Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Competența de soluționare a cazurilor de malpraxis revine Tribunalului. Lege pomulgată de președintele Iohannis

Publicat

justitie tribunal decizie

Competența de soluționare a cazurilor de malpraxis trece de la Judecătorie la Tribunal, potrivit unei legi promulgate miercuri de preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ modifică Legea nr. 95/2006 (Legea nr. 292/2022), în sensul unificării jurisprudenţei în privinţa competenţei de soluţionare a acţiunilor întemeiate pe malpraxisul medical, competenţa de soluţionare a acestor litigii urmând să revină Tribunalului, şi nu Judecătoriei, cum este prevăzut în prezent.

„Având în vedere că în majoritatea litigiilor având ca obiect acte de malpraxis medical valoarea cererii este mai mare de 200.000 de lei, depășindu-se plafonul în care judecătoria este competentă, multe judecătorii constată că nu sunt competente material să judece prezenta pricină, motiv pentru care admit excepția necompetenței materiale invocate”, explicau inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Astfel, în cazul în care asigurătorul sau oricare dintre părţile implicate nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta, în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei, la tribunalul-secţia civilă în a cărei circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat.

Calea de atac împotriva hotărârii pronunţate în primă instanţă este apelul. Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiţie, potrivit dreptului comun.

Potrivit legii, instanţa competentă să soluţioneze litigiile prevăzute în prezenta lege este tribunalul-secţia civilă în a cărei circumscripţie teritorială a avut loc actul de malpraxis reclamat.

sursa: cdep.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax