Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Beniamin Todosiu, deputat USR: Românii trebuie să își păstreze dreptul de a-și alege direct președintele

Publicat

În această perioadă, în societatea românească este aruncat în dezbatere un subiect de importanță majoră pentru viitorul democratic al României: alegerea președintelui. Se vorbește despre transformarea României din republică semi-prezidențială în republică parlamentară, lucru care ar însemna ca românii să își piardă dreptul de a-și alege președintele.

Republica semi-prezidențială, modelul actual din România, presupune ca președintele să fie ales prin vot direct, de toți românii. Este un lucru cât se poate de normal și democratic, deoarece președintele este garantul democrației și funcționării statului.

Constituția României consfințește în articolul 80 faptul că „Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate”. Au existat cazuri când medierea președintelui a cântărit mult pentru stabilitatea politică sau echilibrul democratic dintre puterile statului.

În cazul unei republici parlamentare, președintele ar primi un rol decorativ și ar fi ales, cel mai probabil, de Parlament, fără a mai avea competențe reale în funcționarea statului. Astfel, s-ar perverti unul dintre drepturile fundamentale ale românilor: dreptul de a-și alege direct președintele. Este forța pe care cetățenii acestei țări și-au manifestat-o puternic și poate ultimul drept care le oferă speranța că votul lor contează cu adevărat.

O republică parlamentară înseamnă transformarea președintelui dintr-un garant al democrației, într-un politruc obedient aflat la mâna Parlamentului. Cum mai poate asigura medierea atunci când Parlamentul și Guvernul ajung într-o criză majoră?

Ne întrebăm cine este vinovat de acest plan diabolic care li se pregătește românilor?

În primul rând, vinovatul principal este președintele Klaus Iohannis care, după aproape 2 mandate la Cotroceni, nu a înțeles cât de important este rolul președintelui. Astfel, pentru a-și asigura confortul după încheierea ultimului mandat, domnul Iohannis scoate la mezat instituția Președintelui României și o pune pe tavă în cadrul negocierilor cu PSD și UDMR. Am observat că există colegi din PNL care îi țin isonul.

În concluzie, acest subiect trebuie tratat cu responsabilitate politică, astfel încât românii să își păstreze dreptul de a-și alege direct președintele. Este unul dintre puținele drepturi fundamentale, care nu a fost pervertit pentru interese politice.

Beniamin Todosiu

Deputat USR PLUS de Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 16.11.2021 at 16:38

    Asta-i o parere personala. De ce trebuie sa tin cont de ea, pentru ca esti parlamentar, si ai reusit sa inseli vigilenta alegatorilor ? Daca erai pe meseria care ai avut-o, precis, nimeni nu te baga in seama ! Asa ca te bagi singur.

  2. Gelu

    joi, 18.11.2021 at 18:27

    Dle Teodosiu vezi ce faci cu consilierul Rascovici că va dat cu tifla la toți USRistii și e consilier județean cu tot refuzul vostru. Nu ești în stare să faci ordine în ograda județului nu te frământă de cea a țării care e mult prea mare dvoastra

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax