Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

”Motoarele” creşterii economice a județului Alba. 18 business-uri locale și străine au cifre de afaceri de peste 20 milioane euro


Publicat

judetul albaJudeţul Alba a înregistrat creştere economică în ultimii trei ani şi, chiar dacă are una dintre cele mai mari rate ale şomajului din ţară, aceasta este în scădere. Şi prognozele sunt favorabile, arătând tendinţe bune în ceea ce priveşte creşterea salariului mediu şi a produsului intern brut. Judeţul Alba are 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro, business-urile locale şi investiţiile considerabile străine luând locul marilor fabrici dinainte de 1990.

În cifre, judeţul Alba are o populaţie ocupată civilă medie de 161.200 persoane, respectiv un număr mediu de 82.000 de salariaţi, din totalul de 342.376 de locuitori (potrivit recensământului din 2011). Produsul Intern Brut al judeţului este de 12 miliarde lei, cu o creştere reală de 3,5%. Rata şomajului este de 6,7%, iar câştigul salarial mediu net lunar de 1.475 lei.

“Radiografia” situaţiei economice şi sociale din Alba

Având în vedere evoluţia din ultimii trei ani, numărul persoanelor salariate a crescut cu peste 7.000, de trei ori mai mult decât estimările din urmă cu doi ani ale specialiștilor de la Comisia Națională de Prognoză (CNP), scrie capital.ro.

În aceeaşi perioadă, a înregistrat creşteri economice din ce în ce mai mari. Produsul intern brut al judeţului a urcat cu 2,6% în 2012, 3,2% în 2013 şi 4,4% în 2014. Pentru 2015 şi 2016, CNP estimează tot creşteri, dar mai mică decât cea de anul trecut, de 3,5% în fiecare din următorii doi ani. Salariul mediu lunar net creşte (la fel ca în majoritatea judeţelor), dar rămâne încă sub media pe ţară. Alba a avut în 2013 un nivel de 1.323 lei (faţă de media naţională de 1.579 lei), va avea anul acesta un nivel de 1.475 lei (media pe ţară fiind de 1.767 lei) şi va atinge anul viitor 1.560 lei, în timp ce media naţională va urca la 1.875 lei. Toate acestea la o populaţie ocupată civilă de 161.200 persoane în 2015, în creştere cu câteva mii faţă de anii anteriori şi aşteptată să îşi continue trendul ascendent şi în viitor.

Numărul de salariaţi a crescut de la sub 75.000 la peste 82.000 în doar trei ani, iar vestea bună, conform estimărilor CNP, va urca cu încă 3.100 de persoane. Rata şomajului, deşi situată încă la una dintre cel mai înalte cote din ţară, comparativ cu celelalte judeţe, se află pe o pantă descendentă, indicatorul scăzând de la 10,2% în 2013 la 6,9% în 2014, apoi urmând un declin mai lent, până la 6,7% în 2015 şi 6,6% în 2016, conform prognozelor oficiale.

“Motoarele” din spatele cifrelor cu trend ascendent

afaceriÎn condiţiile în care mari fabrici de dinainte de 1990 s-au închis şi au fost vândute “pe bucăţi”, iar celebrele UM Cugir şi Fabrica de Arme Cugir mai au aproape 2000 de angajaţi, local foştilor angajatori mari de pe vremea comunismului a fost luat de business-uri locale şi investitori străini.

Celebrul producător german de componente și piese auto Bosch Rexroth are la Blaj o unitate cu afaceri anuale de peste 400 milioane de lei (aproape 95 milioane de euro) pe an. Nivelul total al investițiilor concernului în România se ridică la peste 220 milioane de euro, ceea ce a condus la crearea până în prezent a peste 2.700 locuri de muncă. La Blaj, grupul german activează din 2007, aici fiind înfiinţate două unităţi de producţie pentru tehnică liniară şi o unitate de producţie în domeniul  de piese auto pentru Mercedes. Compania are 1.200 de angajaţi, la care se vor adăuga alţi 300, iar până în 2020 firma doreşte să ajungă la 2.000 de salariaţi.

Filiala din România a concernului german Daimler, Star Transmission din Cugir, a fost înfiinţată în anul 2001, prin deschiderea unei unităţi de producţie în oraşul unde își are sediul. Compania a realizat una dintre cele mai mari investiţii din industria componentelor auto din ultimii ani, alocând peste 300 milioane de euro pentru o fabrică de montaj cutii de viteză de ultimă generaţie la Sebeş. Ulterior, în 2013, a fost deschisă o altă unitate de producţie la Sebeş. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a crescut cu 57%, de la 37 de milioane de euro la 57 de milioane de euro, iar profitul înregistrat de companie a fost de circa 3,2 milioane de euro. Star Transmission a ocupat anul acesta primul loc al categoriei auto la „Premiile industriei românești“, acordate de Gala Capital.

Judeţul Alba are 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro. Ultimele două companii din Top 20, producătorul de articole ceramice Apulum Alba Iulia şi distribuitorul de carburanţi Trans Ivinis & Co Sebeş, au realizat şi ele anul trecut peste 19 milioane de euro.

Cea mai mare companie din judeţ, după criteriul cifrei de afaceri, este Holzindustrie Schweighofer din Sebeş, care deține și prima poziție a clasamentului angajatorilor. Operatorul din domeniul tăierii şi rindeluirii lemnului are capital majoritar austriac a realizat anul trecut afaceri de peste 2 miliarde de lei (peste 450 milioane de euro).

A doua companie ca mărime a afacerilor este tot una cu participaţie majoritar austriacă, producătorul de plăci pe bază de lemn Kronospan România, cu peste 1 miliard de lei (peste 250 milioane de euro). La începutul anului în curs, aceasta şi-a majorat capitalul social cu 40,2 milioane de lei (9 milioane de euro), la 341,7 milioane lei (84,6 milioane euro). Firma deţine două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov şi un centru logistic la Constanţa şi a derulat până în prezent, în România, investiţii de peste 500 de milioane de euro. A început investiţiile la noi în ţară în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, cu o producţie de 30.000 de tone pe an.

Pe locul 3 se află compania Transavia din Oiejdea, cel mai mare producător de carne de pui din România, cu o cifră de afaceri care depăşeşte 475 milioane de lei, respectiv 100 milioane de euro. Transavia are deja o tradiţie îndelungată în economia de piaţă românească. La scurt timp după Revoluție și după câțiva ani în care a lucrat în întreprinderea avicolă deținută de stat, întreprinzătorul Ioan Popa a ales, împreună cu familia, să meargă pe cont propriu. Astfel, în 1991 a început un business local. Astăzi firma produce în mai puțin de patru ore cât realiza pe vremuri într-un an de zile, cu cei cinci angajați pe care îi avea. Anual, aproximativ 25 de milioane de pui sunt crescuți în cele 15 ferme situate în județele Alba, Brașov, Cluj, Harghita și Sibiu. Transavia deține și două ferme de reproducție, două stații de incubație, o fabrică de nutreți combinate, două abatoare dotate cu utilaje de ultimă generație, o fabrică nouă de procesare a cărnii, precum și patru ferme vegetale.

Imediat după Transavia, cu rezultate apropiate, şi tot cu sediul în Oiejdea, vine în clasament Albalact. Compania a început să fie tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti în iunie 2015. În timpul umflării balonului speculativ din anul 2007, captase imaginaţia investitorilor fiind una dintre cele mai vizibile titluride pe piaţa Rasdaq. Firma cu capital românesc a devenit post-criză cea mai mare companie din piaţa locală de lactate, depăşind Danone. Cel mai extins brand al companiei este Zuzu, marcă aplicată atât pe lapte, cât şi pe iaurturi. Albalact a fost prima care a livrat pe piaţa internă lapte în cutii de carton şi mai nou, în bidoane de doi litri cu toartă.

Alte companii cu rezutate excepționale din județ sunt Jidvei, Supremia,  Elis Pavaje, Florea Grup, Alpin 57 Lux și mai nou Romenergy, companie de furnizare a energiei electrice, care anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 250 milioane de lei, de 2,5 ori mai mare decât în 2012. În categoria firmelor cu afaceri anuale de peste 20 milioane de euro se regăsește și IPEC, o firmă producătoare de ceramică care a fost înființată în urmă cu 21 de ani. Principalele piețe de desfacere a companiei, deținută de familia Covaciu, sunt cele din Europa, în special Germania, dar și SUA sau chiar China și Japonia. „Cea mai mare satisfacție a mea este când deschid televizorul și văd un film de la Hollywood, iar toată lumea mănâncă din farfuriile produse de IPEC“,a declarat Cristian Covaciu, directorul general al IPEC, pentru capital.ro.

Dezvoltarea infrastructurii a fost un magnet pentru investitorii străini. Oportunitățile de dezvoltare a zonei și implicit a județului au fost sesizate și de antreprenorii români care au început să dezvolte infrastructura hotelieră. Atât turismul de business, cât și cel tradițional au luat avânt în ultimii ani, ceea ce dă încredere celor interesați de acest domeniu.

TOP cele mai mari companii din județul Alba (cifră de afaceri):

Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeș: 2.004 mil. lei

Kronospan SA Sebeș: 1.125 mil. lei

Transavia SA Oiejdea: 476 mil lei

Albalact SA Oiejdea: 474 mil. lei

Bosch Rexroth SRL Blaj: 416 mil. lei

Elit SRL Cugir: 314 mil. lei

Star Transmission SRL Cugir: 255 mil. lei

Romenergy SRL Alba Iulia: 251 mil. lei

Supremia Grup SRL Alba Iulia: 155 mil. lei

UM Cugir (Romarm) SA: 154 mil. lei

Cupru Min SA Abrud: 145 mil. lei

Elis Pavaje SRL Petrești: 110 mil. lei

Jidvei SRL Jidvei: 100 mil. lei

Rekord SRL Alba Iulia: 100 mil. lei

Alredia SRL Aiud: 86 mil. lei

*sursa ONRC

TOP cei mai mari angajatori din județul Alba:

Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeș: 1841 angajați

Star Transmission SRL Cugir: 1254 angajați

Elit SRL Cugir: 1126 angajați

Bosch Rexroth SRL Blaj: 1105 angajați

Transavia SA Oiejdea 1059 angajați

Apulum SA Alba Iulia: 979 angajați

UM Cugir (Romarm) SA: 967 angajați

Fabrica de Arme Cugir (Romarm): 916 angajați

Apa CTTA SA Alba Iulia: 795 angajați

IPEC SA Alba Iulia: 740 angajați

IAMU SA Blaj: 696 angajați

Albalact SA Oiejdea: 617 angajați

Cupru Min SA Abrud: 509 angajați

Saturn SA Alba Iulia: 486 angajați

Alpin 57 Lux SRL Sebeș: 468 angajați

*sursa ONRC

 

sursa: capital.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii, dotați cu camere video de ultimă generație, din august. Ultrajul va fi dovedit mai ușor în instanță

Publicat

politie

Din luna august, poliţiştii vor putea dovedi mai uşor comportamentele agresive sau inadecvate la adresa lor deoarece vor avea în dotare camere video portabile de ultimă generaţie, folosite deja cu succes în marile capitale europene.

Imaginile de la intervenţii vor fi folosite ca probe în anchete şi pot fi de ajutor şi atunci când un cetăţean e abuzat de forţele de ordine.

Camerele video, care vor fi atașate pe uniforma agenților, vor putea fi observate foarte uşor pentru că vor avea mărimea unui telefon mobil.

A fost semnat deja un acord cadru pentru 12.000 de bucăţi, iar primele dispozitive ar urma să ajungă la finalul lunii august.

Sunt camere de ultimă generaţie făcute special pentru forţele de ordine. Pot înregistra până la 12 ore la standarde înalte. Au capacitatea de a filma cadre largi şi de a înregistra înainte de a fi pornite tocmai pentru a nu pierde momente cheie din intervenţia poliţiştilor.

”Bodycamerele vor intra în dotarea polițiștilor din teren, în uniformă. Vorbim de cei de la ordine publică, transporturi sau rutieră, pentru că ei sunt primii care intra în contact cu cetățeanul”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR, pentru Digi24.

Exact acelaşi tip de echipament este folosit deja cu succes de Poliţia Metropolitană din Londra.

Scopul acestor dispozitive este să filmeze orice intervenție pentru a preveni mita sau eventuale agresiuni, deoarece nu întodeauna intervenţiile au loc în zone în care se află camere de supraveghere.

”Ce e important de reținut. Imaginile vor fi folosite doar în cazurile unor anchete penale. Fie că vorbim despre o sesizare de abuz în serviciu venit din partea cetățenilor sau un caz de ultraj. Prin folosirea lor se va respecta protecția datelor cu caracter personal”, a mai declarat reprezentantul IGPR.

Valoarea contractului pentru cele 12.000 de camere de ultimă generaţie se ridică la peste 15 milioane de lei, iar primele 6.000 vor ajunge în dotarea polițiștilor în această vară.

Sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vehiculele folosite pentru furturile de lemne vor fi confiscate. Modificări la Codul Silvic

Publicat

Codul Silvic în variantă modificată ar putea intra la vot final săptămâna viitoare, în Camera Deputaţilor, iar unul dintre amendamentele importante se referă confiscarea vehiculelor folosite pentru comiterea de infracţiuni silvice, potrivit paginii de Facebook a Ministerului Mediului.

Noua prevedere legală face parte din setul de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale din pădurile României.

”Setul de măsuri mai cuprinde înăsprirea sancțiunilor, confiscarea mijloacelor utilizate în comiterea de infracțiuni silvice, inclusiv vehiculele, sau schimbarea etapizată a modului de comercializare a lemnului în România, din lemn pe picior în lemn fasonat”, se arată ăn textul publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

În postare se mai precizează că după adoptarea și promulgarea actului normativ, toate furturile de arbori din pădurile României, indiferent de valoare, vor intra sub incidență penală.

Reprezentanții ministerului menţionează că setul de măsuri mai cuprinde schimbarea etapizată a modului de comercializare a lemnului în România, din lemn pe picior în lemn fasonat.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ADMITERE LICEU 2020: ASTĂZI, rezultatele la repartizarea computerizată. Elevii află la ce liceu au intrat

Publicat

elevi liceu

Elevi absolvenți de gimnaziu din Alba și din țară află astăzi la ce liceu au intrat, după publicarea rezultatelor la repartizarea computerizată. Tot astăzi, va fi publicarea listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal  de stat din judeţ, potrivit calendarului comunicat de minister.

Din Alba, s-au înscris la licee din județ 2001 de elevi. Din alte județe, în unități de învățământ din Alba s-au înscris 13 elevi, iar alți 39 de candidați din Alba au ales licee din alte județe.

Rezultatele la repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu 2020 vor fi disponibile AICI.

De luni, pot fi transmise dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

A doua etapă de admitere în învăţământul liceal  de stat, pe locurile rămase libere, începe în 24 iulie

Reamintim că, potrivit datelor actualizate în ierarhia mediilor de admitere la liceu în județul Alba, sunt 22 de medii de 10 la Evaluare Națională 2020 (inclusiv etapa specială), după contestații și 8 elevi au reușit performanța ”10 pe linie” în toți anii de gimnaziu și la examenul de Evaluare Națională. Trei dintre ei sunt de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, doi de la Școala Gimnazială ”Axente Sever” Aiud și câte unul de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia, Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa” Alba Iulia.

Vezi FOTO: Elevii din Alba Iulia cu media 10 la Evaluarea Națională și profesorii coordonatori, premiați de Primărie

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

Învățământul liceal de stat cuprinde următoarele filiere şi profiluri:

– filiera teoretică (profilurile umanist şi real)

– filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului)

– filiera vocaţională (profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic)

Algoritmul de repartizare: ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune.

Exemple algoritm repartizare:
– elevul are media 10 este repartizat primul, deci la prima sa opţiune
– elevul are media 9 şi la prima sa opţiune s-au ocupat 14 locuri de către 14 elevi cu medii mai mari; va fi al 15-lea repartizat la prima sa opţiune
– elevul are media 8 şi la prima sa opţiune s-au ocupat toate locurile de către elevi cu medii mai mari; dacă la a doua sa opţiune mai există locuri libere, va repartizat la a doua sa opţiune; se verifică a treia opţiune de pe fişa sa şi următoarele, în ordine, până la găsirea primei sale opţiuni la care mai sunt locuri libere; nu se poate întâmpla ca „locul tău” să fie ocupat de către cineva cu medie mai mică decât a ta, pentru că tu eşti repartizat înaintea lui.
– elevul A are media de admitere 8.93 şi opţiunea X pe locul 2 în fişa de opţiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 şi opţiunea X pe locul 1 în fişa de opţiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru opţiunea X (în cazul în care candidatul A nu a fost repartizat la opţiunea de pe primul loc), având media mai mare decât B”.

CALENDAR ADMITERE LICEU 2020:

10 iulie 2020: Repartizarea computerizată în învăţământul liceal  de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020-2021.

10 iulie 2020: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați în învățământul liceal de stat, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere. Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal  de stat din judeţ/municipiul Bucureşti.

13-20 iulie 2020: Depunerea/transmiterea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

21 iulie 2020: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.

22-24 iulie 2020: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere/a municipiului București a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

A doua etapă de admitere în învăţământul liceal  de stat pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020-2021

24 iulie 2020: Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților romi, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă. În a doua etapă de admitere în învățământul liceal de stat, pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la dat a începerii cursurilor anului școlar 202-2021, candidații romi își păstrează prioritatea pe locurile destinate candidaților romi care au rămas libere după soluționarea situațiilor speciale.

27 iulie 2020: Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă.

28-29 iulie 2020: Desfășurarea/echivalarea probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori de limbă maternă.

24-30 iulie 2020: Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, precum și a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională.

30 iulie – 3 august 2020: Repartizarea, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, a candidaților care  au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus/transmis dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, precum și a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, publicate pe site-ul inspectoratului șclar județean/a municipiului București și comunicate unităților de învățământ până la data de 24 iulie 2020.

4 august 2020: Transmiterea către Centrul național de admitere a rezultatelor repartizării prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

Admiterea candidaţilor pentru învăţământul seral şi pentru cel cu frecvenţă redusă

13-17 iulie 2020: Înscrierea la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă a candidaţilor din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020-2021.

22-24 iulie 2020: Repartizarea candidaţilor din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020-2021, pe locurile de la învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: O cometă descoperită în 2020 poate fi văzută în iulie pe cerul României. Imagini spectaculoase din Alba și din țară

Publicat

O cometă descoperită în martie 2020 poate fi văzută din România, în luna iulie. Se va afla la distanța minimă față de Pământ pe 23 iulie: 103 milioane de kilometri.

Cometa a fost observată prima dată de către telescopul spațial NEOWISE, în 27 martie 2020. Imagini cu cometa au fost postate pe rețeaua de socializare. Mai jos, cum s-a văzut pe cer la Cugir și în Bârlad.

sursă: Lucian Bodea – Facebook

Potrivit AstroInfo, cometa se află în constelația Puppis și avea magnitudinea 17.

La începutul lunii iunie cometa ajunsese la magnitudinea 7, iar la finalul lunii avea deja magnitudinea 3, când a întrat în câmpul LASCO C3 al telescopului solar SOHO. Cometa a trecut la periheliu pe 3 iulie 2020 la distanța de 43 milioane de km și a început să fie observată din 4 iulie, pe cerul dimineții, ajungând foarte strălucitoare.

sursă: Ciprian Vîntdevară

Cometa poate fi obervată cel mai bine dimineața sau seara. E nevoie de orizont cât mai coborât în zona nordică și nord-estică. Cometa e vizibilă cu ochiul liber, dar se recomandă utilizarea unui binoclu.

În această perioadă Luna va fi uneori pe cer în același timp cu cometa.

Perioada optimă de observare a cometei fără ca Luna să deranjeze prea tare este 15-25 iulie.

sursă imagini: Facebook – Lucian Nicolae, Astroinfo, Ciprian Vîntdevară

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate