Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Comisia Sindicală Naţională „Meridian” sprijină proiectul de la Roşia Montană: „Acest tip de minerit trebuie susţinut fără rezerve”


Publicat

Confederaţia Sindicală Naţională „Meridian” sprijină proiectul minier de la Roşia Montană şi este de părere că, „în condiţiile unei legislaţii stricte privind utilizarea cianurii, acest tip de minerit trebuie susţinut fără rezerve”. Preşedintele CSN „Meridian”, Ion Popescu, a dezaprobat iniţiativa grupului de europarlamentari care au criticat public Comisia Europeană pe motivul susţinerii mineritului bazat pe tehnologia cianurii.

„Motivul principal pentru care nu putem fi de acord cu politicienii europeni, cu europarlamentarii adică, este că aceştia nu sunt specialişti în minerit, nici în protecţia mediului. Specialiştii sunt la Comisia Europeană. Iar ei s-au pronunţat în multiple situaţii în favoarea mineritului care foloseşte cianura pentru separarea aurului, căci se ştie că Uniunea Europeană are cea mai dură legislaţie când vine vorba de utilizarea cianurii în minerit. Am spus-o şi o repet: cianura e verificată şi se foloseste de 100 de ani în industria minieră. Nu e altă tehnologie care să fi dat rezultate mai bune şi mai sigure decât cianura. E ca benzina – e toxică dacă o bei ca atare, dar sigură dacă e folosită în rezervor, în spaţiu închis”, a declarat preşedintele CSN „Meridian”.

Legat de demersul europarlamentarilor de a critica poziţia Comisiei Europene, Ion Popescu a adăugat următoarele: „Europarlamentarii ar trebui mai degrabă să se gândească la cei care i-au ales şi i-au trimis în Parlamentul European. Ei sunt cei care au nevoie de slujbe, iar pentru cei care provin din zone în mod tradiţional miniere este cu atât mai greu cu cât s-au închis exploatările respective, lăsându-i fără nicio speranţă de trai, nici măcar la limita decenţei. Eu le propun europarlamentarillor să susţină mineritul şi să fie de partea cetăţenilor, căci în perioada de recesiune economică gravă prin care trecem nu sunt prea multe soluţii de bunăstare economică. Mineritul e printre puţinele soluţii funcţionale, odată ce s-au identificat investitorii care să aducă banii pentru repornirea minelor închise. Statul e suficient să zică DA proiectelor miniere serioase, iar zonele miniere, precum cele din Muntii Apuseni şi nu numai, în prezent puternic afectate de şomaj şi sărăcie, vor renaşte”.

Declaraţiile au fost făcute la Bucureşti, luni. CSN „Meridian” a reamintit că inţiativa europarlamentarilor a fost demarată de Daciana Sârbu şi Renate Weber, a căror luptă contra dezvoltării mineritului din România în general şi a proiectului Roşia Montană în special este de notorietate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. corina

  luni, 03.10.2011 at 22:23

  sunt perfect de acord cu pozitia lor. comisia europeana a zis ceva foarte clar, dar opozitia noastra tot nu e multumita. le e frica ca lor nu le iese niciun ban din afacerea asta si ca nu ei vor cheltui banii care vor intr in visteria tarii de pe seama acestui proiect.

 2. mirela

  luni, 03.10.2011 at 23:31

  mi se pare ca ce zice comisia europeana este litera de lege, nu ceea ce zice parlamentul. si la fel de bine mi se pare de-a dreptul penibil sa vad cum niste politicieni cer parlamentului european sa ia o decizie in locul romaniei.

 3. Anda

  marți, 04.10.2011 at 07:50

  Acest tip de minerit este cel mai modern existent la ora actuala si, o data utilizat si in Romania, ne-am alatura celor 90% dintre exploatatorii de pe mapamond care il folosesc cu succes de ani buni.

 4. Andrei

  marți, 04.10.2011 at 08:13

  Perfect deacord,este un minerit de tip nou, este mult mai curat si ecologic. Comisia europeana nu il sustine degeaba, si noi trebuie sa le urmam exemplul

 5. Florin

  marți, 04.10.2011 at 09:29

  Bine ca mai spune si cineva de la noi ca europarlamentarii s-au luat aiurea de comisia europeana. Ce frumos ar fi sa le faca referire la ce au spus acum doua saptamani in cazul in care nu au fost atenti, sa ii i-a asa un pic la misto:))

 6. Alina

  marți, 04.10.2011 at 12:38

  Mineritul ar trebui relansat, ar contribui la stabilizarea economica, mai ales acum cand ne va lovi un nou val al crizei, iar noi nu am iesit nici din cea precedenta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: Se întoarce frigul. Cât de mult scad temperaturile. Prognoza meteo de weekend, 5-7 martie

Publicat

Vremea se răcește brusc la finalul acestei săptămâni în județul Alba. Temperaturile maxime scad cu 5-6 grade, iar noaptea și dimineața va fi foarte frig.

Sunt anunțate minime de -6…-7 grade în zonele mai joase și până la -12 grade la munte.

Condiții meteo în localități din județul Alba, în weekendul 5-7 martie:

Vineri, 5 martie

Alba Iulia: minime de 0 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Sebeș: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Șugag: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig

Oaşa: minime de -8 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; mai frig

Aiud: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Blaj: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Ocna Mureş: minime de -2 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; mai frig

Abrud: minime de -7 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai frig

Cîmpeni: minime de -7 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai frig

Arieşeni: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; mai frig

Cugir: minime de -1 grad Celsius, maxime de 12 grade Celsius; predominant noros

Sâmbătă, 6 martie

Alba Iulia: minime de -7 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai frig

Sebeș: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; mai frig

Șugag: minime de -10 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori și soare

Oaşa: minime de -13 grade Celsius, maxime -5 grade Celsius; mai frig

Aiud: minime -6 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai frig

Blaj: minime de -6 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai frig

Ocna Mureş: minime de -6 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai frig

Zlatna: minime de -7 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; mai frig

Abrud: minime de -11 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de -11 grade Celsius, maxime de -1 grad Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de -11 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de -6 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; mai frig

Duminică, 7 martie

Alba Iulia: minime de -5 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit

Sebeș: minime de -5 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit

Șugag: minime de -9 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; soare

Oaşa: minime de -10 grade Celsius, maxime de -2 grade Celsius; soare

Aiud: minime de -6 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare

Blaj: minime de -6 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; soare

Ocna Mureş: minime de -5 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; soare

Zlatna: minime de -6 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; soare

Abrud: minime de -10 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; însorit

Cîmpeni: minime de -10 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; însorit

Arieşeni: minime de -12 grade Celsius, maxime de 1 grad Celsius; soare

Cugir: minime de -5 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; însorit

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OMS: Numărul de noi cazuri de Covid-19 creşte din nou în Europa, după o lună și jumătate în care a scăzut ”promițător”

Publicat

Numărul cazurilor noi de infecție cu coronavirus crește în Europa după șase săptămâni de declin, potrivit conducerii regionale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Numai săptămâna trecută s-au înregistrat peste un milion de cazuri noi de Covid-19.

După șase săptămâni de declin, numărul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 a început din nou să crească au anunțat joi reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

„Constatăm o recrudescenţă în Europa Centrală şi de Est. Noile cazuri cresc, de asemenea, în mai multe ţări din Europa de Vest, unde ratele erau deja ridicate”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă.

Săptămâna trecută, noile cazuri de Covid-19 în Europa au crescut cu 9%, până la puţin peste un milion, potrivit biroului regional al OMS.

„Acest lucru pune capăt unei scăderi promiţătoare observate timp de şase săptămâni a noilor cazuri, mai mult de jumătate din regiunea noastră înregistrând un număr din ce în ce mai mare de noi infectări”, a mai spus Hans Kluge.

OMS Europa: „Accelerați vaccinarea!”

Oficialul OMS a estimat că europenii trebuie să „revină la elementele de bază” pentru a lupta împotriva coronavirusului şi a variantelor sale, folosind instrumentele în vigoare şi accelerând vaccinarea.

Din cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS, 45 şi-au început campania de vaccinare.

Conform datelor oficiale compilate de AFP, în Uniunea Europeană, 2,6% din populaţie a primit două doze din unul dintre vaccinurile împotriva Covid-19 şi 5,4% au primit cel puţin o doză.

Date recente despre vaccinările împotriva Covid-19 cu Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca sunt încurajatoare, a declarat la rândul său consilierul regional european pentru OMS, Siddhartha Datta.

Datele pot determina OMS să revizuiască recomandările privind intervalele între prima şi a doua doză de vaccin, a mai spus Siddhartha Datta.

Sursa: Agerpres

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Câlnic a cumpărat coșuri de gunoi invizibile. Achiziții nejustificate, descoperite de inspectorii Curții de Conturi

Publicat

Un raport al Curții de Conturi Alba a descoperit o serie de cheltuieli nejustificate la Primăria Câlnic. Spre exemplu, administrația locală a plătiti 33.000 de lei pe coșuri de gunoi stradale care nu au fost găsite la inspecția în teren. 

De asemenea, aproape 100.000 de lei au fost cheltuiți pe materiale de curățenie cumpărate fără respectarea legii achizițiilor publice.

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit și alte nereguli, legate de plata unor servicii pentru utilajele instituției și de achiziția unor plăcuțe cu numere pentru case.

Precizări din raportul Curții de Conturi Alba:

”Au fost majorate nelegal cheltuielile materiale la U.A.T.C. Câlnic cu suma de 33.000 lei, prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă în perioada 2017-2018 a unor coşuri de gunoi stradale care nu au fost identificate la inspecţia în teren efectuată în timpul auditului.

Entitatea auditată nu a aplicat prevederile legale privind achiziţiile publice, nu a recepţionat obiectele de inventar facturate şi nu a distribuit bunurile în cauză, potrivit scopului achiziţiei.

Totodată, Camera de Conturi Alba a stabilit că a fost făcută plata nejustificată a unor materiale de curăţenie (soluţie pentru pardoseli, pastile dezinfectante) în sumă de 97.000 lei, în condiţiile în care aceste materiale au fost achiziţionate fără aplicarea reglementărilor legale privind achiziţiile publice, nu au fost recepţionate, nu au fost date în consum, fiind în fapt trecute direct pe cheltuieli în momentul achiziţiei, abatere identificată la U.A.T.C. Câlnic.

Tot aici s-a făcut plata nelegală a unor materiale (plăcuţe numere pentru case) în sumă de 24.000 lei, în condiţiile în care achiziţionarea acestora s-a realizat fără aprobarea consiliului local, într-o cantitate mai mare decât cea necesară, fără aplicarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, fără a fi recepţionate, fiind trecute direct pe cheltuieli în momentul achiziţiei şi fără a fi distribuite locuitorilor comunei care deţin imobile.

Plata nejustificată a unor servicii – conducător auto, în sumă de 18 mii lei, pentru utilajele din dotarea entității auditate, facturate de prestator și pentru care nu există documente care să justifice prestarea acestor servicii, abatere identificată la U.A.T.C. Câlnic.”

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Trei elicoptere echipate pentru căutare și salvare în condiții dificile, inclusiv în zone montane, au intrat în dotarea SMURD

Publicat

Trei elicoptere Airbus de tip H135, dotate pentru misiuni aero-medicale, achiziționate cu fonduri europene, au intrat astăzi în dotarea Inspectoratul General de Aviație al Ministerului de Interne și vor fi folosite de SMURD.

Elicopterele de ultimă generație sunt echipate pentru misiuni medicale, dar și pentru cele de căutare-salvare, inclusiv în zonele de munte greu accesibile, fiind dotate cu troliu, potrivit reprezentanților Ministrului Afacerilor Interne.

„De acum, vom putea interveni mai repede pentru a-i ajuta pe cei aflați în pericol, pe o zonă mai largă cu mai multe aeronave”, a transmis ministrul de Interne, Lucian Bode, pe Facebook.

În total, șase elicoptere au fost achiziționate prin Proiectul VIZIUNE 2020 din Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de Departamentul pentru Situații de Urgență, urmând să mai fie livrate trei.

Foto: Facebook

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate