Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Călin Matieș: Lege pentru finalizarea unor hidrocentrale abandonate. Ar putea alimenta peste 300.000 de locuințe

Publicat

O populație mai mare decât a județului Alba, respectiv peste 300.000 de locuințe, ar putea fi alimentate tot timpul cu energia electrică produsă la 3 hidrocentrale abandonate din România, care va fi mult mai ieftină şi va echilibra piaţa, transmite senator Călin Matieș.

”Operaționalizarea acestor hidrocentrale abandonate și creșterea capacității de producție a energiei reprezintă o soluție viabilă pentru protejarea populației în urma creșterii exponențiale a tarifelor la energie electrică și gaze naturale.

Luni, 14 martie, în comisiile de mediu, economică, industrii și servicii și energie, am dat aviz favorabil pentru crearea cadrului legal în vederea finalizării lucrărilor și punerii în funcțiune a unor hidrocentrale care acum zac abandonate, deși investițiile sunt realizate în proporție de peste 90%.

Susțin protejarea mediului, dar în egală măsură susțin că nu putem abandona proiecte de peste 350 de milioane de euro, din banii românilor, mai ales acum când România are atât de multă nevoie de creșterea capacității de producție de energie ieftină și curată.

Proiectul de lege (L117/2022), la care sunt inițiator alături de mai mulți colegi din PSD, prevede asigurarea unei zone de protecție între hidrocentrale și restul ariei protejate.

Vor fi reluate rapid și finalizate următoarele investițiile majore:

  • Răstolnița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, la care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce peste 9,000 MWH/lună
  • Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești – realizată 90%, Dumitra-realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 2.1000 de MWH/ lună.

Cele trei hidrocentrale care pot fi finalizate rapid pot asigura 5% din energia care acum este importantă și pot oferi marilor consumatori din țară posibilitatea de a încheia contracte bilaterale, la prețuri mici, pe termen lung.

Această măsură, luată de PSD, vine să repare dezastrul lăsat de partidele de dreapta în anul 2020 când au hotărât să liberalizeze piața fără să ofere vreo soluție alternativă prin care să se evite scumpirile.

În contextul actual, principala soluție pentru a depăși criza energetică este intensificarea ritmului de realizare a investițiilor în sectorul energetic. Un prim pas în accelerarea ritmului investițional este finalizarea proiectelor care, deși se află într-o fază avansată de executare, sunt blocate din motive procedurale ori ca urmare unor sincope legislative.

Pentru a produce efecte, proiectul de lege trebuie să parcurgă întreg procesul legislativ și să fie promulgată de președinte. Cetățenii, operatorii economici și instituțiile publice au nevoie de această soluție legislativă, pe termen scurt și mediu, deoarece nu își mai permit să plătească facturi atât de mari, așa cum au fost în acest sezon rece. Am găsit soluția și continuăm demersurile pentru a fi implementată”.

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    luni, 14.03.2022 at 23:30

    Da pe vremea cui au fost abandonate ? Că banii din devoltarea sistemului energtic au fost prăduiţi pe vremea Elenei Udrea.

  2. Ion

    joi, 17.03.2022 at 09:39

    Oooo domnu Maties multumim lui Dumnezeu ca sunteti expert in energie.
    Ati oprit termocentralele cand aveati voie conform UE pana in 2030.. destepti foc.
    Domnule Marties legat de combustibil … pai ce facem ca barilul de titei de la 130 dolari e sub 100 dolari acum si preturile nu scat .
    E greleeeee

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax