Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Colegiul Medicilor Alba: „Recomandăm colegilor să semneze contractele pentru gărzi doar dacă raportarea se face la salariile din 2016”

Publicat

florin busuion ioan susan Colegiul Medicilor Alba atrage atenția medicilor asupra modificării legislației privind efectuarea gărzilor în spitale. Potrivit reprezentanților colegiului, Ministerul Sănătății a emis o circulară în care se indică raportarea la salariul de bază din anul 2009 pentru calcularea tarifului orar pentru gărzi. Astfel, CM Alba recomandă medicilor din sistem să semneze contractele de asigurare a continuității medicale doar dacă raportarea financiară se face la anul 2016.

„În contextul modificării legislației privind efectuarea gărzilor în spitale, Colegiul Medicilor Alba constată că au fost făcuți primii pași înspre acordarea respectului cuvenit medicilor care efectuează gărzi. Însă, la nivel practic, efectele modificărilor legislative întârzie să apară, unul dintre motive fiind emiterea unei circulare a Ministerului Sănătății. În această hârtie fără caracter normativ și fără valoare juridică se indică raportarea la salariul de bază din anul 2009 pentru calcularea tarifului orar pentru gărzi”, au transmis într-un comunicat reprezentanții medicilor din Alba.

Președintelw Colegiului Medicilor Alba, dr. Ioan Susan, a declarat, vineri, în conferinţă de presă, că, pentru medicii ce efectuează continuitatea actului medical, adică gărzi, problema nu este complet rezolvată.

„Conform OUG nr. 20/2016, începând cu 1 august 2016, medicului i se recunoaște că are o normă de bază, o normă care înseamnă 140 de ore din care 20 de ore obligatorii de gardă. Pentru restul activității în linia de gardă, fiecare medic trebuie să aibă un contract cu angajatorul pentru furnizarea de servicii medicale în timpul gărzii, după terminarea programului de lucru. Aici există niște anomalii, pentru că este o circulară de la Ministerul Sănătății care îi determină pe manageri să facă încadrarea la nivelul salarial raportat la anul 2009. Noi, Colegiul Medicilor, recomandăm colegilor medici să semneze contractele de asigurare a continuității medicale doar dacă raportarea financiară se face la anul 2016. Noi lucrăm în prezent nu lucrăm în trecut, ca atare și salarizarea o dorim la nivelul prezent, nu raportată la trecut”, a spus medicul Ioan Susan.

Conform legislației în vigoare, calcularea tarifului orar pentru gărzi trebuie făcută prin raportare la salariul de bază actual, nu prin raportarea la un salariu de bază din trecut. aplicarea indicațiilor din această circulară contravine legilor în vigoare și prejudiciază medicii care au decis să efectueze gărzi suplimentare.

Colegiul Medicilor Alba recomandă medicilor din sistem ca, în cazul în care doresc semnarea unor contracte cu timp parțial privind efectuarea gărzilor, să facă acest lucru doar dacă:

– în prealabil primesc decizia de încadrare, raportat la contractul de muncă de bază

– clauzele contractelor cu timp parțial respectă Codul muncii și legislația în vigoare

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Alba, dr. Florin Busuioc, a transmis că, pentru contractul privind gărzile, recomandarea este să se facă pe baza unei dispoziții de încadrare, care va lua în considerare salarizarea medicului începând cu 1 august 2016.

„Medicii nu refuză să lucreze, dar doresc să lucreze conform unor noi reglementări, care să ia în considerare munca suplimentară și noua încadrare”, a mai spus dr. Florin Busuioc.

Salarizarea de acum, raportată la 2009, pentru un medic este mai mică decât salarizarea unui asistent la nivelul lui 2016. Am calculat, discutând cu colegii, acest efort financiar pentru județul nostru înseamnă cam 200.000 de euro, adică cam 200 de metri de drum național”, a mai transmis dr. Ioan Susan.

De asemenea, Colegiul Medicilor Alba solicită tuturor spitalelor respectarea prevederilor OUG 57/2015  modificată prin OUG 20/2016, precum și a legislației din domeniul muncii, acest lucru fiind în beneficiul publicului larg, nu doar al medicilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax