Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comisia de Etică de la Universitatea Bucureşti: Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat

Publicat

Reprezentanţii Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti au comunicat că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Au fost identificate pasaje copiate identic în 115 de pagini, respectiv o treime din lucrare.

„Teza lui Ponta încalcă principiile eticii. Comisia nu a făcut decât să examineze forma tezei de doctorat, nu s-a pronunţat legat de conţinut”, a spus Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică.

Popescu a precizat că teza de doctorat a premierului Victor Ponta are 297 de pagini, la care se adaugă anexe. Au fost identificate elemente de plagiat în special în primul şi al treilea capitol.

„Sunt copiate bucăţi conform unui scenariu stabilit înainte. Asta arată intenţia de copiere: aici a fost o munca de a ansambla paragrafe. Sunt elemente de judecată care aparţin autorilor copiaţi si care au fost copiate ca atare de domnul Ponta, în teza sa.  Trăim o perioadă complicată. E vorba de o teză din 2003, nu pare corect să o analizăm în 2012. Normele există de dinainte de 2003, de 230 de ani”, a mai spus Popescu.

Plagiatul înseamnă nerespectarea regulilor de citare.

Teza de doctorat analizată se numeşte „Curtea Penală Internaţională” şi a fost susţinută în anul 2003, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, de Victor Ponta. Potrivit Comisiei de Etică a UB, aceasta „încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare”.

Potrivit Comisiei de etică, teza are 432 de pagini numerotate, iar textul propriu-zis, fără anexe, fără prefaţa semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase şi fără cuprins, are 297 de pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini. Este vorba despre preluarea copy-paste, fără citare, a unor blocuri masive de text, care ajung şi la 8-10 pagini, ca întindere.

Aceeaşi sursă precizează că, la nivelul celor patru lucrări-sursă ale plagiatului au fost identificate aproximativ 68 de blocuri de text care se regăsesc în cuprinsul a 115 pagini.

O altă concluzie a Comisiei de etică este ignorarea voită a bunelor practici din lucrările-sursă pentru plagiat. Lucrarea-sursă pentru plagiat (în special cele semnate de Victor Duculescu – V.D., Ion Diaconu – I.D. şi Creţu Vasile – C.V.), din domeniul dreptului, lucrează frecvent cu citări complete prin marcare de paragrafe şi localizare precisă a textului citat. Teza de doctorat, evaluată sub aspectul integrităţii academice, este construită prin antiteză cu lucrările model folosite ca sursa pentru plagiere.

În al treilea rând, este vorba despre eliminarea autorilor sursă-majora de plagiat din corpul lucrprii (VD, ID, CV, DD) şi indicarea frecventă, în corpul lucrării, a unor autori precum Pella, Politis, Geamănu, care nu sunt sursa directă de plagiat. Au fost identificate blocuri de text care conţin citate în lucrările originale, prezentate în teză doar prin marcarea cu ghilimele, fără a mai indica sursa. Citate mari din discursurile unor figuri istorice precum Churchill sau Stalin sunt marcate prin ghilimele, dar lucrarea sau lucrările din care sunt extrase nu apar în citare. Sunt procedee de ştergere-estompare a urmei.

Reamintim că este al doilea verdict de plagiat decis în cazul Ponta, după cel al Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATCDCU). Rectorul Universităţii Bucureşti poate decide anularea diplomei lui Ponta, obţinută în 2003.

UPDATE: „Potrivit Legii Educaţiei făcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS. Acea comisie s-a pronunţat definitiv, ieri şi decizia ei arată că nu există plagiat. Facultatea de Drept a refuzat să încalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politică, dovadă că nu am fost chemat niciodată să-mi exprim un punct de vedere. Este singura dată când nu am fost chemat, iar această comisie nu a funcţionat până acum niciodată. Este o comisie ad-hoc, făcuta special pentru mine”, a declarat premierul Victor Ponta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Aurelian

    vineri, 20.07.2012 at 13:19

    Un act de mare curaj, din partea publicatiei USL-iste „Alba 24”, de a demasca pe Premierul Copy-paste! Banuiesc ca ve-ti incepe sa-l „purecati” si pe Piticul Atomic!

    • moderatorul de serviciu

      vineri, 20.07.2012 at 13:58

      @aurelian, iar iti zboara fluturii prin cap

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax