarea REGULAMENTULUI din 1 iulie 2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, aprobat prin ORDINUL Ministrului Sănătății nr. 870 din 1 iulie 2004, precum și modificarea REGULAMENTULUI din 26 mai 2010 privind acordarea sporurilor la salariile de bază, în conformitate cu prevederile notei din anexa nr. II/2 la Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, regulament aprobat prin ORDINUL Ministrului Sănătății nr. 547 din 26 mai 2010”, se precizează în cererea transmisă Ministerului Sănătății de Colegiul Medicilor Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax