Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă al senatorului de Alba Sorin Bumb: Sprijin consistent pentru legumicultori, prin Ministerul Agriculturii


Publicat

Una dintre prioritățile guvernării PNL a fost și rămâne susținerea agriculturii românești și în special a micilor legumicultori și crescători de animale, care realizează produse de bună calitate, gustoase și sănătoase, fără adaosurile de îngrășăminte, pesticide și biocide specifice agriculturii industrializate.

O măsură care va sprijini producătorii de legume o reprezintă lansarea programului de ajutor de minimis pentru producerea de legume în spații protejate.

Astfel, pentru legumicultori va fi disponibilă, în următorii 2 ani, suma de 150 de milioane de euro ca ajutor pentru culturi de legume în sere și solarii și alți 50 de milioane de euro ca sprijin pentru procesare și depozitare.

Dacă, în trecut, se acorda sprijin financiar doar pentru culturile de tomate, la cererea agricultorilor programul se extinde și pentru cultivarea de ardei, castraveți, varză albă și vinete, legume intens solicitate de piață.

Programul va fi lansat în curând, aflându-se acum în ultimele faze de consultare și discuții cu reprezentanții legumicultorilor.

Noul program al Ministerului Agriculturii, susținut de Guvernul PNL, este mult mai bine gândit și țintit, astfel încât banii să ajungă direct la producători și nu la diverși intermediari, cum s-a întâmplat în trecut cu programul „Tomata”.

Acest program s-a dovedit un eșec răsunător și o schemă de deturnare a banilor către o camarilă de partid.

Programul ”Tomata” a consumat 172 de milioane de euro în 4 ani, timp în care importurile de roșii au crescut cu mai  mult de 15%, iar banii au ajuns la camarila de partid a PSD.

Doar în județul Olt, s-au înregistrat 417 dosare fictive de plată, care sunt acum investigate de autorități.

Din păcate, situația nu este unică, ci se întâlnește și în alte județe. În loc ca banii să ajungă la pro​ducători și să dezvolte agricultura românească, ei au fost sifonați de către oamenii PSD și folosiți pentru cu totul alte scopuri, producătorii adevărați rămânând să se zbată tot în nevoi și să se descurce fiecare cum pot.

Tocmai pentru a evita astfel de probleme, noul program a fost conceput în urma unor discuții și consultări foarte serioase cu reprezentanții agricultorilor.

Astfel s-a luat decizia ca ajutoarele să se acorde doar pentru solicitanții înregistrați la APIA ca producători și tot în urma acestor discuții s-a decis ca programul să fie extins și la alte legume, nu doar la roșii.

Programul va fi extins și bugetul său va fi suplimentat, în funcție de nevoi, măsurile luate de Ministerul Agriculturii și de Guvernul PNL având ca țintă dezvoltarea producătorilor locali și scăderea importurilor de legume.

Se are în vedere atât sprijinirea producției de legume destinate consumului direct, cât și sprijinirea producției de legume destinate producerii de conserve, sumele acordate cu titlu de sprijin pentru agricultori urmând să fie acordate diferențiat.

Pentru a multiplica efectele acestui ajutor și pentru a fructifica beneficiile sale și în viitor, strategia promovată de PNL ar în vedere și alocarea de sprijin pentru realizarea de unități de producție și depozitare. 50 de milioane de euro vor fi disponibili, pentru început, pentru acest scop.

Este important ca agricultorii să producă legume de calitate, dar să poată și să stocheze aceste legume, în condiții controlate, pentru a le păstra prospețimea, mai ales în vârful de recoltă, când legumele sau fructele se pot deteriora de pe o zi pe alta, din cauza condițiilor meteo.

În plus, valorificarea superioară a recoltelor și adăugarea de plus valoare se va putea face prin procesarea acestor legume și vânzarea lor sub forme de preparate și semipreparate alimentare sau conserve.

În județul Alba am început deja un astfel de demers și mă bucur să salut, încă o dată, inițiativa administrației locale din Rădești, care a accesat o finanțare europeană și din această toamnă va deschide o fabrică de procesare a legumelor.

Exemplul lor trebuie urmat și de alte administrații locale, fiind un sprijin real pentru dezvoltarea locală a unor comunități care se bazau exclusiv pe agricultură și care acum aduc un plus de valoare muncii lor.

Guvernul PNL și Ministerul Agriculturii continuă discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a putea beneficia de Planul de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice și pentru realizarea unor instrumente care să sprijine achiziția locală de produse agricole și circuitele scurte de producție.

La fel ca în Franța, Germania sau alte țări din vest, și în România achizițiile de produse agricole pentru cantine școlare, spitale, sau case de bătrâni trebuie să se facă din producția locală, având în vedere în primul rând calitatea.

Sistemul de achiziții publice trebuie schimbat, cu accent pe calitate, nu doar pe prețul cel mai mic, astfel încât să permită cumpărarea de produse locale, sănătoase și și curate.

Nu mai vrem ca producătorii români să rămână cu merele în livadă, în timp ce copiii noștri mănâncă la școală mere poloneze, plătite din bani publici, doar pentru să sunt mai ieftine.

Nu mai vrem ca bolnavii să mănânce în spitale roșii ieftine turcești, în timp ce roșiile românești se strică pe marginea drumului.

Nu mai vrem ca în cantine să se servească cartofi congelați sau semipreparate intens procesate, în timp ce producătorii transilvăneni rămân cu recolta pe câmp.

Tocmai de aceea, reprezentanții guvernului PNL negociază noi instrumente de finanțare europeană care să sprijine producătorii locali.

În fond, dincolo de conținutul fructelor sau legumelor, de utilizarea sau nu a unor substanțe chimice – pesticide, insecticide, îngrășăminte – nu putem de o dezvoltare sustenabilă, curată și ecologică a Europei fără a avea în vedere și amprenta de carbon, sau altfel spus poluarea pe are o produce, consumul unui măr adus de la 1.500 de km, față de un măr produs la mai puțin de 100 de km.

Românii trebuie ajutați să își refacă agricultura și să consume produse locale!

Senator PNL de Alba, Sorin Ioan BUMBDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    luni, 29.03.2021 at 13:48

    Iar te-ai trezit ? Ma, tu crezi ca noi nu suntem la curent cu ceea ce ne intereseaza ? Vrei sa justifici banii si meniul de la Parlament ? Ce marfa mai au si liberalii astia. Ia exemplul lui OLar. Tace ca….in papusoi. El n-are nimic de comunicat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: INCENDIU în municipiul Blaj. Un autoturism a luat foc. Pompierii au intervenit cu o autospecială

Publicat

Un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri la un autoturism aflat în municipiul Blaj.

Potrivit ISU Alba, Garda de Intervenție Blaj a acționat pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism în municipiul Blaj.

Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Foto: ISU Alba 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Platforma de programare pentru vaccinare a fost optimizată. Utilizatorii pot vedea acum poziţia în lista de aşteptare

Publicat

Platforma de programare pentru vaccinare a fost optimizată, au transmis reprezentanții Comitetului Naţional de Vaccinare. Acum se poate vedea poziţia în lista de aşteptare (numărul de ordine) şi capacitatea de vaccinare.

Potrivit Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, aproximativ 97.000 de locuri disponibile pentru programarea la vaccinare.

Peste 80.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

Dintre cele 80.056 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 49.797 au primit prima doză de vaccin, iar 30.259 a doua doză.

61.727 de persoane au primit vaccin de la Pfizer, 9.077 de la Moderna şi 9.252 vaccin de la AstraZeneca.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Modificări în Codul Muncii anunțate de Turcan. Pontajul și condica de prezență nu mai sunt obligatorii pentru microîntreprinderi

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că Guvernul a adoptat în prima lectură două ordonanțe de urgență care simplifică relațiile de muncă prin digitalizare și debirocratizare.

Obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern a fost eliminată pentru microîntreprinderi, anunță Raluca Turcan.

Citește și MODIFICĂRI majore la salarizarea bugetarilor: Plafonarea sporurilor, grilă pentru administrația locală, spor de performanță

De asemenea, angajații pot fi pregătiți de la distanță pentru telemuncă și se poate folosi semnătura electronică în încheierea contractelor.

O ordonanță de urgență include prevederi privind folosirea semnăturii electronice, încheierea contractelor de muncă în relațiile cu instituțiile statului pentru angajator sau angajați și să posibilitatea angajatorului să achiziționeze semnătura electronică pentru angajat.

„În același timp, tot prin aceeași ordonanță de urgență, am încercat să simplificăm activitățile în telemuncă, ținând cont de faptul că în momentul de față avem declarate aproximativ 400.000 de contracte cu clauză de telemuncă față de 50.000 de contracte existente anul trecut în aceeași perioadă.

Pentru facilitarea relațiilor de muncă la distanță astăzi, prin această ordonanță de urgență, dăm posibilitatea pregătirii angajaților de la distanță pentru activitatea de telemuncă.

De asemenea, dăm posibilitatea să se folosească semnătura electronică în încheierea contractelor de telemuncă.

Nu mai puțin importantă este și prevederea prin care, în activitatea de telemuncă, instruirea angajaților de către angajator să prevadă și obligativitatea angajaților de a păstra confidențialitatea documentelor pe care le manipulează în activitatea de la distanță”, a afirmat Turcan.

A fost inclusă și obligația de a arhiva digital contractele de muncă și alte documente elaborate în relațiile de muncă.

O altă ordonanță de urgență se referă la aproximativ 445.000 de microîntreprinderi din România care au sub 9 angajați. A fost eliminată obligativitatea întocmirii fișei postului, a condicii de prezență și a regulamentului intern.

„Acestea sunt acte birocratice care pentru o microîntreprindere cu 2 angajați presupune completarea unui set atât de consistent de documente.

Practic, am eliminat o muncă în plus pe care angajatorii pot să o desfășoare fie verbal în relația cu angajații, fie printr-un act asumat de mână, întrucât vorbim despre întreprinderi mici și mijlocii care au nevoie de flexibilitate în relațiile de muncă”, a afirmat ministrul Muncii.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul a aprobat legea prin care se suspendă activitatea operatorilor economici care nu respectă restricțiile COVID-19

Publicat

Guvernul României a aprobat modificarea legii Legii nr. 55/2020.  Legea are legătură cu unele măsuri care au în vedere prevenirea şi combaterea efectelor COVID-19 și sancţiunea complementară a suspendării activităţii pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere în context pandemic.

Declarația premierului Cîțu

„Guvernul a aprobat modificările la Legea 55, proiectul de lege care merge în Parlamentul României, este vorba despre acea prevedere prin care operatorii economici care nu respectă legislaţia în vigoare, ştiţi foarte bine despre ce este vorba, pot să fie închişi pe o perioadă scurtă la început şi, după aceea, pe o perioadă mai lungă. Este nevoie de efortul tuturor în această perioadă”, a afirmat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută joi la finalul şedinţei de Guvern.

Sancțiunile prevăzute în lege

„În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenţiei, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”, conform proiectului de lege aprobat joi de către Executiv.

Proiectul de lege prevede că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate.

Cum se aplică sancțiunea

Sancțiunea contravențională se afișează de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: „Acest spaţiu este închis temporar, până la data de X inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”

Noile măsuri și sancțiuni pentru operatorii economici care încalcă în mod repetat măsurile de protecție împotriva COVID-19 au fost aprobate în ședința de guvern de joi, 15 aprilie 2021.

Astfel, localurile care încalcă regulile riscă, pe lângă amendă, și închiderea pentru 15 sau 30 de zile. Acestea vor fi obligate să afișeze un mesaj în care arată că sunt închise temporar din cauza nerespectării măsurilor.

Vezi și DOCUMENTE: MODELE DE DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de la angajator pentru CARANTINĂ

Localurile vor rămâne închise chiar dacă vor contesta măsura de suspendare a activității.

Măsurile sunt cuprinse într-un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Documentul este postat pe siteul secretariatului general al Guvernului în lista actelor normative care intra la aprobare în ședința de guvern de miercuri 14 aprilie 2021.

Aceste măsuri vor trebui să treacă și prin Parlament pentru adoptare, unde ar putea suferi modificări.

DOCUMENTUL complet poate fi văzut AICI: Măsuri restaurante

Potrivit proiectului de lege, firmele care sunt descoperite că încalcă în mod repetat măsurile anti-Covid într-un interval de 15 zile dintre constatări vor fi închise temporar, pe o durată de 15 zile (sediul principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea). În prezent, aceste firme sunt sancționate doar cu o amendă nesemnificativă, cuprinsă între 1.000 și 1.500 lei.

Firmele închise vor trebui să afișeze, în locuri vizibile de la intrarea/intrările în sediul închis temporar, următorul mesaj: „Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Dacă firma nu își suspendă temporar activitatea pentru 15 zile, autoritățile vor aplica sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu, pentru durata rămasă.

Mai mult, în cazul în care firma nu respectă măsura de suspendare a activității și își continuă activitatea, autoritățile vor dispune închiderea pentru 30 de zile. Și în acest caz vor fi aplicate sigilii. În prezent, firmele sunt sancționate doar printr-o amendă cuprinsă între 2.000 și 10.000 lei.

În plus, chiar și în cazul în care firmele închise contestă măsura de suspendare a activității, ele nu vor putea deschide pe durata stabilită a sancțiunii, mai stabilește proiectul.

Agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, precum și polițiștii locali vor putea să aplice toate aceste sancțiuni.

Măsurile vor intra în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Textul documentului

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID19Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art.ILegea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1.După articolul 66 se introduce un nou articol, art.661, cu următorul cuprins:

„Art. 661(1) În cazul repetării la același sediu principal sau secundar, întrun interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenției prevăzute la art. 65 lit. q), de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la art. 66lit.b), agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f).

Aplicarea sancțiunilor

(2) Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare prevăzute la alin. (1) se materializează prin afișarea de către agentul constatator, în locuri vizibile în interiorul sediului închis temporar, a următorului mesaj: „Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID19”.

(3) În cazul în care operatorul economic nu respectă sancțiunea contravențională complementară prevăzută la alin. (1), orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenției prevăzute la art. 65 lit. q) aplică, pentru durata rămasă, sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

(4) În cazul în care constată săvârșirea contravenției prevăzute la art. 65 lit. r), pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la art. 66lit.c), agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f).

(5) Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare prevăzute la alin. (4) se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

2.La articolul 67alineatul (2), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:„c) agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali, pentru contravențiile prevăzute la art. 65 lit. d), e), g), h), i), j), k), l), m), n), o), q) și r);”

3.La articolul 68,după alineatul (1)se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:„(2) Prin derogare de la dispozițiile art. 32 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001,aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002,cu modificările și completările ulterioare, plângerea împotriva procesuluiverbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate potrivit art.661.

Art.IIPrezenta lege intră în vigoare la10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate