Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Completări pentru prevederile privind creditele „Prima Casă” în lei. Guvernul vrea să încurajeze finanţările în valuta autohtonă

Publicat

Potrivit unei hotărâri de Guvern care a intrat în vigoare din 1 noiembrie, instituţiile de credit care sunt incluse în Programul “Prima casă” pot modifica nivelul costurilor totale şi pot adăuga variantele de creditare atât în lei, cât şi în euro la ofertele comunicate.

Varianta de creditare în lei pentru creditele “Prima Casă” exista şi până acum, însă doar puţine bănci au inclus-o în ofertă. Odată cu intrarea în vigoare a HG, băncile trebuie să îndeplinească unele condiţii, pentru a putea acorda creditele în lei. Trebuie să încadreze în limitele maxime ale costurilor totale ale finanţărilor, adică EURIBOR la 3 luni plus marjă de maximum 4,00% pe an pentru creditele în euro şi ROBOR la 3 luni plus marjă de maximum 2,50% pe an pentru creditele in lei. De asemenea, acestea trebuie să informeze în prealabil Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

„Modificarea nivelului costurilor totale ale finanţării va putea opera doar pentru finanţările acordate de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se precizează în textul actului normativ.

Prin aceste modificări, se urmăreşte ca, prin introducerea posibilităţii de completare a ofertelor finanţatorilor participanţi în program cu varianta de creditare în lei, să dinamizeze competiţia pe acest segment de creditare şi prin orientarea cererii din partea potenţialilor beneficiari către ofertele competitive de creditare în lei, să conducă, în cele din urmă, la diminuarea riscului de curs valutar.

Cu toate acestea, atractivitatea creditelor în lei pentru consumatori este destul de scăzută, pentru că ratele sunt mai mari comparativ cu cele în euro, la fel ca suma de rambursat la final, iar venitul pe familie trebuie să fie, de asemenea, mai mare, pentru a contracta credite în valuta autohtonă.

Surse: realitatea.net, avocat.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax