Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Sorin Bumb, PNL Alba: Senatul a aprobat noi reduceri pentru prețul plătit de populație și IMM-uri la energie

Publicat

”Senatul a votat în această după-amiază, in calitate de primă camera sesizata, o serie de modificări ale legislației privind compensarea prețurilor la energie, modificări care ajuta populația și economia națională să treacă mai ușor prin criza energetica.

Alături de colegii mei din PNL, am introdus și eu mai multe amendamente, care vor rămâne în vigoare până în martie anul viitor, amendamente care se referă la prețul pe care cetățenii îl vor plăti pentru energia electrica consumata și la modul de calcul.

Astfel, după îndelungi negocieri și consultări cu partenerii de coaliție, am reușit să cădem de acord că cei care au un consum mediu lunar de maxim 100 de kw/pe lună vor plăti maxim 0,68 lei/kw cu TVA inclus, iar cei care consumă între 100 și 255 de kw, vor avea un preț maxim de 0,80 lei/kw cu TVA inclus.

Clienții casnici care utilizează echipamente medicale necesare efectuării unor tratamente și cei care au minim 3 copii în întreținere vor beneficia de tariful cel mai mic (0,68 lei/kWh), indiferent de consumul realizat.

Totodată, am prevăzut ca și în cazul IMM-urilor 85% din consumul mediu lunar realizat in anul 2021 să fie plafonat la un preț de maxim 1 leu/kw cu TVA inclus, doar diferența de 15% fiind facturată la prețul din contract.

Aceiași prevedere se aplică și instituțiilor publice și lăcașurilor de cult.

Pentru spitalele publice și private, pentru unitățile de învățământ, pentru furnizorii de servicii sociale, precum și pentru furnizorii regionali ai serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, consumul integral de energie electrică se plafonează la un preț de maximum 1 leu/kw cu TVA inclus.

Am insistat, deasemenea, și am obținut acordul Senatului, ca plafonarea de maxim 1 leu/kw cu TVA sa se aplice și consumului integral de energie electrică realizat de întreprinderile publice carea administrează sau gestionează investiții în domeniul sportului, turismului balnear și/sau recuperării recuperare (Ocna Mureș).

În rândul consumatorilor non-casnici care beneficiază de tariful de maxim 1 leu/kWh, au mai fost incluse companiile din industria alimentară care au depozite frigorifice, centrele sportive gestionate de autorități publice, producătorii de medicamente și parcurile industriale.

In ceea ce privește gazele naturale, prețul pentru clienții casnici este de 0,31 lei/kw cu TVA inclus pentru consumatorii casnici, fără limită de consum și 0.37 lei/kw cu TVA inclus pentru consumatorii noncasnici, in limita a cel mult 50.000 MWh.

O alta prevedere deosebit de importantă, introdusa prin amendamentele adoptate astăzi de noi, în Senat, vizează stabilizarea preturi pe piata energiei. Astfel, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligația să vândă minim 70% din energia proprie din producția proprie doar furnizorilor care au în portofoliu clienți finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora, distribuitorilor de energie și Transelectrica.

Furnizorii care au în portofoliu clienți reprezentând minim 100.000 de locuri de consum au obligația de a încheia contracte la termen pe minim 3 ani, iar clienții finali mari vor încheia contracte la termen de 5 ani, care sa acopere minim 40% din consumul anual realizat in 2021.

Modificările adoptate azi de Senat merg mai departe la dezbatere in camera Deputaților. Sunt sigur că și colegii deputați vor discuta cu celeritate aceate prevederi legislative, astfel încât ele să intre rapid in vigoare”, a transmis într-un comunicat de presă, Sorin Ioan Bumb, senator PNL de Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 27.09.2022 at 21:39

    Mă aşteptam să ne spui care a fost gândirea ta când v-aţi aprobat mărirea de salar ? Asta interesează alegătorul, nu braşoave obosite cu care vrei să ne adormi. Faci parte dintr-o mare ruşine politică.

  2. gelu stoian

    joi, 29.09.2022 at 11:31

    PNL-ul BUMB-ului,PLUS UDMR-ul+ CIUMA ROSIE- Marcel Ciolacu, PILU-le sunt ALIANTA AFLATA la GUVERNARE = USL DOI. Au MARIT SALARIILE Alesilor LOCALI, in PERSPECTIVA Alegerilor ( TOATE Categoriile= de la LOCALE, Pana la cea PREZIDENTIALA !! ) din anul 2024, CREZAND ca ACESTIA ( In mod DEOSEBIT PrimaREII din mediul RURAL !!! ) vor INFLUENTA alegatorii sa VOTEZE pentru EI, NU pentru USR ori RENEV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax