Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia Europeană: România a adoptat măsuri importante, dar progresul general în politica fiscală este insuficient

Publicat

BANIRomânia a făcut pași importanți în anumite zone, iar situația macroeconomică este consolidată, însă progresul general în implementarea măsurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, în special în ceea ce privește politica fiscală, pentru a se ajunge la un acord, se arată într-o declarație de presă a Comisiei Europene (CE) în urma misiunii pe care au desfășurat-o în România în perioada 16-26 iunie.

„Pași importanți au fost făcuți în anumite sectoare, iar situația macroeconomică este bună. Cu toate acestea, progresul general în punerea în aplicare a măsurilor agreate de comun acord nu au fost suficient, în principal în ce privește politica fiscală, pentru a ajunge la un acord cu autoritățile române”, se arată în documentul postat pe site-ul CE.

Potrivit reprezentanților CE, realizările programului ar trebui menținute, pentru că reprezintă baza pentru continuarea unei creșteri puternice și echilibrate și pentru crearea de locuri de muncă. Politici fiscale solide și continuarea reformelor în cadrul programului vor fi importante în această privință, se mai spune în declarația CE.

Sprijinită de trei programe consecutive de asistență privind balanța de plăți, România și-a corectat dezechilibrele externe și interne și a redobândit accesul pe piață. Creșterea a fost robustă în ultimii ani, șomajul este în scădere, inflația este la minime istorice, iar sectorul financiar a arătat rezistență puternică.

Actualul program de asistență financiară UE în ceea ce privește balanța de plăți, convenit în mod oficial în octombrie 2013, se desfășoară în paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv și nu au avut loc trageri de fonduri. Programul a oferit sprijin pentru România în vederea consolidării stabilității macroeconomice, fiscale și financiare și îmbunătățirii potențialului de creștere și de rezistență al economiei. În plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacității administrative, reforma administrației fiscale, îmbunătățirea managementului finanțelor publice și a guvernanței și restructurarea companiilor de stat.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat joi că reprezentanții Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autoritățile române în privința Codului Fiscal, dar vor decide în cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu România, iar Fondul Monetar Internațional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene.

‘Pe un un singur punct nu ne-am înțeles: Codul Fiscal. O să fie întâlnirea de la Ecofin din 14 iulie, reuniunea miniștrilor de Finanțe, iar Fondul Monetar Internațional desigur nu o să vină (în iulie — n.r.) pentru că deja are concluziile din partea Comisiei Europene. (…) Pentru Ecofin se va pregăti un raport al acestei misiuni tehnice de la București și săptămâna viitoare vom ști conținutul lui înainte de întâlnirea miniștrilor de Finanțe și vom formula un punct de vedere’, a precizat Eugen Teodorovici, la finalul discuțiilor cu reprezentanții misiunii Comisiei Europene.

Acesta a precizat că îngrijorarea Comisiei Europene se referă la impactul bugetar pe care Codul Fiscal îl va avea, începând cu anul viitor. ‘Este o abordare normală din partea Comisiei Europene. În schimb au apreciat foarte mult ceea ce România a făcut în ultimii ani, ca și măsuri de dezvoltare economică, dar acest impact al Codului Fiscal este principalul subiect de discuție între noi și Comisia Europeană. (…) Ideal ar fi fost să fie un acord de ambele părți pentru acest proiect atât de important pentru economia României. (…) Important este că oricare ar fi situația, România s-a angajat foarte clar că își menține acele angajamente asumate în special în zona de de reforme structurale’, a subliniat ministrul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, ținta de deficit bugetar asumată va fi depășită temporar, nivelul estimat fiind de 2,9% din PIB pentru 2016. Teodorovici susține, însă, că este posibil ca la fundamentarea bugetului pe 2016 să fie posibilă o scădere de la 2,9% la 2,5% din PIB a deficitului.

Ministrul Finanțelor a subliniat faptul că sunt multe state membre cu deficit excesiv, mult peste 3%, iar România este în situația în care trebuie sa ia astfel de măsuri pentru a-și consolida și mai mult starea economiei.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax