Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat de presă PNL: Investițiile consolidează parcursul Blajului european


Publicat

Dezvoltarea Blajului a continuat în ritm susținut în ultimii patru ani când s-au concretizat pașii spre orașul european la care visează fiecare locuitor.

Proiectele de investiții au urmărit o dezvoltare echilibrată a orașului și au ținut cont de necesitățile comunității, de oportunitățile noi ivite de care am încercat să profităm.

În această perioadă au fost efectuate investiții majore în toate domeniile: infrastructură, sănătate, educație, cultură, sport și timp liber, pentru că viziunea noastră de dezvoltare este unitară. Orice rămânenere în urmă stopează ritmul dezvoltării, iar calitatea vieții locuitorilor din Blaj depinde de toate aceste aspecte.

Unul dintre cele mai importante obiective istorice din Blaj și România, Câmpia Libertății, a fost reabilitat grație unui proiect comun al Municipiului Blaj și al Consiliului Județean Alba. Înfăptuirea acestui obiectiv a fost o datorie morală, prin care aducem un omagiu istoriei Blajului și românilor din Transilvania.

Câmpia Libertății a găzduit, pe 2 iunie 2019, vizita istorică a Papei Francisc în România – primul Pontif Roman care a vizitat Transilvania. Un alt obiectiv, de importanță culturală și istorică, a fost reabilitarea Palatului Cultural Blaj. Un proiect de suflet al Blajului, realizat împreună cu Consiliul Județean Alba, care a fost distins, în anul 2017, de către Comisia Europeană, cu Premiul „Europa Nostra” pentru Conservare, este acum unul dintre marile edificii de cultură din Transilvania. În mandatul 2016-2020 a fost finalizată Baza de agrement din Parcul „Avram Iancu și a fost realizat Bazinul acoperit de înot, o investiție absolut necesară pentru un oraș european care se respectă.

În acest fel, Blajul beneficiază de o infrastructură completă pentru practicarea înotului, în condiții moderne, care asigură creșterea calității vieții în comunitate. Modernizarea și dotarea Spitalului Municipal Blaj este o materializare a unui proiect continuu care ține de asigurarea unui act medical de calitate pentru blăjeni și pentru oamenii din zona Blajului.

Amenajarea secției ATI cu 15 paturi în anul 2019, dotarea continuă a spitalului cu aparatură modernă – computer tomograf, angiograf, etc – modernizarea secțiilor medicale din spital și atragerea de medici tineri și dornici de performanță sunt obiective atinse pe care le-am promis în cadrul proiectului „1.000.000 de euro în aparatură medicală la Spitalul Municipal din Blaj”.

Investițiile în sănătate vor continua și în următorul mandat, obiective precum achiziționarea unui aparat RMN, extinderea Ambulatoriului Spitalului, mansardarea clădirii spitalului nou, dar și construirea unui heliport fiind deja aprobate și în curs de realizare.

Un alt domeniu extrem de important pentru dezvoltarea comunității îl reprezentă infrastructura rutieră. Un proiect major și obligatoriu, ținând cont de gradul de uzură, a fost reabilitarea și modernizarea Podului Vezii. Este o lucrare care asigură o durabilitate celui mai important pod rutier peste râul Târnava Mare, care face legătura între centrul orașului și cartierele Veza, Ciufud și Berc, dar și cu localitățile aparținătoare Tiur, Spătac și Mănărade.În același timp, am reușit să îndeplinim promisiunile în ceea ce privește construcția punții pietonale de peste râul Târnava Mare și pasarelei pietonale peste calea ferată.

Puntea pietonală peste râul Târnava Mare a fost un proiect investițional modern și obligatoriu, ce a înlocuit vechea punte pietonală, asigurând facil accesul în Târgul de animale, dar și legătura a peste 6.000 de blăjeni, din cartierele Berc, Ciufud și Tiur, cu zona Gării și centrul orașului. Pasarela pietonală peste magistrala CFR – coridorul IV Pan European este o investiție care a răspuns unei necesități, aceea de a lega zona centrală a Municipiului Blaj de cartierul Hula.

Tot în perioada 2016-2020 au fost efectuate lucrări pe 61 de străzi, în lungime de 30 km. Aceste lucrări vor continua pe străzile care prezintă un grad de uzură ridicat, dar și pe noile artere, rezultate din procesul de extindere a cartierelor din oraș. Au început lucrările de asfaltare a DC 203 Blaj-Deleni-Obârșia-Tiur pe toți cei 21 km, o investiție derulată împreună cu Consiliul Județean Alba.

De asemenea au fost amenajate peste 300 de locuri de parcare, un proiect care va continua, având în vedere numărul tot mai mare de autovehicule din municipiul Blaj. Investițiile în educație au continuat în perioada 2016-2020, acest sector fiind de asemenea prioritar pentru administrația locală.

Una dintre cele mai importante investiții în infrastructura școlară este modernizarea Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”! Școala etalon a Blajului va avea o curte interioară modernă, cu terenuri de sport, tribune, amfiteatru, spații verzi, locuri de joacă și de relaxare, în cadrul unui proiect de peste un milion de euro, demn de renumele de „oraș al școlilor”, pe care-l are Blajul.

Un obiectiv de investiții cu 150 de locuri, finalizat în anul 2018, este grădinița de copii din zona Câmpia Libertății, foarte necesară Blajului, în condițiile dezvoltării economice și dinamicii demografice din zona noastră. În domeniul sportului, am demarat noi proiecte de construire sau reabilitare de baze sportive.

Sala Polivalentă este unul dintre cele mai mari obiective de investiții în infrastructura sportive din județul Alba, în proces de realizare la Blaj.

Este un proiect implementat în baza parteneriatului dintre Municipiul Blaj și Consiliul Județean Alba, cu termen de finalizare decembrie 2021, care va aduce Blajul și județul Alba în prim planul comunităților care dețin facilități și infrastructură sportivă modernă în România. Au fost semnate contractele pentru reabilitarea și modernizarea stadionului din Parcul „Avram Iancu” și construirea unei baze pentru sportul de masă în zona Sălii de Sport „Timotei Cipariu”, pe vechea bază de la „Forestieră”.

Construirea Parcului Veza este un proiect din fonduri europene nerambursabile a cărui finalizare este așteptată în luna octombrie 2020. Este o lucrare de investiții importantă, care mărește suprafața spațiului verde a Municipiului Blaj și face parte dintr-un complex de proiecte ce vor transforma baza sportivă de la Veza într-una dintre cele mai moderne din Transilvania.

Parcul cuprinde stadionul de fotbal, sala polivalentă de sport, hotelul pentru sportivi, piste de biciclete și reamenajarea falezei râului Târnava Mare pentru accesul pietonal.

Dacă tot am atins capitolul fonduri europene, vreau să menționez faptul că administrația publică blăjeană a performat în domeniul programelor finanțate din fonduri europene, semnând contracte cu finanțare nerambursabilă în valoare de peste 12.700.000 de euro, ceea ce reprezintă bugetul propriu de investiții al Municipiului Blaj pentru o perioadă de 7 ani.

Printre cele mai importante contracte cu finanțare europeană se află Extinderea Ambulatoriului la Spitalul Municipal Blaj, Reabilitarea Școlilor Gimnaziale „Petru Pavel Aaron” și „Ion Micu Moldovan”, Construirea Creșei de pe strada Eroilor, Construirea noii Biblioteci Municipale, Reabilitarea infrastructurii rutiere din cartierele Eroilor, Gării și Andrei Mureșanu, precum și Amenajarea urbanistică, construirea de străzi și introducerea infrastructurii în cartierul Chereteu.

De altfel, fondurile europene vor fi principala sursă pentru marile investiții pe care le-am introdus în proiectul Blaj 2021-2027, despre care vă voi oferi amănunte, pe larg, în articolele următoare.

Toate aceste realizări au fost posibile pentru că am înțeles să punem Blajul înainte de toate, și am format o echipa câștigătoare, alcătuită din : Blăjeni, Gheorghe Valentin Rotar – Primarul Blajului și Consiliul Local, Ion Dumitrel – Președintele Consiliului Județean Alba și Consiliul Județean!

Să rămânem câștigători! Pe 27 septembrie, vă îndemn să votați candidații Partidului Național Liberal (P.N.L) pentru Blaj și pentru județul Alba, asigurând astfel viitorul copiilor noștri prin continuarea marilor proiecte care construiesc Blajul european!

MERGEȚI CU ROTAR ȘI… BLAJUL VA FI BINE!

Comandat de Partidul Național Liberal, distribuit de SC  INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro SRL, cod unic mandatar financiar coordonator 21200012.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 18 octombrie. Zilele mai reci, cele mai calde și perioadele cu ploi. Prognoza pentru următoarele patru săptămâni

Publicat

Vremea se răcește brusc săptămâna aceasta, apoi temperaturile urcă din nou peste 20 de grade, din weekend. Va mai ploua, câteva zile până la început de octombrie și mai mult spre mijlocul celei de-a doua luni de toamnă.

Luna octombrie începe cu temperaturi mai mari față de normalul perioadei.

Vezi și Prognoza meteo 20- 26 septembrie în România: Frig, ploi și chiar ninsori în primele zile. La finalul săptămânii se întoarce vara

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele 4 săptămâni, până în 18 octombrie:

Săptămâna 20-26 septembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în cele nord-vestice și nord-estice.

Vezi și VREMEA în ALBA, 20-26 septembrie. Vine FRIGUL și vor fi câteva ploi. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Temperaturi maxime: între 14 și 23 de grade, mai cald în sud.

Precipitații: ploi în jurul datelor de 20 și 25-26 septembrie

Săptămâna 27 septembrie – 3 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Temperaturi maxime: între 20 și 27 de grade, mai cald în vestul țării.

Precipitații: ploi în jurul datei de 2 octombrie

Săptămâna 4-10 octombrie

Temperaturile medii vor fi în general mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, mai ales în regiunile sud-vestice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toată țara.

Temperaturi maxime: 22-25 de grade, mai frig în nordul țării.

Precipitații: ploi în perioada 7-9 octombrie, în vest și în nord.

Săptămâna 11-18 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu o ușoară tendință spre deficit în regiunile sudice.

Temperaturi maxime: 16-23 de grade, mai frig în nordul și nord-estul țării.

Precipitații: ploi în perioada 11-16 octombrie, în nord, nord-est și centrul țării.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Apelul ministrului educației către părinții elevilor: ”Au simptome, nu îi trimiteţi la şcoală! Rugăminte imperativă”

Publicat

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, face un apel către părinţi ca, în situaţia în care constată că fiii sau fiicele lor au „cele mai mici simptome” ale infecţiei cu SARS-CoV-2, să nu îi trimită pe copii la şcoală.

”Au simptome, nu îi trimiteţi la şcoală! Rugăminte imperativă”, a spus Sorin Cîmpeanu duminică seară, într-o o intervenţie telefonică la Digi 24.

Conform acestuia, cele peste 1000 de cazuri de COVID-19 la elevi şi peste 600 de cazuri de infectări la personalul didactic şi didactic auxiliar depistate în prima săptămână a anului şcolar nu reprezintă rezultatul infectărilor în şcoală ci în perioada dinaintea începerii cursurilor.

„Este rezultatul infectărilor din partea de final a vacanţei de vară, rezultatul infectărilor de la evenimentele sociale, din mall-uri. Nu au nicio legătură cu şcoala. Infectările care vor fi generate de deschiderea şcolilor vor fi vizibile abia la finalul lunii septembrie”, a mai declarat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a pledat din nou pentru vaccinare, atât în rândul elevilor cât şi în rândul profesorilor, dar şi pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei în şcoli.

Ministrul Educaţiei a arătat că, în lipsa respectării regulilor sanitare şi a vaccinării „se va confirma matematic şi este posibil ca în Bucureşti, în a doua jumătate a lunii octombrie, să ajungem la pragul de la 6 la mie, prag de la care din păcate şcolile vor trebui să treacă în online, până când rata de infectare va coborî”.

Vezi și : IȘJ Alba: Cum vor funcționa școlile și liceele din județ, în perioada 20-25 septembrie. 7 elevi și 4 angajați, depistați pozitiv

Sorin Cîmpeanu a menţionat că este important ca testarea pentru depistarea infecţiei să se facă în şcoli, arătând că aceasta este asigurată pentru elevii şi cadrele didactice care prezintă simptome, dar şi pentru contacţii din şcoli ai acestora. El a subliniat că este în discuţie şi posibilitatea testării în şcoli a celor care nu au simptome.

Conform datelor centralizate vineri, în prima săptămână a anului şcolar 795 de clase au trecut la predarea online, după ce în acestea a apărut cel puţin un caz de infectare sau dacă anchetele epidemiologice au constatat că şi elevi din alte clase au fost contacţi direcţi au unor elevi infectaţi cu coronavirus.

În județul Alba elevii din mai multe clase au trecut în online după ce au fost descoperite cazuri de elevi infectați.

În Alba au fost confirmate  52 de cazuri de COVID  în ultimele 24 de ore. AICI: Lista localităților în care au fost descoperite noile cazuri

În România duminică 19 septembrie 2021 au fost anunțate 3.817 de cazuri noi de COVID.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.388. Dintre acestea, 849 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 201 sunt minori, 183 fiind internați în secții și 18 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.388.634 de teste RT-PCR și 2.870.487 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 14.327 de teste RT-PCR (5.174 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.153 la cerere) și 21.129 de teste rapide antigenice. 12.259.121   35.456

Pe teritoriul României, 28.127 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.703 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 56.559 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 350 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Certificatul verde, folosit de astăzi. Unde este obligatoriu și cum se descarcă

Publicat

Începând de luni, 20 septembrie, certificatul verde COVID devine obligatoriu în restaurante, la nunți și pentru alte activități în spații publice închise, în localitățile cu incidență între 3 și 6 la mia de locuitori. Este una dintre noile măsuri adoptate vineri de Guvern. 

Potrivit deciziei Executivului, în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, trasmite Guvernul.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

Cum se descarcă Certificatul verde

Certificatul verde care poate fi descărcat AICI.

Va atesta că persoanele sunt:

-vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

-au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

-între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Principalele măsuri decise de Guvern:

a) Permiterea desfășurării unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală, astfel:

competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori;

– activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție;

– organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție;

– evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente se pot desfășura cu participarea a maximum 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană;

– organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în spații închise, respectiv maximum 200 de persoane în spații deschise, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană;

– organizarea de conferințe în spații închise poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană;

– organizarea de mitinguri și demonstrații poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane, cu respectarea anumitor măsuri

– activitatea restaurantelor și cafenelelor, în spații închise, se poate desfășura în intervalul orar 5.00-2.00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;

– activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de min 7 mp pentru fiecare persoană;

– activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;

– activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise poate fi realizată în intervalul orar 5.00-24.00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;

– activitatea piscinelor interioare poate fi realizată până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

b) Permiterea desfășurării unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, astfel:

– activitatea în baruri, cluburi și discoteci poate fi realizată în intervalul orar 5.00-2.00 până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

– activitatea sălilor de jocuri poate fi realizată în intervalul orar 5.00-2.00 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ CURS: Topul îngrijorărilor care îi macină pe români: Pandemia este abia pe locul patru, iar corupția pe 7

Publicat

foto: pixabay.com/andibreit

Celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS, în perioada 8-10 septembrie 2021, arată că românii sunt cel mai îngrijorați de creșterea prețurilor.

Asta în timp ce politicienii și media dau o mai mare importanță crizei politice și pandemiei care se află pe locul 3 și respectiv 4.

Nici corupția nu îi mai îngrijorează pe români. Aceasta a ajuns pe ultimele locuri între grijile populației.

La întrebarea „Care este principala dumneavostră îngrijorare în acest moment?”, românii răspund în felul următor:

  1. Creșterea prețurilor – 36%
  2. Întoarcerea copiilor la învățământul online – 16%
  3. Criza politică – 14%
  4. Valul 4 al pandemiei – 13%
  5. Scăderea puterii de cumpărare – 8%
  6. Sănătate, spitale – 6%
  7. Corupție – 3%
  8. Alta – 2%
  9. Nu știu/ Nu răspund – 2%

Metodologie

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 861 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de vârstă

Perioada de realizare: 8 – 10 septembrie, 2021

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Partener Stiri Romania24.ro Copyright © 2021 Alba24.ro powered by Independent Media & More