Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Colegiul Național HCC din Alba Iulia va fi reabilitat termic. Valoarea investiției și lucrările propuse. Licitația a fost lansată

Publicat

Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia urmează să fie reabilitat termic printr-o investiție de peste 13,1 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat, pe 20 noiembrie, în SEAP, o licitație pentru lucrări de renovare energetică moderată a clădirilor publice – Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan din Alba Iulia.

Valoarea totală estimată a contractului este de 13.186.125,08 lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNRR. 

Potrivit documentației, lucrările la clădirea principală au debutat în 1923. Acestea au fost finalizate abia în 1940, astfel, începând cu anul școlar 1940-1941, au debutat cursurile în actuala clădire. De atunci în clădire se desfășoară actitivăți de învățământ cu excepția unei perioade în care a fost transformat în spital militar sovietic.

Din anul școlar 1977-1978 titulatura școlii se schimbă devenind Liceul de matematică – fizică „Horea Cloșca și Crișan” iar la data de 28 februarie 1999 liceului i se atribuie denumirea de Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan”.

În perioada anilor 1960 a fost construit corpul C4, care a deservit centrala termică. După anul 1970 a fost construită o sală de sport alipită de clădirea colegiului, la fațada de vest. Aceasta din urmă nu va beneficia de lucrări de reabilitare/modernizare.

Potrivit proiectului, investiția urmărește îmbunătățirea condițiilor de igienă și confort termic interior, reducerea consumului de gaze naturale combustibile utilizate la prepararea agentului termic pentru încălzire, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu efect pozitiv asupra schimbărilor climatice, reducerea cheltuielilor cu încălzirea spațiilor pe perioada de iarnă, reducerea costurilor cu climatizarea pe perioada de caniculă, soluții moderne și materiale de calitate pentru rezolvarea degradărilor nestructurale, realizarea de strategii pentru eficiență energetică cum ar fi, de exemplu, strategii de reducere a CO2.

Renovarea energetică a Colegiului Național HCC: ce prevede proiectul

Măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirilor publice prin reabilitarea termică a anvelopei: 

  • izolarea termică a pereților exteriori la interior cu plăci minerale tip multipor de 10 cm;
  • izolarea termică a planșeului de pod cu vată minerală bazaltică de 25 cm;
  • montare tâmplărie din lemn stratificat performantă energetic, tip tripan la fața interioară a pereților;

Utilități necesare obiectivului:

  • înlocuirea cazanelor existente cu cazane în condensație și automatizarea centralei termice;
  • sistem inteligent pentru gestionarea surselor de energie termică;
  • sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice (sistem de pompe de căldură, sistem de panouri fotovoltaice).

Echiparea clădirilor cu stații de încărcare pentru mașini electrice:

  • 3 stații de încărcare pentru mașini electrice (conform ghid PNRR).

Alte tipuri de lucrări:

  • refacerea trotuarelor de protecție;
  • refacerea parțială a structurii constructive a podului (învelitoare și șarpantă) și repararea sistemului de preluare a apelor meteorice;
  • demontarea instalațiilor și a echipamentelor montate aparent pe fațade, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenție;
  • lucrări de intervenții la finisaje exterioare și repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă potențial pericol de desprindere și/sau afectează funcționalitatea clădirii;
  • refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție;

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Goia Cornel

    luni, 20.11.2023 at 13:22

    Câteva precizări legate de istoricul acestei clădiri.

    În 1942 Spitalul Universitar „Sfântul Spiridon” din Iași, primește statutul de Spital de Război, și trece sub comandă militară română. În acel an, linia frontului era încă pe teritoriul Uniunii Sovietice.
    În primele zile ale anului 1944 frontul se găsea la granița de est a României. În aceste condiții, așa cum se preciza în Ordinul nr. 4770 din 15 februarie 1944, Universitatea din Iași a fost trimisă în refugiu la Alba Iulia și Zlatna, iar Biblioteca Centrală Universitară, la Alba Iulia, Micești și Cricău.
    În clădirea Liceului „Mihai Viteazul” s-au refugiat: Facultatea de Medicină și Spitalul Universitar „Sfântul Spiridon” din Iași. Majoritatea medicilor spitalului erau și cadre didactice la Facultatea de Medicină.
    Toamna, în septembrie, 1944, sovieticii au intrat în Alba Iulia, venind dinspre Sibiu. Până la intrarea armatei „eliberatoare” în oraș, spitalul „Sfântul Spiridon” ce funcționa în clădirea Liceului „Mihai Viteazul”, fiind un spital de război, deci cu un statut special, s-a găsit sub comandă militară română. După intrarea Armatei Roșii în Alba Iulia, spitalul a fost luat sub comanda armatei sovietice.
    Se spune că „Repetarea este mama învățării”, deci să repetăm: în toamna anului 1944 când rușii au întrat în Alba Iulia, în clădirea liceului deja funcționa, din primăvara anului, un spitalul românesc, cel de la Iași. Deci nu sovieticii au organizat aici un spital, l-au luat sub comanda lor. Am făcut această precizare deoarece eronat în anumite materiale se afirmă că sovieticii ar fi organizat spitalul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax