Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia Europeană: România, fruntaşă în topul ţărilor cu gospodării care încă mai au WC-ul în curte

Publicat

Nu mulţi sunt oamenii de la ţară care îşi permit sau doresc să ţină pasul cu „moda” şi să îşi facă o baie mică în casă. Potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2011, România este fruntaşă în topul ţărilor cu gospodării care încă mai au WC-ul în curte, astfel că 40,7% dintre românii din mediul rural nu au renunţat la vechea metodă.

Pe locul al doilea se clasează cu 25% Bulgaria, iar pe locul al treilea se regăseşte Letonia, cu 15,8%. La polul opus se află locuitorii din Danemarca, Spania, Olanda si Suedia, unde, potrivit raportului, procentul este zero.

Tot în cadrul raportului Comisiei Europene reiese că România conduce şi în clasamentul mortalităţii infantile, cu 9,4% în 2011, chiar dacă faţă de 2001 situaţia s-a îmbunătăţit, când era 18,4%. Pe locul II se afla Bulgaria, cu 8,5%, iar media europeană este de 3,9% la o mie de naşteri.

În ceea ce priveşte privaţiunile materiale, 29% dintre români se confrunta cu acest fenomen, fiind devansaţi doar de bulgari cu 44% şi letoni cu 31%. În schimb, românii sunt depăşiţi doar de letoni în privinţa greutăţilor întâmpinate atunci când apelează la serviciile medicale.

În 2011, un procent de 9,8% din femeile din România şi 14% din bărbaţi au reclamat limitarea accesului la serviciile medicale, din motive precum preţul ridicat, distanţa mare între domiciliu spital sau timpul îndelungat pentru cei înscrişi pe listele de aşteptare.

În funcţie de numărul persoanelor care ating vârsta de 65 de ani, România se află pe locul al patrulea, după Lituania, Letonia şi Ungaria. Astfel că trei regiuni din România apar în clasamentul privind speranţa scăzută de viaţă la bărbaţi: sud-est procentul este de 69,5%, în nord-est 69,6% şi în Muntenia 69,7%.

Femeile din vestul României (76,9%), din nord-est (77,2%), nord-vest (77,2%) şi Oltenia (77,3%) se clasează la coada clasamentului privind speranţa de viaţă.

Prin acest raport, Comisia Europeană consideră că actuala criză economică poate avea o influenţă negativă importantă asupra sănătăţii şi bunăstării cetăţenilor europeni.

sursa: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax