Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Subvenția la preţul carburanților s-ar putea menține doar la motorină, nu şi la benzină. Discuții în Coaliție

Publicat

Preţul benzinei a crescut cu 20% de la începutul anului, iar cel al motorinei, cu 37%, incluzând reducerea de 50 de bani pe litru de la pompă, arată datele furnizate de Consiliul Concurenţei, la solicitarea Agerpres. 

Măsura de compensare cu 50 de bani pe litrul de combustibil expiră la data de 30 septembrie, iar coaliția de guvernarea analizează menținerea ei. 

PNL va propune azi, în ședința coaliției de guvernare, programată la ora 17.00, ca măsura compensării cu 50 de bani pe litru la carburanți să continue doar în cazul motorinei, nu și al benzinei, au declarat pentru G4Media.ro, surse politice.

Potrivit acestora, liberalii susțin că prețul benzinei s-a stabilizat. Măsura compensării prețului la carburanți ar urma să expire la 30 septembrie iar coaliția ar urma să decidă dacă va fi prelungită sau nu.

Cum au evoluat prețurile la benzină și motorină

Preţul mediu al benzinei standard în România, conform informaţiilor din Monitorul Preţurilor, a fost, pe 2 septembrie, de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani aplicată), în timp ce motorina se comercializa, în medie, cu 8,37 lei/litru (cu reducere).

De la începutul anului, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani/litru, preţul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%.

Cotaţiile Platts pentru benzină şi motorină (mai relevante în stabilirea preţurilor carburanţilor decât cotaţia ţiţeiului), cât şi valoarea la care se tranzacţionează ţiţeiul, deşi sunt în scădere faţă de maximumul istoric din luna iunie a acestui an, sunt totuşi la un nivel care nu a mai fost atins din anul 2014.

Pe data de 2 septembrie, ţiţeiul se tranzacţiona în jurul valorii de 93 dolari/baril, cu circa 20% mai mult decât valoarea de la începutul anului.

În aceeaşi perioadă, cotaţia Platts a benzinei, convertită în lei, pentru a surprinde efectul cursului de schimb leu/dolar, s-a majorat cu 20%, în timp ce cotaţia motorinei este mai mare cu 77% faţă de începutul anului.

Preț mediu real cu 37% mai mare pentru motorină

Aplicarea reducerii de 50 de bani/litru, începând cu 1 iulie, de către toţi marii distribuitori, face ca preţurile medii reale din data de 2 septembrie, faţă de cele de la 1 ianuarie 2022, să fie cu doar 20% mai mari pentru benzină şi 37% mai mare pentru motorină, arată datele Consiliului Concurenţei.

De la 1 iulie 2022, odată cu intrarea în vigoare a OUG 106/2022, pe lângă reducerea de 50 de bani/litru aplicată de toţi distribuitorii, preţul mediu al benzinei a scăzut cu 76 de bani/litru, în timp ce preţul mediu al motorinei a fost mai mic cu 35 de bani/litru.

În ceea ce priveşte comparaţia cu preţurile din UE, conform datelor furnizate de publicaţia Oil Bulletin a Comisiei Europene, preţurile medii ale benzinei din România au fost constant sub media UE.

În ceea ce priveşte motorina, situaţia a fost similară în cea mai mare parte a ultimelor 13 luni, cu excepţia câtorva momente (mai, iulie, august 2022), când preţul mediu al motorinei din România a fost la acelaşi nivel cu sau chiar puţin peste preţul mediu din UE.

Trebuie menţionat, totuşi, că preţurile raportate de România la CE sunt cele întregi, fără a include reducerea de 50 bani/litru aplicată de distribuitorii de carburanţi în urma apariţiei OUG 106/2022, de la 1 iulie. Prin urmare, preţurile reale plătite de consumatorii din România sunt cu aproximativ 100 euro/1000 de litri mai mici decât cele publicate de CE.

Astfel, în săptămâna 29 august – 4 septembrie 2022 (cele mai recente date disponibile), la benzină, preţul cu taxe a fost cu 10% mai mic faţă de media UE (locul 10), fără taxe – cu 6,7% mai mic faţă de media UE (locul 21), fără taxe şi cu reducerea de 50 de bani, cu 14% mai mic faţă de media UE.

La motorină, preţul cu taxe a fost cu 4% mai mic faţă de media UE (locul 12), fără taxe – cu 1,4% mai mic faţă de media UE (locul 16) şi fără taxe şi cu reducerea de 50 de bani, cu 8,2% mai mic faţă de media UE.

În Ungaria, în prezent, prețul pentru un litru de motorină este de aproximativ 1,9 euro, potrivit cargopedia.net, mai scumpă decât în România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax