Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comercializarea țigărilor cu arome a fost interzisă și în România: Senatul a aprobat directiva Uniunii Europene

Publicat

Comercializarea țigărilor cu arome a fost interzisă și în România. Plenul Senatului a adoptat, în ședința de luni, directiva Uniunii Europene prin care este interzisă comercializarea produselor din tutun cu arome specifice și prin care se impune standardizarea completă a ambalajelor, precum și plasarea avertismentelor vizuale pe ambele fete ale pachetului de țigări, informează Agerpres.

Proiectul de Hotărâre cu privire la Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea tutunului și a produselor aferente – COM(2012)788 final – a fost adoptat cu 76 de voturi pentru, 27 de voturi împotrivă și 11 abțineri.

Obiectul general al directivei europene este de a îmbunătăți funcționarea pieței interne de tutun și de produse aferente, vizând un înalt grad de protecție a sănătății publice pentru cetățenii Uniunii Europene și descurajarea debutului fumatului, în special în cazul tinerilor.

Propunerea vizează apropierea actelor de lege și a actelor administrative ale statelor membre privind ingredientele și emisiile din tutun (se propune, printre altele, ca produsele din tutun cu arome caracteristice să fie interzise), ambalarea și etichetarea (se propune ca avertismentele combinate să fie afișate pe ambele fețe ale pachetelor de țigări, precum și standardizarea completă a ambalajelor), interdicția introducerii pe piață a tutunului pentru uz oral, vânzările transfrontaliere la distanță, dar și obligația de notificare pentru noile categorii de produse din tutun.

Comisia pentru sănătate, care a analizat directiva europeană în calitate de comisie raportoare, a întocmit un raport de admitere considerând că propunerea respectă principiul subsidiarității, având în vedere că „obiectivele sale nu pot fi îndeplinite în mod satisfăcător de statele membre, putând fi mai bine realizate la nivelul Uniunii Europene”.

De asemenea, membrii Comisiei au considerat, printr-un amendament aprobat, că este necesar să se analizeze, la nivel european, posibilitatea acordării de măsuri compensatorii părților afectate de aceasta directivă.

Raportul de admitere cu amendamente a fost adoptat cu 75 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă și 13 abțineri.

Sursa: Hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax