Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comisie de control la Ocna Mureş. Prefectura, APM, Minvest, Direcţia Silvică şi primăria verifică exploatarea pădurii „Banţa”


Publicat

La Ocna Mureş vor fi prezenţi miercuri reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Minvest, Direcţiei Silvice şi ai Primăriei Ocna Mureş pentru a verifica şi constatata modul în care se efectuează exploatarea pădurii „Banţa” din apropiere oraşului. Decizia vine în urma unor sesizări privind pericolul apariţiilor unor alunecări de teren în zonă, în condiţiile în care copacii de pe dealul Banţa protejau oraşul de infiltrarea apei pluviale în gropile din centrul localităţii. Reamintim că acum patru ani s-au înregistrat pagube importante în urma prăbuşirii terenului în câmpul de sonde.

Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, s-a întâlnit luni, cu directorul Direcţiei Silvice Alba, Dan Boariu, şeful Ocolului Silvic Ocna Mureş, Goia Vasile şi primarul oraşului Ocna Mureş,  Silviu Vinţeler, pentru a încerca să rezolve problema legată de exploatarea forestieră din Ocna Mureș și pericolul aparițiilor unor alunecări și surpări de teren.

În cursul zilei de luni, în urma intervenţiei prefectului Gheorghe Feneşer s-a dispus ca firma care exploatează în zonă să efectueze transportul materialului lemnos cu camioane a căror încărcătură să nu depăşească 7,5 tone, urmând ca miercuri, 5 martie, la ora 10.00 să fie prezenţi la Ocna Mureş reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Minvest, Direcţiei Silvice şi ai Primăriei Ocna Mureş pentru a verifica şi constatata la faţa locului situaţia existentă.

„În cazul în care pericolul de alunecări de teren se dovedeşte a fi real, se vor întreprinde de urgenţă măsurile necesare, pentru a evita astfel orice urmări neplăcute, care ar putea afecta cetăţenii oraşului Ocna Mureş. Oricum, doresc să informez opinia publică că vom reveni în cel mai scurt timp cu informaţii, privind întâlnirea de la Ocna Mureş şi concluziile desprinse în urma ei. Menţionez că lucrările care se fac în prezent sunt de curăţire a fondului forestier, care practic înseamnă tăierea arboretului uscat, pentru ca restul pădurii să se poată dezvolta în mod armonios. Acestea reprezintă lucrări pe care silvicii le face periodic în teritoriu şi sunt realizate prin intermediul unor firme private, sub stricta supraveghere a Direcţiei Silvice Alba”, precizează prefectul Gheorghe Feneşer.

Precizăm că scandalul tăierii copacilor de pe dealul Banţa a izbucnit la mijlocul lunii februarie, când mai mulţi localnici au sesizat că o firmă executa operaţiuni de exploatare forestieră în zonă şi şi-au exprimat îngrijorarea că vor apărea noi alunecări sau surpări de teren. Potrivit reprezentanţilor primăriei, în zona respectivă, pe vremea în care pădurea era în administrare locală, au fost efectuate împăduriri, tocmai pentru a asigura captarea apei meteorice.

Reamintim că MINESA şi Institutul Naţional pentru Protecţia Mediului au efectuat studii în zona Ocna Mureş pentru stabilirea acţiunilor necesare înlăturării efectelor prăbuşirilor din perimetrul minelor de sare şi aplicarea HG 644/2007 privind închiderea câmpului de sonde. Această hotărâre de guvern prevede că pentru închiderea câmpului de sare sunt alocate fonduri de aproximativ 10 milioane de euro. Scopul urmărit este de a înlătura efectele dezastrelor atât în zona minelor de sare, cât şi cele asupra oraşului (case, infrastructură etc).

Situaţia prezentă din Ocna Mureş a fost prezentată ca fiind stabilă. Cele 48 de construcţii aflate acum în zona de risc A nu au avut de suferit în ultima perioadă şi se poate reamenaja zona drumului de la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga.

Din aprilie 2011, Ocna Mureş face parte, alături de Slănic-Prahova şi Ocnele Mari, dintr-un plan de acţiune pentru înlăturarea efectelor dezastrelor şi ecologizarea zonelor respective afectate.

În luna decembrie 2010, un crater apărut din senin a provocat prăbuşirea supermarketului “Plus” şi a cauzat pierderi în valoare de 6 milioane de euro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Accident la Alba Iulia. Un pieton a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni de la Dedeman

Publicat

Accident de circulație în Alba Iulia. Un pieton a fost lovit în zona trecerii de pietoni din apropiere de Dedeman. 

Accidentul s-a produs duminică dimineață în jurul orei 9:00.

Din primele informații de la fața locului, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 56 de ani, care a fost lovit pe trecerea de pietoni de un automobil.

Bărbatul a fost transportat la spital. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, ar fi fost rănit ușor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furtunile uscate, fenomenul cu care România va trebui să se obișnuiască. Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme

Publicat

2021 pare deja a fi un an al fenomenelor extreme. Sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an.

Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, citat de Digi24.

Începutul acestei luni nu va face excepție. Vremea în luna august va fi de asemenea una a extremelor.

„Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari.

Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură.

Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură.

Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă.

Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus el.

Știrea completă pe Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de caniculă în Alba și jumătate din țară. Val de căldură peste România

Publicat

Val de căldură peste jumătate din țară. Meeteorologii au emis o avertizare de Cod Portocaliu de căldură valabil în toată partea de sud și est a României, valabil și în județul Alba. 

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 1 august

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru familiile afectate de inundațiile din Munții Apuseni

Publicat

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţiile din Munții Apuseni, produse la jumătatea lunii iulie.

Suma este destinată achiziţionării unor materiale de construcţii în vederea remedierii pagubelor cauzate de inundaţiile din luna iulie, potrivit agenției de presă a Patriarhiei.

Cele 793 de familii provin din următoarele localităţi: Sohodol, Cărpiniş, Ocoliş, Bistra şi Câmpeni.

După inundaţii, arhiepiscopul Irineu a vizitat localităţile afectate de revărsarea apelor, fiind ulterior iniţiată o colectă la nivelul celor cinci protopopiate din Eparhia Alba Iuliei.

Citește și: Sute de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundații din Apuseni. Peste 70 dintre acestea sunt copii

Credincioșii care doresc să sprijine financiar familiile afectate de inundații pot face donaţii în contul Protopopiatului Ortodox Român Câmpeni (adresa: str. Horea, nr. 21, Câmpeni, jud. Alba, cont: RO12 RNCB 0008 0211 8319 0001, CUI: 4331180, contact: 0743 134 758).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate