Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă al senatorului de Alba Sorin Bumb: Sprijin consistent pentru legumicultori, prin Ministerul Agriculturii

Publicat

Una dintre prioritățile guvernării PNL a fost și rămâne susținerea agriculturii românești și în special a micilor legumicultori și crescători de animale, care realizează produse de bună calitate, gustoase și sănătoase, fără adaosurile de îngrășăminte, pesticide și biocide specifice agriculturii industrializate.

O măsură care va sprijini producătorii de legume o reprezintă lansarea programului de ajutor de minimis pentru producerea de legume în spații protejate.

Astfel, pentru legumicultori va fi disponibilă, în următorii 2 ani, suma de 150 de milioane de euro ca ajutor pentru culturi de legume în sere și solarii și alți 50 de milioane de euro ca sprijin pentru procesare și depozitare.

Dacă, în trecut, se acorda sprijin financiar doar pentru culturile de tomate, la cererea agricultorilor programul se extinde și pentru cultivarea de ardei, castraveți, varză albă și vinete, legume intens solicitate de piață.

Programul va fi lansat în curând, aflându-se acum în ultimele faze de consultare și discuții cu reprezentanții legumicultorilor.

Noul program al Ministerului Agriculturii, susținut de Guvernul PNL, este mult mai bine gândit și țintit, astfel încât banii să ajungă direct la producători și nu la diverși intermediari, cum s-a întâmplat în trecut cu programul „Tomata”.

Acest program s-a dovedit un eșec răsunător și o schemă de deturnare a banilor către o camarilă de partid.

Programul ”Tomata” a consumat 172 de milioane de euro în 4 ani, timp în care importurile de roșii au crescut cu mai  mult de 15%, iar banii au ajuns la camarila de partid a PSD.

Doar în județul Olt, s-au înregistrat 417 dosare fictive de plată, care sunt acum investigate de autorități.

Din păcate, situația nu este unică, ci se întâlnește și în alte județe. În loc ca banii să ajungă la pro​ducători și să dezvolte agricultura românească, ei au fost sifonați de către oamenii PSD și folosiți pentru cu totul alte scopuri, producătorii adevărați rămânând să se zbată tot în nevoi și să se descurce fiecare cum pot.

Tocmai pentru a evita astfel de probleme, noul program a fost conceput în urma unor discuții și consultări foarte serioase cu reprezentanții agricultorilor.

Astfel s-a luat decizia ca ajutoarele să se acorde doar pentru solicitanții înregistrați la APIA ca producători și tot în urma acestor discuții s-a decis ca programul să fie extins și la alte legume, nu doar la roșii.

Programul va fi extins și bugetul său va fi suplimentat, în funcție de nevoi, măsurile luate de Ministerul Agriculturii și de Guvernul PNL având ca țintă dezvoltarea producătorilor locali și scăderea importurilor de legume.

Se are în vedere atât sprijinirea producției de legume destinate consumului direct, cât și sprijinirea producției de legume destinate producerii de conserve, sumele acordate cu titlu de sprijin pentru agricultori urmând să fie acordate diferențiat.

Pentru a multiplica efectele acestui ajutor și pentru a fructifica beneficiile sale și în viitor, strategia promovată de PNL ar în vedere și alocarea de sprijin pentru realizarea de unități de producție și depozitare. 50 de milioane de euro vor fi disponibili, pentru început, pentru acest scop.

Este important ca agricultorii să producă legume de calitate, dar să poată și să stocheze aceste legume, în condiții controlate, pentru a le păstra prospețimea, mai ales în vârful de recoltă, când legumele sau fructele se pot deteriora de pe o zi pe alta, din cauza condițiilor meteo.

În plus, valorificarea superioară a recoltelor și adăugarea de plus valoare se va putea face prin procesarea acestor legume și vânzarea lor sub forme de preparate și semipreparate alimentare sau conserve.

În județul Alba am început deja un astfel de demers și mă bucur să salut, încă o dată, inițiativa administrației locale din Rădești, care a accesat o finanțare europeană și din această toamnă va deschide o fabrică de procesare a legumelor.

Exemplul lor trebuie urmat și de alte administrații locale, fiind un sprijin real pentru dezvoltarea locală a unor comunități care se bazau exclusiv pe agricultură și care acum aduc un plus de valoare muncii lor.

Guvernul PNL și Ministerul Agriculturii continuă discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a putea beneficia de Planul de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice și pentru realizarea unor instrumente care să sprijine achiziția locală de produse agricole și circuitele scurte de producție.

La fel ca în Franța, Germania sau alte țări din vest, și în România achizițiile de produse agricole pentru cantine școlare, spitale, sau case de bătrâni trebuie să se facă din producția locală, având în vedere în primul rând calitatea.

Sistemul de achiziții publice trebuie schimbat, cu accent pe calitate, nu doar pe prețul cel mai mic, astfel încât să permită cumpărarea de produse locale, sănătoase și și curate.

Nu mai vrem ca producătorii români să rămână cu merele în livadă, în timp ce copiii noștri mănâncă la școală mere poloneze, plătite din bani publici, doar pentru să sunt mai ieftine.

Nu mai vrem ca bolnavii să mănânce în spitale roșii ieftine turcești, în timp ce roșiile românești se strică pe marginea drumului.

Nu mai vrem ca în cantine să se servească cartofi congelați sau semipreparate intens procesate, în timp ce producătorii transilvăneni rămân cu recolta pe câmp.

Tocmai de aceea, reprezentanții guvernului PNL negociază noi instrumente de finanțare europeană care să sprijine producătorii locali.

În fond, dincolo de conținutul fructelor sau legumelor, de utilizarea sau nu a unor substanțe chimice – pesticide, insecticide, îngrășăminte – nu putem de o dezvoltare sustenabilă, curată și ecologică a Europei fără a avea în vedere și amprenta de carbon, sau altfel spus poluarea pe are o produce, consumul unui măr adus de la 1.500 de km, față de un măr produs la mai puțin de 100 de km.

Românii trebuie ajutați să își refacă agricultura și să consume produse locale!

Senator PNL de Alba, Sorin Ioan BUMBDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 29.03.2021 at 13:48

    Iar te-ai trezit ? Ma, tu crezi ca noi nu suntem la curent cu ceea ce ne intereseaza ? Vrei sa justifici banii si meniul de la Parlament ? Ce marfa mai au si liberalii astia. Ia exemplul lui OLar. Tace ca….in papusoi. El n-are nimic de comunicat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Rotary Alba Iulia va strânge PET-urile de pe lacul de acumulare de la Obreja de Căpâlna, cu ajutorul unui utilaj special

Publicat

Evenimentul prin care s-a marcat aniversarea Rotary Club Alba Iulia a oferit organizatorilor prilejul de a prezenta programul internațional de ecologizare, End Plastic Soup. Început în județul Brașov, prin ecologizarea lacului de acumulare de la Barajul Voila (160 de tone de deșeuri colectate), programul continuă acum în județul Alba.

Cu sprijinul financiar al celor peste 200 de participanți la evenimentul Rotary Club Alba Iulia s-a putut da startul ecologizării lacului de acumulare de la Obreja de Căpâlna, de pe Valea Sebeșului.

Cu ajutorul unor echipamente speciale, deșeurile colectate de pe suprafața apei vor fi apoi reciclate. Proiectul ”EndPlasticSoup” este inițiat de Rotary Clubs of Amsterdam, o asociere a cluburilor Rotary din capitala Olandei.

Își propune ținte foarte ambițioase, de eliminare a deșeurilor din plastic până în 2050. Rotary District 2241, România și Republica Moldova colaborează pentru implementarea programului și în România.

Detalii AICI

Astfel au fost stabilite ca locații: Barajul Voila – Brașov, Barajul Lotru – Vâlcea, Barajul Curtea de Argeș, Barajul Lugașu – Bihor, Barajul Izvorul Muntelui – Bistrița, Mila 70 și 80, Dunăre – Galați și Brăila. În funcție de complexitatea operațiunilor, o zonă este curățată în 4-5 zile, iar apoi utilajele sunt transportate către următoarea destinație.

fotografie dintr-o misiune de curățat a unui lac din România

Rotary Club Alba Iulia este primul club care s-a alăturat susținerii locale a acestui program.

Rotary District 2241, România și Republica Moldova va susține dezvoltarea unor proiecte asemănătoare sub forma unor Global Grant-uri pentru acțiuni de ecologizare în zone forestiere, lacuri și alte arii afectate de poluarea cu deșeuri.

Le mulțumim tuturor celor care au contribuit la demararea programului în județul Alba și îi asigurăm că vom depune toate eforturile pentru a menține apele curate, a precizat într-un comunicat de pres, Gheorghe Ștef, președinte Rotary Club Alba Iulia 2021 – 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Anunț de angajare la Primăria Municipiului Aiud: Muncitor necalificat la Biroul de Administrație a Pieței

Publicat

Primăria Municipiului Aiud, cu sediul situat în str. Cuza Vodă, nr. 1, organizează concurs în vederea ocupării, pe durată nedeterminată, a unui post contractual de execuție vacant, cu normă întreagă, de muncitor necalificat I din cadrul Biroului Administrația Pieței din subordinea Consiliului Local al municipiului Aiud.

Condiţiile specifice de participare la concurs:

– studii generale;

– vechime: nu este necesară.

Candidații trebuie să îndeplinească condițiile de ocupare a unui post contractual vacant, prevăzute la art. 3 din HG nr. 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Condițiile de desfășurare ale concursului sunt:

Data, ora și locul desfășurării probei practice: 08.06.2022, ora 10:00 – la sediul Biroului Administrația Pieței, situat în Aiud, str. Iuliu Maniu, nr. 38;

Data, ora și locul desfășurării interviului: 14.06.2022, ora 13:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, situat în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1.

Dosarele de înscriere la concurs se pot depune până în data de 27.05.2022, ora 14:00 la Biroul Resurse Umane, Control Intern din cadrul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, telefon 0258 861310 interior 1013 /fax 0258 861280, e-mail: resurse@aiud.ro, precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro.

Persoana de contact: Dancea Stînea Anamaria, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern din cadrul Direcției Economice, aparatul de specialitate al Primarului municipiului Aiud.

Birou Comunicare și Relații Publice

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Adrian Vasilescu (BNR): Ne îndreptăm inevitabil spre impozite mai mari. Nu se poate vorbi despre o criză financiară

Publicat

România se confruntă deja cu o criză economică multiplă, dar are totuși și un „punct tare”: nu se poate vorbi și despre o criză financiară, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României.

În opinia sa, o variantă pentru oprirea creșterii inflației ar fi majorarea impozitelor. ”Avem un buget care este ocupat în proporție de 90 la sută de salarii și de pensii. Mai rămân 10% din acest buget din care se mai pot face anumite cheltuieli și restul, pe deficit bugetar” a spus acesta.

„România este în criză. Să sperăm că în această criză nu va veni o recesiune. Guvernatorul și-a exprimat speranța, de la tribuna de la care a vorbit joi, că România nu este în recesiune și sunt șanse să nu fim în recesiune, să trecem de asta.

Criză financiară nu există în România, asta este o poveste, și tocmai ăsta e punctul tare: nu avem criză financiare în această criză multiplă”, a răspuns Adrian Vasilescu.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că se va  modifica Codul Fiscal, iar noile măsuri vor fi anunțate cel târziu la 1 iunie pentru ca Legea bugetului pentru anul 2023 să se construiască pe baza noilor modificări.

Vezi și: Marcel Ciolacu anunță schimbarea Codului Fiscal, până la 1 iunie: ”Va exista o reașezare a taxelor și impozitelor”

Cele mai mici impozite din Europa – Vasilescu

„Eu cred că ne vom îndrepta inevitabil – este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naționale – ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari, pentru că la această oră suntem țara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană.

Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% și dorim cheltuieli de 40% . Nu se leagă”, a spus Adrian Vasilescu.

Întrebat dacă aceste creșteri de impozite și de taxe ar fi oportune încă de anul acesta sau mai bine de anul viitor, consilierul de strategie de la BNR a recunoscut:

„E greu, e greu să faci creșteri de impozit, pentru că și așa populația este sleită de inflație, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai demult”, a atras atenția Adrian Vasilescu.

„Depinde cum se va înțelege guvernul cu populația, coaliția, care ar trebui să voteze în Parlament o asemenea măsură, cu populația”, a mai spus acesta, la Digi24.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sute de copiii din satele județului, la Festivalul ”Povești” de la Alba Iulia. Unii dintre ei, pentru prima dată la teatru

Publicat

Sute de copii din tot județul Alba participă la Festivalul Internațional de Teatru ”Povești” din Alba Iulia. Mulți dintre ei, din mediul rural, nu au mai fost niciodată într-o sală de spectacole, așa că, în acest an, organizatorii s-au gândit că este momentul să le ofere o mică surpriză.

”Am avut ediții în care ne-am dus noi cu spectacole, anul acesta i-am adus pe ei la Alba Iulia să ne vadă și sălile de spectacole, cum este și sala teatrului și am adus foarte mulți copii din mediul rural la anumite spctacole din cadrul festivalului, am vorbit cu directorii, care au fost foarte deschiși la propunerea noastră și impresarii teatrului au mers acolo și au organizat copiii care vin din Daia, din Mihalț, din Săliște, de acolo de unde s-a putut să fie aduși, să se bucure și ei de festivalul nostru” a spus Ioana Bogățan, directorul festivalului și al Teatrului de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia.

”Am fost la un spectacol cu clovni, m-am distrat, am râs și m-am emoționat. A fost foarte frumos și impresionant. Muzica, luminile, tot.

Nu am mai fost niciodată la teatru, dar îmi place și vreau să mai vin” a spus Cătălin (6 ani), unul dintre copiii din mediul rural care au participat la spectacolul de duminică, Stația Clovnilor, în regia Anei Crăciun Lambru (spectacol non-verbal al Teatrului pentru copii și tineret Luceafărul din Iași).

15 – 21 mai: Festivalul de Teatru ”Povești” de la Alba Iulia. Spectacole faine, pentru oameni mari și pentru cei mici. PROGRAMUL

”Cei mici din zona rurală, mai greu… la ei mai greu se merge cu spectacole și atunci suntem primiți cu foarte multă bucurie. Nu avem noi atât de mult timp să mergem să-i acoperim pe toți dar cât putem, și în timpul anului, noi încercăm să mergem cât mai departe în județ, a adăugat aceasta.

În total, aproximativ 5-600 de copii din județ vor ajunge la spectacolele din festival, în aceste zile. Cei mici provin din Valea Lungă, Săsciori, Săliștea, Mihalț, Daia Română (comune din județul Alba) și din muncipiul Sebeș.

Festivalul Internațional de Teatru ”Povești” din Alba Iulia, ediția a 15-a, este organizat de Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba.

Se desfășoară între 15 și 21 mai și este destinat tuturor vârstelor: sunt spectacole atât pentru adulți cât și pentru copii.

Maia Morgenstern, Florin Piersic jr., Horațiu Mălăele, Răzvan Mazilu, Chris Simion Mercurian și Andi Vasluianu sunt câțiva dintre invitații acestei ediții a festivalului

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax