Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Colocviu internaţional la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

Profesori universitari din ţară şi din străinătate participă, în perioada 23-25 septembrie, la colocviul cu tema „Imaginar şi iluzie”, desfăşurat la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Acesta este organizat de Departamentul de Filologie al Facultăţii de Istorie şi Filologie, prin Centrul de Cercetare a Imaginarului „Speculum”, în colaborare cu Myth Study Group, UNISA (Africa de Sud), Centre des Recherches de l’Imaginaire, Grenoble 3, Franţa Centrul de Cercetare a Imaginarului „Phantasma” (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca) şi Fundaţia „Inter-Art” Aiud.

Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 23 septembrie, în Aula Magna a Universităţii. Tot vineri, lucrările Mail Art ale unui grup de 71 artişti pe tema imaginarului vor fi expuse la Muzeul Unirii, începând cu ora 14.00.

Printre universitarii care participă la manifestare se numără Philippe Walter (Université Stendhal Grenoble 3), Helder Godinho (Universitatea NOVA, Lisabona, Portugalia), Corin Braga (Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca), Horia Lazăr (Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca) şi alţi profesori din Bucureşti, Sibiu, Suceava şi din străinătate: Franţa, Africa de Sud, Japonia, Polonia, India, Germania, Portugalia.

Centrul de Cercetare a Imaginaurului „Speculum” face parte dintr-o reţea internaţională de centre care se ocupă cu studiul imaginarului şi figurează în baza de date internaţională.

Organizatorii au ales tema imaginarului în contextul revalorizării, în antropologia modernă, a noţiunii de mit. Acesta apare, dimpotrivă, ca un marcator cultural ce ne permite să surprindem, în registru simbolic, contradicţiile, tensiunile sau utopiile societăţilor. „Mitul este dependent de mecanica mentalului / a mentalităţilor, purtând prin urmare marca epocii. În acelaşi spirit, imaginarul nu se mai poate defini ca pur delir al imaginaţiei, ci ca o formă de gândire în care simbolul înlocuieşte conceptul”, au precizat iniţiatorii colocviului.

Programul evenimentului poate fi consultat aici: colocviu imaginar si iluzie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax