Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Companie din Alba și alți producători de unt, ulei sau zahăr, investigați de Consiliul Concurenței. Posibile înțelegeri la prețuri

Publicat

Consiliul Concurenței a început trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piețele producției de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr. Pe lista companiilor vizate se află și Albalact SA, parte din grupul Lactalis.

”Avem suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creșterea inflației, și s-au înțeles să crească suplimentar prețurile de vânzare pentru unele produse, obținând, astfel, profituri mai mari, nemeritate. Dacă, în urma investigațiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancționa drastic” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Inspecții inopinate. Lista companiilor vizate

În cadrul celor trei investigații s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale mai multor firme de pe:

piața producției și comercializării de ulei de floarea soarelui, precum:

 • Bunge România SRL
 • Expur SA
 • Prutul SA
 • Ardealul SA

piața producției și comercializării de unt, printre companiile vizate fiind:

 • Albalact, Covalact și Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis)
 • Friesland România SA
 • Lacto Food SRL
 • Fabrica de Lapte Brașov (Olympus).

În ceea ce privește piața fabricării și comercializării de zahăr s-au derulat inspecții la firmele:

 • Agrana România SRL
 • Pfeifer & Langen România SRL
 • Lucsor Impex SRL.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurență, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor, anunță Consiliul Concurenței, într-un comunicat.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare, potrivit sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax