Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Compensare cantitativă la facturi pentru proprietarii de fotovoltaice. Se aplică la punctele de consum de la toate proprietățile

Publicat

Un proiect de lege depus la Parlament prevede acordarea de compensare cantitativă pentru prosumatorii cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Se va aplica la punctele de consum de la toate proprietăţile acestora, nu doar la cele în care se află instalaţia de producere a energiei verde.

Inițiativa, de modificare a a Legii 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, este semnată 48 de deputaţi şi senatori liberali.

„Prosumatorii cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile beneficiază de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile prosumatorului în cauză”, prevede proiectul.

Ce prevede legislația în vigoare

Conform legii în vigoare, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, în cazul prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să realizeze în factură o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa dintre cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea.

Iniţiatorii proiectului menţionează în expunerea de motive că prin acest proiect sunt încurajaţi cât mai mulţi români să devină prosumatori.

Motivarea modificării legislative

„Criza energetică generată de războiul Rusiei în Ucraina şi de efectele pandemiei pot avea ca efect pozitiv impulsionarea producţiei de energie verde. Dincolo de avantajul independenţei de gazul rusesc, energia verde reduce considerabil poluarea. (…)

Potrivit legii, prosumatorul este persoana care deţine instalaţii de producere a energiei electrice şi care poate consuma, stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui. (…)

Obiectivul actualei propuneri legislative este ca prosumatorul cu instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile să beneficieze de compensarea cantitativă pentru punctele de consum de la toate proprietăţile prosumatorului în cauză, nu doar la proprietatea unde se află instalaţia de producere a energiei verde, aşa cum prevede legislaţia actuală.

Legea îşi propune să încurajeze cât mai mulţi români să devină prosumatori”, au arătat aceştia.

Impuls pentru utilizarea instalațiilor de energie verde

De asemenea, iniţiatorii susţin că propunerile de modificare a legii în vigoare „reprezintă un impuls în plus pentru utilizarea instalaţiilor de energie verde”.

„Avantajele sunt incontestabile: prosumatorul îşi produce singur energia de care are nevoie şi poate produce bani din surplusul de energie, are autonomie faţă de producătorii şi furnizorii de energie, protejează mediul, valoarea locuinţei creşte dacă vrea să o vândă şi ştie exact câtă energie consumă, pentru a face anumite modificări pentru economisire”, mai arată parlamentarii PNL.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax