Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisia Europeană vrea să reducă şomajul de lungă durată. Cum ar putea fi ajutate persoanele să îşi găsească un loc de muncă

Publicat

Comisia Europeană vrea să reducă şomajul de lungă durată şi să ajute persoanele să îşi găsească un loc de muncă. Comisia a lansat joi o cerere de propuneri în valoare de 23 de milioane de euro pentru a ajuta statele membre ale UE să dezvolte noi modalităţi de combatere a şomajului de lungă durată şi să sprijine revenirea persoanelor pe piaţa forţei de muncă.

Aceasta a fost anunţată în recentul plan de acţiune pentru remedierea deficitului de forţă de muncă şi de competenţe în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Prin această cerere de propuneri, finanţată în cadrul iniţiativei „Inovare socială +” a Fondului social european Plus (FSE+), Comisia urmăreşte să valorifice iniţiativele promiţătoare anterioare şi să consolideze rolul organizaţiilor economiei sociale.

Aceste organizaţii acordă prioritate obiectivelor sociale şi de mediu şi reinvestesc cea mai mare parte a câştigurilor lor în iniţiative proprii. Ele au o capacitate dovedită de a sprijini persoanele care au suferit de pe urma izolării şi a sărăciei din cauza şomajului de lungă durată.

Deşi cifrele privind ocuparea forţei de muncă în UE se situează la un nivel record, de 75,5% în al patrulea trimestru al anului 2023, combaterea şomajului de lungă durată – situaţia persoanelor care nu au un loc de muncă de peste un an – rămâne o problemă în multe state membre.

În 2022, în UE erau înregistrați peste 4,5 milioane de șomeri de lungă durată

În 2022, 4,5 milioane de persoane în vârstă de peste 25 de ani din UE erau înregistrate ca şomeri de lungă durată, se menţionează în comunicat.

„Cu cât o persoană rămâne în şomaj mai mult timp, cu atât este mai dificil pentru aceasta să îşi găsească un loc de muncă, ceea ce sporeşte riscul de sărăcie şi de excluziune socială. Măsurile tradiţionale, cum ar fi formarea fără sprijin individualizat, sunt adesea insuficiente pentru a aborda problema în mod eficient”, subliniază sursa citată.

În căutarea de soluţii, un raport recent finanţat de UE a arătat potenţialul abordărilor inovatoare, cum ar fi aşa-numitele „garanţii de angajare”, de a ajuta şomerii de lungă durată să se reintegreze pe piaţa forţei de muncă.

Astfel de măsuri contribuie la găsirea sau crearea de locuri de muncă adecvate pentru profilurile persoanelor, răspunzând în acelaşi timp nevoilor comunităţilor lor locale.

Aceste sisteme pot avea beneficii ample:

  • ele pot oferi servicii utile la un cost accesibil pentru comunitatea locală,
  • pot oferi o nouă cale către ocuparea unui loc de muncă pentru persoanele care nu au lucrat de mult timp,
  • pot contribui la acoperirea deficitelor de forţă de muncă şi de competenţe.

Datorită acestor iniţiative, şomerii de lungă durată pot începe să îşi consolideze independenţa financiară, dezvoltarea profesională şi încrederea în sine. Acest lucru le îmbunătăţeşte perspectivele de angajare pe piaţa forţei de muncă în general, sprijinind incluziunea lor socială şi economică.

Exemple de inițiative care au sprijinit șomerii de lungă durată

Raportul privind garanţiile de angajare şi alte abordări inovatoare a evidenţiat exemple de iniţiative care au sprijinit cu succes şomerii de lungă durată.

De exemplu, proiectul-pilot privind garanţia de angajare din Marienthal, Austria, oferă un loc de muncă cu o remuneraţie echitabilă tuturor şomerilor de lungă durată.

În Franţa, iniţiativa privind teritoriile fără şomaj de lungă durată contribuie la angajarea de persoane fără loc de muncă de cel puţin un an. În cadrul iniţiativei sunt evaluate competenţele şi aspiraţiile persoanelor, corelându-le cu nevoile comunităţii şi creând locuri de muncă care răspund acestor nevoi. Proiectul redirecţionează economiile din prestaţiile în numerar plătite şomerilor către crearea acestor locuri de muncă.

O abordare similară a fost introdusă şi în Belgia, unde iniţiativa 17 teritorii fără şomaj de lungă durată va fi lansată în Valonia, cu sprijin din Fondul social european Plus (FSE+). Iniţiativa de la Berlin privind venitul de bază solidar urmăreşte să combată şomajul de lungă durată oferind 1.000 de oportunităţi de angajare persoanelor aflate în şomaj de maximum cinci ani.

Organizaţiile trebuie să îşi prezinte propunerile până la 30 septembrie 2024, urmând instrucţiunile furnizate pe site-ul internet al cererii de propuneri; proiectele trebuie să implice organizaţii din cel puţin două ţări diferite dintre statele membre ale UE, Islanda, Muntenegru, Norvegia şi Serbia. Proiectele pot dura până la 36 de luni şi pot primi granturi cuprinse între 1 şi 3 milioane euro pe proiect.

La 28 mai 2024, o reuniune online va oferi posibilitatea de a adresa întrebări cu privire la cererea de propuneri şi va avea loc şi o reuniune de corelare, pentru a facilita crearea de noi parteneriate pentru dezvoltarea de proiecte. Informaţiile cu privire la ambele reuniuni vor fi puse la dispoziţie pe pagina de internet a cererii de propuneri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax