Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat deputatul Florin Roman: Amendamente la OUG pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială, în contextul COVID-19


Publicat

Florin Roman, deputat PNL de Alba

Liderul de grup al PNL, deputatul Florin Roman, a transmis într-un comunicat că a depus mai multe amendamente la Ordonanța de urgență pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecție sociale, în contextul situației determinate de coronavirus. 

„În calitatea de lider de grup al Partidului Naţional Liberal din Camera Deputaţilor, am depus mai multe amendamente la textul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Amendamentele depuse reglementează următoarele măsuri:

  • Să se deconteze indemnizaţia brută pentru zilele libere acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendării cursurilor şcolare, astfel încât să se elimine orice potenţială confuzie în implementarea legii. Decontarea indemnizaţiei nete ar putea să ducă la interpretarea greşită a legii şi să se poată înţelege că angajatorii trebuie mai să reţină şi mai să plătească încă o dată impozit şi contribuţii sociale pentru angajaţi.
  • Indemnizaţiile de şomaj tehnic de 75% din salariul de încadrare de care beneficiază salariaţii din unităţile care şi-au întrerupt activitatea integral sau parţial să fie acordate mult mai puţin birocratic. Astfel, angajatorii care au întrerupt activităţile total sau parţial trebuie să poată obţine indemnizaţii pentru angajaţi imediat, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, care este opozabilă în instanţă şi protejează în totalitate interesele statului.
  • Operatorul economic aflat în situaţia de a întrerupe total sau parţial activitatea are nevoie de sprijin nemijlocit, imediat şi cât mai puţin birocratic. Un agent economic aflat în situaţia de a închide total sau parţial activitatea, chiar nu mai trebuie să aştepte certificări din partea autorităţilor statului român.
  • Eliminarea condiţiei impuse angajatorilor de a demonstra că „nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaţilor” pentru a putea beneficia de indemnizaţii de şomaj tehnic pentru angajaţi, în condiţiile în care soldul contabil al operatorului economic pe luna martie şi poate chiar şi pe luna aprilie poate să prezinte o imagine distorsionată, faţă de adevărata sa situaţie financiară. Astfel, pot exista numeroşi agenţi economici care poate au disponibilităţi de numerar sau bani de cont, dar, în aceeaşi măsură, disponibilităţile lor temporare sunt grevate de alte obligaţii care trebuie onorate: plăţi recurente, obligaţii fiscale, rate bancare etc. În aceste condiţii, aceştia nu ar putea beneficia de şomajul tehnic, deşi ei sunt în reală dificultate. Aşadar, condiţia strictă şi uşor demonstrabilă potrivit căreia salariaţii angajatorului care înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 pot beneficia de şomaj tehnic, este uşor demonstrabilă şi suficientă”, a transmis deputatul PNL, Florin Roman.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urmele iezuiților, la Alba Iulia. Membrii Societății lui Iisus s-au stabilit în oraș în 1579

Publicat

Iezuiții sau membrii Societății lui Iisus, un ordin călugăresc care a generat în timp nenumărate teorii ale conspirației, au fost parte a istoriei orașului Alba Iulia. Puțină lume știe că ordiul s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, iar urmele lor se văd și astăzi în Cetatea Alba Carolina. 

Cetatea Alba Iulia s-a definit, de-a lungul timpului, ca un spațiu cu o tradiție aparte când vorbim de formarea elitei, dar și de valorile de patrimoniu național și universal pe care le conservă, se arată pe un portal dedicat promovării obiectivelor turistice din Alba Iulia, pus la dispoziție de administrația locală.

Unul din locurile din Cetate care se încadrează, și în zilele noastre, în acest tipar este corpul B al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care moștenește patrimoniul Colegiului iezuit.

Ordinul călugăresc al iezuiților s-a stabilit la Alba Iulia în 1579, pe valul măsurilor de contracarare a Reformei religioase.

Momentul a marcat începutul instruirii în tainele preoției în cadrul seminarului organizat în Biserica Báthory, cunoscută și ca Biserica iezuiților, astăzi demolată.

Datele istorice arată că, spre sfârșitul secolului al XVI-lea, clădirea Colegiului iezuit era finalizată, iar la începutul veacului următor în clădirile mănăstirii iezuite funcționa „colegiul cel mic”.

În anul 1588, iezuiții au fost expulzați din Cetate, revenind doar la începutul secolului al XVIII-lea, după ce Cetatea a fost ocupată de austrieci. Tot atunci, a fost reorganizată și școala iezuită. Și de această dată, șederea lor în Cetate  a fost una de scurtă durată.

Din 1776, odată cu desființarea ordinelor călugărești, fosta clădire a școlii iezuite a fost transferată Seminarului teologic romnao-catolic care a funcționat aici până în 1783.

Fostul Colegiu iezuit a fost cel de-al doilea corp de clădire care a intrat în patrimoniul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, instituție înființată în 1991.

Sursă: Albaiuliaqr.ro, Consultant Științific: dr. Tudor Roșu, istoric Editor: Nicolae Neag, expert PR.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: A fost stabilită data redeschiderii restaurantelor. Vești bune pentru industria HORECA

Publicat

pavilion, restaurant panoramic, mamut

Restaurantele vor fi deschise în data de 9 iulie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

De altfel, reprezentanţii Guvernului şi cei ai industriei HORECA s-au întâlnit joi şi au stabilit constituirea unui grup de lucru care va stabili regulile de protecţie sanitară care vor trebui respectate după redeschiderea restaurantelor.

Cel mai probabil, după anunţul oficial în legătură cu deschiderea restaurantelor, va fi transmis şi setul de reguli de respectat.

Deşi mulţi aşteptau de câteva săptămâni redeschiderea restaurantelor, acest lucru a fost amânat. În prezent, se poate merge doar la terasă. Din 1 iunie terasele au fost deschise, cu condiţia respectării unor reguli stricte de către proprietari.

Foto: Arhiva

Sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Valea Popii, inundată cu aluviuni aduse din pădure. Scurgeri de pe versanți în zona Parcului Dendrologic din Alba Iulia

Publicat

Ploile de sâmbătă după amiază au creat probleme și în zona Parcului Dendrologic de la Alba Iulia, acolo unde apa care s-a scurs de pe versanți și din pădure, a format o mică viitură și a adus bolovani și lemne până în drum. 

A plouat foarte puternic în zonă, iar apele s-au scurs pe ogașele din drumul de pământ care face legătura între Parcul de Aventură și Parcul Dendrologic, antrenând aluviunile până la asfalt, a transmis un cititor Alba24.

Apa și-a continuat drumul în jos, pe Valea Popii și a intrat pe câteva terenuri situate în aval, fără a provoca însă probleme deosebite.

Drumul este însă greu practicabil din cauza pietrelor și a lemnelor rămase pe pavele.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Început de tornadă filmat în apropiere de Teiuș. Fenomen meteorologic deosebit de rar

Publicat

Vremea capricioasă de sâmbătă, din centrul judeţului Alba, a provocat fenomene meteorologice extreme. În apropierea de Teiuş a fost filmat un început de tornadă.

Din imagini se poate observa cum norii aflaţi la altitudine foarte mică încep să formeze un vârtej. În final, fenomenul meteorologic nu s-a manifestat prin formarea integrală a tornadei.   Mai multe reprize de ploi torentiale, insotite de tunete si fulgere, s-au abătut vineri seara şi în cursul zile de sâmbătă în zona municipiului Alba Iulia.

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară, iar prin deplasare se formează o pâlnie.

Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului, însă nu reprezintă fenomene obișnuite în Transilvania.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate