Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Combinații periculoase de medicamente cu efecte nedorite asupra sănătății. Ce este bine să eviți

Publicat

medicamente

Anumite medicamente luate împreună pot avea efecte nedorite asupra sănătății. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt combinațiile de medicamente pe care este bine le eviți.

Dacă faci tratament cu antibiotice, nu le combina cu statine. Potrivit unei cercetări de la Centrul de Medicină London din Ontario, Canada, pacienţii de peste 65 de ani care făceau tratament cu statine au fost de două ori mai predispuşi spitalizării din cauza rabdomiolizei (distrugerea ţesutului muşchilor striaţi, în urma căreia se secretă în sânge mioglobină, pigment muscular toxic). Acest efect secundar a apărut la persoanele care luau statine în combinaţie cu claritromicină sau eritromicină.

Unele antibiotice, precum ampicilina, amoxicilina, doxicilina, tetracicilina, azitromicina, rifabutina, reduc şi eficienţa pilulelor contraceptive.

Tetraciclina nu se combină cu retinoizii, pentru că poate să apară hipertensiunea intracraniană.

Anticoagulantele cu ibuprofen

Dacă iei anticoagulante orale nu trebuie să le combini cu aspirină şi cu ibuprofen, deoarece creşte riscul de hemoragie internă.

Aspirina nu se combină cu antiacide, diuretice, antidiabetice. De asemenea, aspirina nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combinația aspirină-paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestecă cu ibuprofenul din cauza complicațiilor ce pot apărea după la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina mărește efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat să se combine.

Şi persoanele care iau antiinflamatoare trebuie să evite aspirina, pentru că favorizează arsurile gastrice şi ulcerul. Anticoagulantele nu se iau împreună cu antidepresivele și anxioliticele. Antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei.

Antidepresivele cu decongestionante

Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv, în timp ce streptomicina şi gentamicina nu se asociază cu cefalosporinele, deoarece cresc riscul unor complicaţii renale.

Antidepresivele nu se iau cu medicamentele pentru tuse sau decongestionantele şi nici cu antiinflamatoarele nesteroidiene. Un alt sfat de care să ţii cont: antibioticele nu se iau niciodată în combinaţie cu băuturi alcolice.

sursa: realitatea.net, clicksanatate.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax