Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comuna Ciugud lăudată de francezi. Exemplu de bune practici ”smart village” la un forum desfășurat la Lyon

Publicat

ciugid conferinta

Reprezentanții comunei Ciugud din județul Alba au fost prezenți la Forumul Cooperării Franco-Române, desfășurat în această săptămână la Lyon, Franța. Ciugudul a fost privit ca un exemplu de bune practici în conceptul de ”smart village”, pe care comuna din Alba dorește să îl promoveze ca un model de dezvoltare al comunităţilor rurale din România.

Primarul comunei, Gheorghe Damian, exclus din PSD, la începutul anului 2018 a vorbit în cadrul conferinței despre conceptele ”smart village” implementate în comună, precum automatul de plată a taxelor și impozitelor, colectarea selectivă a gunoiului sau ”primăria fără hârtii.”

”Comuna Ciugud a fost exemplu de bune practici la Forumul Cooperării Franco–Române, eveniment desfăşurat în această săptămână la Lyon, în Franţa.

Am vorbit în premieră la forum despre „smart village”, un concept pe care Ciugudul doreşte să îl promoveze ca model real de dezvoltare a comunităţilor rurale din România.

„Smart village” înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosindu-şi inteligent resursele locale alături de soluţii inovatoare prin care îşi reduce costurile. Dezvoltarea trebuie să fie inteligentă şi neagresivă, cu respect pentru tradiţiile şi identitatea rurală.

Iluminat inteligent, energie obţinută din surse regenerabile, automate electronice de plată a taxelor şi impozitelor locale, folosirea în activitatea primăriei a unui autoturism electric, colectarea selectivă a gunoiului, “primăria fără hârtii” sunt doar câteva dintre ideile „smart” aplicate la Ciugud.

Cea mai importantă resursă a unei comunităţi inteligente sunt însă oamenii. Tocmai de aceea vă lansez, dragi prieteni, rugămintea, dar şi provocarea de a-mi transmite ideile voastre.

Cum vedeţi un „smart village” şi ce măsuri ar trebui să implementeze Ciugudul pentru a deveni un smart village ?” a declarat într-o postare pe Facebook, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian. 

sursă foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax