Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat EDIC Regiunea Centru: În 26 mai, Regiunea Centru și România își decid viitorul în Uniunea Europeană


Publicat

EDIC Regiunea Centru

Viitorul Uniunii Europene este una din temele importante abordate recent la Summit-ul de la Sibiu, o problemă cu care se confruntă în ultimii ani Comisia Europeană și un proces asupra căruia vom decide cu toții în 26 mai 2019, când vom merge la vot.

Fondurile europene pentru susținerea mediului privat și a administrației publice locale, libera circulație pe teritoriul Uniunii Europene, tarifele scăzute la telefonie mobilă, cea mai mare piață de desfacere la nivel mondial, reprezintă programe susținute de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea și uniunea statelor membre. Pe lângă aceste programe, Comisia Europeană investește însă resurse și în informarea corectă a cetățenilor, în transmiterea informațiilor punctuale, clare și complete referitoare la modul în care investește și sprijină comunitățile, a beneficiilor aduse și modul în care oamenii se pot implica civic, prin participarea la evenimente sau la consultările publice lansate. Comisia și țările membre identifică mesaje și transmit informații publice prin rețeaua de Centre Europe Direct.

Vorbind despre acest lucru, Simion Crețu a precizat: ”Centrul Europe Direct Regiunea Centru pe care îl coordonăm în cadrul ADR Centru din 2013, a avut în centrul activităților propuse pentru acest an, mobilizarea cetățenilor la vot, informarea și conștientizarea cetățenilor în privința importanței votului din 26 mai 2019”.

În ultimele două luni, o suită de patru dezbateri cu peste 500 de cetățeni din Regiunea Centru, în patru mari orașe și centrele universitare din Alba Iulia, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov, o caravană de conștientizare și informare directă, prin discuții față în față, cu mai mult de 2.000 de reprezentanți ai mediului privat, atât administratori, cât și personal TESA sau lucrători, dar și ”Crosul Europei„ cu peste 1.000 de participanți, au avut ca tematică principală viitorul Europei și faptul că în 26 mai 2019 vom alege viitorul Europei. Mai multă integrare și ”mult mai mult împreună” în Uniunea Europeană sau mai multă independență pentru statele membre, au fost principalele teme abordate în dezbateri și discutate cu cei prezenți la evenimente. Răspunsul majorității, tineri, elevi, studenți și cetățeni prezenți, a fost ”să facem mult mai mult, împreună, în Uniunea Europeană”. Rugămintea lor a fost apoi transpusă într-un film realizat de Europe Direct Regiunea Centru în care o parte din tineri, voce a celorlalți tineri care s-au implicat și au participat la dezbateri și evenimente, ne roagă pe noi, toți cetățenii, să mergem la vot, pentru ei, pentru educație, pentru o țară ca afară, pentru o țară în care să zâmbim.

În contextul în care Brexit-ul a demonstrat că unele voci pot tulbura spațiul public și transmit mesaje incomplete sau denaturate, reușind astfel să manipuleze deciziile cetățenilor, că numărul mare de imigranți și atacurile teroriste au pus presiune pe stabilitatea economică și politică a statelor membre, că mesajele ultranaționaliste ajung să dividă societatea și pun în pericol principii europene garantate ca democrația, uniunea și solidaritatea, o reconfigurare a Uniunii Europene și a viitorului nostru în Uniune sunt necesare.

”În momentul deciziei de vot, este important să luăm în considerare că administrația publică locală a realizat investiții datorită fondurilor europene care sunt de 2-3 sau chiar de 10 ori mai mari decât bugetele locale, că firmele s-au dezvoltat datorită fondurile europene nerambursabile primite din 2007 și până în prezent, că tinerii pot studia în alte țări prin programul Erasmus, că putem vizita la prețuri rezonabile importante orașe și capitale europene, că viața și confortul în UE sunt mai ieftine  și mult mai bune decât viața într-o țară non-UE, cum sunt Moldova sau Ucraina. În aceste momente, prezența la vot în 26 mai 2019 este importantă pentru a transmite un mesaj către UE, un mesaj de încredere în instituțiile sale pentru rezultatele obținute, pentru dezvoltarea noastră ca țară, pentru sprijinul și drepturile noastre de cetățeni europeni”, a completat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Datele statistice arată că în anul 2000 un român câștiga un salariu mediu de 40 de euro, în 2017 acesta a ajuns la 517 euro. În urma investițiilor realizate și a programelor derulate în țară, PIB-ul la nivel național raportat la media UE, în privința parității de cumpărare standard, a crescut de trei ori, ajungând în anul 2017 la 63% din media europeană. Iar dacă în anul 2.000 România avea o rată de inflație de 40,7%, la finele anului 2017 aceasta era de 3,32%. Pentru IMM-uri, începând din anii 2000, ADR Centru a finanțat 2138 de societăți comerciale în toată Regiunea Centru, care au investit fonduri totale în valoare de peste 480 milioane euro, din care peste 350 milioane euro au fost resurse nerambursabile. Aceste firme au creat de-a lungul timpului circa 10.000 de locuri de muncă noi, alte peste 30.000 de locuri de muncă fiind menținute ca urmare a proiectelor realizate. Asta spune foarte mult pentru capacitatea de dezvoltare a regiunii noastre. În perioada de finanțare, 2007-2014, la nivel regional, am depășit 82% ca grad de absorbție, pentru această perioadă, 2014-2020, la nivelul întregii regiuni și pe toate axele programului REGIO, avem depuse 1.466 proiecte, care au o valoare totală de aproape 2,5 miliarde euro, în condițiile în care alocarea financiară de care dispunem este de 880 milioane euro. Avem 570 de proiecte contractate, cu o valoare totală de peste 885 milioane euro și prin care se solicită mai mult de 616,6 milioane euro. Dintre acestea, doar în ultimii doi ani am contractat aproape 400 de proiecte pentru firmele mici, care vor investi circa 190 milioane de euro în dezvoltarea afacerilor.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate