Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat europarlamentarul Mircea Hava: O piață unică pentru industria de apărare 

Publicat

Piața unică europeană este o poveste de succes. Sigur, cu destule minusuri, dacă ne gândim la energie, de exemplu. Dar e o realitate care a promovat și stimulat economiile statelor membre, a creat oportunități și a oferit servicii mai bune pentru cetățeni. 

Cu toate acestea, așteptările ca în Europa să se nască o piața a apărării sunt, în continuare, fragmentate. Lucrurile se cam întâmplă în ograda fiecăruia, preponderent, și cu o concurență limitată. Toate acestea duc la o eficiență scăzută a fondurilor destinate industriei de apărare, la o risipă a banului public și la o piedică în calea securității Uniunii și a statelor membre.

PPE LOGO

În plus, faptul că UE își procură peste 75% din echipamentele militare din exterior e dovada că nu avem o piață comună de apărare. PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European susține o nouă politică în ce privește industria de apărare la nivel european, una în care să existe o piață comună pentru producția de armament și muniție, o piață comună care să ducă la o mai mare eficiență a cheltuielilor cu apărarea. O astfel de piață comună ar însemna, pe lângă eficiență și productivitate, atât o mai bună integrare a capacităților defensive de la nivelul Uniunii cât și posibilitatea de a descuraja în mod credibili eventualii atacatori.

Avem nevoie de asta și trebuie să creștem substanțial ponderea comerțului intraeuropean în domeniul apărării, devenind în felul acesta mai competitivi și la nivel global. E nevoie de investiții substanțiale în capacitatea noastră industrială, eliminarea barierelor transfrontaliere, precum și promovarea dezvoltării lanțurilor valorice și de aprovizionare paneuropene. Trebuie să optimizăm urgent producția prin standardizare, recunoașterea reciprocă a certificării și stabilirea priorităților. Comisia trebuie să propună instrumente legislative care să contribuie la asigurarea utilizării standardelor militare ale NATO, asigurând interoperabilitatea și promovând cooperarea. România, prin poziția geo-strategică, precum și prin capacitățile de producție de armament și muniție, trebuie să fie unul dintre pilonii principali ai acestei noi realități, iar Guvernul trebuie să creeze toate premisele necesare pentru ca integrarea noastră în piața unică de apărare să aibă loc cât mai rapid și eficient.

Mircea Hava, europarlamentar PPE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate