Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia trece la FORŢELE AERIENE. Cursuri de pilotaj și epoleți bleumarin pentru elevi

Publicat

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia va trece în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene. Pentru a marca această schimbare din punct de vedere administrativ, în curtea instituţiei va fi amplasată şi o machetă a unui avion Mig Lancer. Instituţia de învăţământ îşi păstrează profilul militar, în filiera vocaţională, specializarea Matematică-Informatică, însă elevii vor avea epoleţi de culoare bleumarin, în loc de cei roşii, aferenţi forţelor terestre şi vor avea acces la cursuri de pilotaj.

În curtea Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia se lucrează la montarea unei machete a unui avion de vânătoare Mig Lancer, în contextul în care din acest an instituţia de învăţământ trece din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre, în cea a Statului Major al Forţelor Aeriene, în cadrul MApN.

 

Instituţia de învăţământ îşi păstrează profilul militar, în filiera vocaţională, specializarea Matematică-Informatică, însă elevii vor avea epoleţi de culoare bleumarin, în loc de cei roşii, aferenţi forţelor terestre. Anunţul a fost făcut şi la ceremonia de final al anului şcolar 2017-2018, la care a participat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general de flotilă aeriană Viorel Pană.

Procesul de resubordonare a Colegiului a debutat în acest an. La o vizită în martie a şefului SMFA, acesta a declarat intenţia de a apropia instituţia de învăţământ de valorile Forţelor Aeriene, dar a precizat că nu doreşte în niciun fel să afecteze autonomia colegiului şi nici nu vor fi modificate în vreun fel procesul de selecţie şi dreptul elevilor de a alege domeniul militar spre care vor dori să se îndrepte la sfârşitul ciclului de studii, potrivit roaf.ro.

Primele măsuri practice pentru întărirea legăturii cu Forţele Aeriene se vor referi la schimbarea unor aspecte distincte din uniforma elevilor şi dezvoltarea unui plan de tabere de vară/activităţi extraşcolare (vizite şi cursuri de pilotaj pentru elevii mai mari de 16 ani), pe lângă bazele aeriene şi celelalte instituţii de învăţământ subordonate SMFA, precum şi participarea la Parada Militară Naţională organizată de Ziua Naţională a României ca parte din detaşamentul Forţelor Aeriene, mai scrie sursa citată.

Înfiinţat în 1919, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” îşi desfăşoară activitatea la Alba Iulia din 1975. Colegiul a funcţionat iniţial la Târgu Mureş, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la Timişoara. Colegiul a fost desfiinţat în 1947 din motive politice şi reînfiinţat trei decenii mai târziu, de această dată la Alba Iulia. În colegiu s-au pregătit de-a lungul timpului peste 6.500 de tineri. În cele patru decenii, peste 5.100 de elevi au urmat la Alba Iulia cursurile acestei prestigioase unităţi de învăţământ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax