Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Colier de perle, noaptea pe cer”: Fenomen astronomic rar, în iunie. Cinci planete din sistemul nostru solar se aliniază

Publicat

Fenomenele spectaculoase pe cerul de vară continuă și în luna iunie: cinci planete din sistemul nostru solar vor străluci pe cer, aliniate într-o conjucție unică.

Următoarea dată când vom putea urmări ceva similar va fi doar în 2040. Fenomenul nu a mai avut loc din 2004, deci este un fenomen astronomic rar,  care merită observat.

Înaintea zorilor, cele cinci planete: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn se aliniază pe cer. Conjuncția poate fi observată cu ochiul liber.

Este o oportunitate specială mai ales pentru a observa planeta Mercur, care de obicei se află în umbră, datorită Soarelui.

Conjuncția poate fi admirată pe toată perioada weekendului și va rămâne vizibilă până luni.

”Planetele vor apărea pe cer ca un colier pe perle la orizont”,  a explicat Lucie Green, astronom la Society for Popular Astronomy, potrivit BBC. 

De ce este special acest eveniment

Toate planetele sunt aliniate în ordinea în care sunt poziționate față de soare.

În emisfera nordică, unde este poziționată și România, cel mai bun interval de timp pentru a observa conjucția este în zori, cu 45- 90 de minute înaintea răsăritului.

”Priviți la est și aproape de orizont, preferabil de pe un deal sau o colină înaltă. Clădirile înalte sau copacii pot obtura imaginea.

Nu sunt necesare instrumente speciale: telescop sau binoclu, deoarece alinierea planetelor poate fi observată cu ochiul liber.

Căutați prima dată planeta Saturn, care este cea mai îndepărtată. Apoi, planeta Venus – care este foarte strălucitoare.

Ultima planetă aliniată este Mercur, o planetă care este greu observabilă cu ochiul liber”, a mai recomandat astronomul Lucie Green.

Fenomenul este cel mai spectaculos la tropice sau în emisfera sudică, dar spectacolul astronomic este deosebit și în zona nordică.

sursa foto: Facebook Sky & Telescope

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax