Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat europarlamentarul Mircea Hava: Vrem ca energia să fie accesibilă, sigură și curată

Publicat

Parlamentul European a votat regulile  Rețelei Transeuropene în domeniul energiei (TEN-E), pentru finanțarea și construcția infrastructurii în acest domeniu. Astfel, energia în Europa va fi mai sigur aprovizionată și mai accesibilă. Pe scurt, Regulamentul TEN-E stabilește criteriile pe baza cărora proiectele transfrontaliere de infrastructură energetică devin eligibile pentru fonduri europene, în cadrul Facilității Conectarea Europei. 

Îl citez pe Tom Berendsen, europarlamentarul care a negociat noile reguli UE pentru finanțare și construirea infrastructurii energetice, în numele Grupului PPE, care afirmă că „Mai mult decât oricând, proiectele energetice europene sunt de o importanță capitală pentru ca tranziția energetică să funcționeze pentru cetățenii noștri și pentru a deveni mai puțin dependente de importurile de energie din Rusia”.

În ceea ce ne privește, România trebuie să se implice în acest proiect, precum si în cel al captării si stocării de CO₂ . Legat de captarea  de CO₂, e nevoie vitală de  investiții suplimentare ale marilor poluatori. Apoi, se impune transportul pe fostele conducte destinate gazelor naturale pentru ca, în cele din urmă, să se realizeze stocarea în rezervoare geologice. Iar toate aceste operațiuni au nevoie de bani de investiții, pe care companiile  nu sunt nerăbdătoare să le facă.

Reamintesc faptul că, potrivit celui mai recent raport privind capacitățile de stocare a dioxidului de carbon, România are un potential de stocare de 22 de gigatone. De asemenea, captarea și stocarea CO₂ este unul dintre obiectivele principale ale Pactului Ecologic European (Green Deal), dar și unul dintre criteriile esențiale pentru calificarea proiectelor energetice românești pentru fondurile europene necesare tranziției de la energia din resurse fosile la resurse  regenerabile.

Noul regulament TEN-E va contribui, decisiv, la obiectivele de reducere a emisiilor de CO₂, prin promovarea integrării surselor regenerabile și a noilor tehnologii de energie curată în sistemul energetic. În plus, va continua să conecteze regiuni izolate de piețele energetice europene, va consolida interconexiunile transfrontaliere existente și va promova cooperarea cu țările partenere.

Revenind la România, e absolut necesar să tratăm acest subiect cu responsabilitate, profesionalism și la timp, pentru a nu pierde bugetele uriașe alocate de către Uniunea Europeană acestui domeniu.

Mircea Hava

Eurodeputat

Membru al PPE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ovidiu

    joi, 07.04.2022 at 22:11

    Du-te din viață noastră..ne-am săturat de tine!Jos comuniști!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax