Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă – Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL: Cum aducem Uniunea Europeană mai aproape de români

Publicat

Uniunea Europeană (UE) a adus 70 de ani de pace și prosperitate pe continentul nostru. De 12 ani ne bucurăm și noi, românii, de beneficiile UE: de 12 ani românii pot călători, munci sau studia oriunde în statele membre ale Uniunii. În tot acest timp, am primit de la UE de 3 ori mai multe fonduri decât am contribuit la bugetul european. Am primit 51 de miliarde de euro și am contribuit cu doar 17 miliarde de euro. Aceste investiții au contribuit la creșterea produsului intern brut cu 13,6% și la reducerea șomajului cu 3,7%. Salariul mediu al fiecărui român este cu 30% mai mare acum decât ar fi fost fără fondurile UE și fără apartenența la Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, nu toată lumea știe aceste lucruri. În plus, există de multe ori percepția  – alimentată de politicienii antieuropeni – că Uniunea Europeană este departe de noi, undeva la Bruxelles.

Fals! Uniunea Europeană înseamnă fiecare regiune, oraș și sat din România și din celelalte țări membre. Deciziile luate la nivel european au impact pozitiv pentru fiecare cetățean european, fie că e din Cugir, Sebeș, Milano sau Atena.

De aceea, oamenii trebuie să simtă că Uniunea Europeană este acolo unde sunt cetățenii săi: în comunitățile locale, în zonele rurale și în orașele lor mai mari.

Pentru asta, trebuie făcute două lucruri. În primul rând, trebuie ca politicienii europeni și, mai ales, europarlamentarii, să facă eforturi mai mari pentru a fi prezenți cât mai mult în localitățile din țară și pentru a le vorbi direct oamenilor despre beneficiile Uniunii Europene. Spre exemplu, eu, în 2018, am avut peste 100 de întâlniri în 35 de localități din 20 de județe ale țării. A fost un efort mare, în condițiile în care în timpul săptămânii trebuia să fiu la lucru în Parlamentul European de la Bruxelles, iar pentru aceste întâlniri mi-am dedicat sfârșiturile de săptămână. Sunt, însă, foarte mulțumit fiindcă oamenii au aflat direct de la mine ce face Uniunea Europeană pentru ei.

În al doilea rând, trebuie să implicăm mai puternic comunitățile locale în procesul de decizie din UE.  Europa trebuie să se axeze mai mult pe cetățeni. Trebuie consolidate noi forme de parteneriat cu autoritățile ori instituțiile locale și regionale pentru a contribui la construirea de noi punți de legătură cu cetățenii.

E clar că Bruxelles-ul nu știe mai bine cum trebuie îmbunătățite canalizarea, iluminatul public și drumurile din orașul nostru decât o știu primarul sau reprezentanții locali. Nimeni nu știe mai bine cu ce probleme se confruntă un sat, un oraș sau o regiune decât cei care locuiesc acolo și care administrează acele comunități. Aceștia sunt cei mai în măsură să își prezinte experiența zilnică locală, dat fiind faptul că se confruntă direct cu provocările și preocupările cetățenilor. De aceea, este important ca deciziile să se ia cât mai aproape de cetățeni, atât când vine vorba despre deciziile la nivel european, cât și cele la nivel național.

Eu nu vreau ca niște oameni care stau închiși într-un birou să ia decizii care să nu țină cont de ceea ce se întâmplă într-un sat din județul Alba, Iași sau Constanța. Rolul politicienilor la nivel național și european este să creeze un cadru care să aibă o anumită flexibilitate și să permită comunităților locale să se dezvolte. O prioritate a mea în viitorul mandat al Parlamentului European este să contribui la această reformă prin care oamenii să simtă că au un rol mai puternic în deciziile europene.

Bunăstarea și pacea românilor sunt strâns legate de bunăstarea și pacea întregului continent. Iar viitorul continentului înseamnă o și mai mare integrare europeană. Dar, pentru asta, trebuie să implicăm cât mai mult comunitățile locale în procesul decizional și să comunicăm cât mai clar care sunt beneficiile europene.

Așa vom aduce Uniunea Europeană mai aproape de oameni, vom aduce și oamenii mai aproape de Europa și vom face o Uniune mai puternică în ansamblul ei. Iar o Uniune mai puternică înseamnă mai multă bunăstare pentru oameni și mai puține căi pentru inamicii Europei să atace Uniunea și valorile sale.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Barna Marius

    marți, 16.04.2019 la 02:29

    PNL adica PeNaLI ajuta europenii sa jefuiasca inpreuna cu ei pe Romanii !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT mortal pe Autostrada Sebeş-Sibiu. Camion răsturnat pe carosabil, şoferul a decedat

Publicat

tir rasturnat

Un bărbat şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier grav petrecut duminică seara pe A1 Sebeş-Sibiu, între localităţile Aciliu şi Apoldu. Acesta conducea un camion care s-a răsturnat pe carosabil. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier este îngreunat, iar Poliţia face cercetări pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul. Camionul este răsturnat pe banda de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Intervenție nocturnă a ISU Alba la Cugir, pentru asanarea unui câmp de muniția rămasă neexplodată

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Detaşamentul Alba Iulia, a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Potrivit reprezentanților instituției, este vorba despre asanarea unui teren de muniţia  rămasă neexplodată. UPDATE: Reprezentanții ISU au anunțat că este vorba despre 4 proiectile vechi de aruncător, de calibru 82 mm. Reprezentanții instituției nu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate