Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

”Motoarele” creşterii economice a județului Alba. 18 business-uri locale și străine au cifre de afaceri de peste 20 milioane euro

Publicat

judetul alba Judeţul Alba a înregistrat creştere economică în ultimii trei ani şi, chiar dacă are una dintre cele mai mari rate ale şomajului din ţară, aceasta este în scădere. Şi prognozele sunt favorabile, arătând tendinţe bune în ceea ce priveşte creşterea salariului mediu şi a produsului intern brut. Judeţul Alba are 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro, business-urile locale şi investiţiile considerabile străine luând locul marilor fabrici dinainte de 1990.

În cifre, judeţul Alba are o populaţie ocupată civilă medie de 161.200 persoane, respectiv un număr mediu de 82.000 de salariaţi, din totalul de 342.376 de locuitori (potrivit recensământului din 2011). Produsul Intern Brut al judeţului este de 12 miliarde lei, cu o creştere reală de 3,5%. Rata şomajului este de 6,7%, iar câştigul salarial mediu net lunar de 1.475 lei.

“Radiografia” situaţiei economice şi sociale din Alba

Având în vedere evoluţia din ultimii trei ani, numărul persoanelor salariate a crescut cu peste 7.000, de trei ori mai mult decât estimările din urmă cu doi ani ale specialiștilor de la Comisia Națională de Prognoză (CNP), scrie capital.ro.

În aceeaşi perioadă, a înregistrat creşteri economice din ce în ce mai mari. Produsul intern brut al judeţului a urcat cu 2,6% în 2012, 3,2% în 2013 şi 4,4% în 2014. Pentru 2015 şi 2016, CNP estimează tot creşteri, dar mai mică decât cea de anul trecut, de 3,5% în fiecare din următorii doi ani. Salariul mediu lunar net creşte (la fel ca în majoritatea judeţelor), dar rămâne încă sub media pe ţară. Alba a avut în 2013 un nivel de 1.323 lei (faţă de media naţională de 1.579 lei), va avea anul acesta un nivel de 1.475 lei (media pe ţară fiind de 1.767 lei) şi va atinge anul viitor 1.560 lei, în timp ce media naţională va urca la 1.875 lei. Toate acestea la o populaţie ocupată civilă de 161.200 persoane în 2015, în creştere cu câteva mii faţă de anii anteriori şi aşteptată să îşi continue trendul ascendent şi în viitor.

Numărul de salariaţi a crescut de la sub 75.000 la peste 82.000 în doar trei ani, iar vestea bună, conform estimărilor CNP, va urca cu încă 3.100 de persoane. Rata şomajului, deşi situată încă la una dintre cel mai înalte cote din ţară, comparativ cu celelalte judeţe, se află pe o pantă descendentă, indicatorul scăzând de la 10,2% în 2013 la 6,9% în 2014, apoi urmând un declin mai lent, până la 6,7% în 2015 şi 6,6% în 2016, conform prognozelor oficiale.

“Motoarele” din spatele cifrelor cu trend ascendent

afaceriÎn condiţiile în care mari fabrici de dinainte de 1990 s-au închis şi au fost vândute “pe bucăţi”, iar celebrele UM Cugir şi Fabrica de Arme Cugir mai au aproape 2000 de angajaţi, local foştilor angajatori mari de pe vremea comunismului a fost luat de business-uri locale şi investitori străini.

Celebrul producător german de componente și piese auto Bosch Rexroth are la Blaj o unitate cu afaceri anuale de peste 400 milioane de lei (aproape 95 milioane de euro) pe an. Nivelul total al investițiilor concernului în România se ridică la peste 220 milioane de euro, ceea ce a condus la crearea până în prezent a peste 2.700 locuri de muncă. La Blaj, grupul german activează din 2007, aici fiind înfiinţate două unităţi de producţie pentru tehnică liniară şi o unitate de producţie în domeniul  de piese auto pentru Mercedes. Compania are 1.200 de angajaţi, la care se vor adăuga alţi 300, iar până în 2020 firma doreşte să ajungă la 2.000 de salariaţi.

Filiala din România a concernului german Daimler, Star Transmission din Cugir, a fost înfiinţată în anul 2001, prin deschiderea unei unităţi de producţie în oraşul unde își are sediul. Compania a realizat una dintre cele mai mari investiţii din industria componentelor auto din ultimii ani, alocând peste 300 milioane de euro pentru o fabrică de montaj cutii de viteză de ultimă generaţie la Sebeş. Ulterior, în 2013, a fost deschisă o altă unitate de producţie la Sebeş. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a crescut cu 57%, de la 37 de milioane de euro la 57 de milioane de euro, iar profitul înregistrat de companie a fost de circa 3,2 milioane de euro. Star Transmission a ocupat anul acesta primul loc al categoriei auto la „Premiile industriei românești“, acordate de Gala Capital.

Judeţul Alba are 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro. Ultimele două companii din Top 20, producătorul de articole ceramice Apulum Alba Iulia şi distribuitorul de carburanţi Trans Ivinis & Co Sebeş, au realizat şi ele anul trecut peste 19 milioane de euro.

Cea mai mare companie din judeţ, după criteriul cifrei de afaceri, este Holzindustrie Schweighofer din Sebeş, care deține și prima poziție a clasamentului angajatorilor. Operatorul din domeniul tăierii şi rindeluirii lemnului are capital majoritar austriac a realizat anul trecut afaceri de peste 2 miliarde de lei (peste 450 milioane de euro).

A doua companie ca mărime a afacerilor este tot una cu participaţie majoritar austriacă, producătorul de plăci pe bază de lemn Kronospan România, cu peste 1 miliard de lei (peste 250 milioane de euro). La începutul anului în curs, aceasta şi-a majorat capitalul social cu 40,2 milioane de lei (9 milioane de euro), la 341,7 milioane lei (84,6 milioane euro). Firma deţine două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov şi un centru logistic la Constanţa şi a derulat până în prezent, în România, investiţii de peste 500 de milioane de euro. A început investiţiile la noi în ţară în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, cu o producţie de 30.000 de tone pe an.

Pe locul 3 se află compania Transavia din Oiejdea, cel mai mare producător de carne de pui din România, cu o cifră de afaceri care depăşeşte 475 milioane de lei, respectiv 100 milioane de euro. Transavia are deja o tradiţie îndelungată în economia de piaţă românească. La scurt timp după Revoluție și după câțiva ani în care a lucrat în întreprinderea avicolă deținută de stat, întreprinzătorul Ioan Popa a ales, împreună cu familia, să meargă pe cont propriu. Astfel, în 1991 a început un business local. Astăzi firma produce în mai puțin de patru ore cât realiza pe vremuri într-un an de zile, cu cei cinci angajați pe care îi avea. Anual, aproximativ 25 de milioane de pui sunt crescuți în cele 15 ferme situate în județele Alba, Brașov, Cluj, Harghita și Sibiu. Transavia deține și două ferme de reproducție, două stații de incubație, o fabrică de nutreți combinate, două abatoare dotate cu utilaje de ultimă generație, o fabrică nouă de procesare a cărnii, precum și patru ferme vegetale.

Imediat după Transavia, cu rezultate apropiate, şi tot cu sediul în Oiejdea, vine în clasament Albalact. Compania a început să fie tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti în iunie 2015. În timpul umflării balonului speculativ din anul 2007, captase imaginaţia investitorilor fiind una dintre cele mai vizibile titluride pe piaţa Rasdaq. Firma cu capital românesc a devenit post-criză cea mai mare companie din piaţa locală de lactate, depăşind Danone. Cel mai extins brand al companiei este Zuzu, marcă aplicată atât pe lapte, cât şi pe iaurturi. Albalact a fost prima care a livrat pe piaţa internă lapte în cutii de carton şi mai nou, în bidoane de doi litri cu toartă.

Alte companii cu rezutate excepționale din județ sunt Jidvei, Supremia,  Elis Pavaje, Florea Grup, Alpin 57 Lux și mai nou Romenergy, companie de furnizare a energiei electrice, care anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 250 milioane de lei, de 2,5 ori mai mare decât în 2012. În categoria firmelor cu afaceri anuale de peste 20 milioane de euro se regăsește și IPEC, o firmă producătoare de ceramică care a fost înființată în urmă cu 21 de ani. Principalele piețe de desfacere a companiei, deținută de familia Covaciu, sunt cele din Europa, în special Germania, dar și SUA sau chiar China și Japonia. „Cea mai mare satisfacție a mea este când deschid televizorul și văd un film de la Hollywood, iar toată lumea mănâncă din farfuriile produse de IPEC“,a declarat Cristian Covaciu, directorul general al IPEC, pentru capital.ro.

Dezvoltarea infrastructurii a fost un magnet pentru investitorii străini. Oportunitățile de dezvoltare a zonei și implicit a județului au fost sesizate și de antreprenorii români care au început să dezvolte infrastructura hotelieră. Atât turismul de business, cât și cel tradițional au luat avânt în ultimii ani, ceea ce dă încredere celor interesați de acest domeniu.

TOP cele mai mari companii din județul Alba (cifră de afaceri):

Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeș: 2.004 mil. lei

Kronospan SA Sebeș: 1.125 mil. lei

Transavia SA Oiejdea: 476 mil lei

Albalact SA Oiejdea: 474 mil. lei

Bosch Rexroth SRL Blaj: 416 mil. lei

Elit SRL Cugir: 314 mil. lei

Star Transmission SRL Cugir: 255 mil. lei

Romenergy SRL Alba Iulia: 251 mil. lei

Supremia Grup SRL Alba Iulia: 155 mil. lei

UM Cugir (Romarm) SA: 154 mil. lei

Cupru Min SA Abrud: 145 mil. lei

Elis Pavaje SRL Petrești: 110 mil. lei

Jidvei SRL Jidvei: 100 mil. lei

Rekord SRL Alba Iulia: 100 mil. lei

Alredia SRL Aiud: 86 mil. lei

*sursa ONRC

TOP cei mai mari angajatori din județul Alba:

Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeș: 1841 angajați

Star Transmission SRL Cugir: 1254 angajați

Elit SRL Cugir: 1126 angajați

Bosch Rexroth SRL Blaj: 1105 angajați

Transavia SA Oiejdea 1059 angajați

Apulum SA Alba Iulia: 979 angajați

UM Cugir (Romarm) SA: 967 angajați

Fabrica de Arme Cugir (Romarm): 916 angajați

Apa CTTA SA Alba Iulia: 795 angajați

IPEC SA Alba Iulia: 740 angajați

IAMU SA Blaj: 696 angajați

Albalact SA Oiejdea: 617 angajați

Cupru Min SA Abrud: 509 angajați

Saturn SA Alba Iulia: 486 angajați

Alpin 57 Lux SRL Sebeș: 468 angajați

*sursa ONRC

 

sursa: capital.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax