Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat europarlamentarul PNL Mircea Hava: Implicații și posibile consecințe ale unor proiecte derulate prin PNRR 

Publicat

mircea hava

Sunt sigur că o bună parte dintre colegii primarii care au semnat, cu curaj și cuvenitul anunț în social-media, finanțări pe Componenta 5 – Valul renovării (renovarea moderată sau aprofundată a clădirilor publice și nu numai), discută despre nevoia de suplimentare a banilor pentru ca investițiile din această zonă să se poată finaliza la timp. Adică, până în 2026. 

E clar ca lumina zilei că valorile estimate inițial în negocierile cu Comisia, costuri maxime admise de 440 euro/mp pentru varianta moderată și de 500 de euro/mp pentru lucrări aprofundate, nu împlinesc actualele condiții de piață. La ce poate duce asta? La situații, din păcate, prea des apărute în istoria investițiilor publice din România. Copii care ar putea fi relocați din cauză că lucrările de renovare a școlilor s-au oprit, pacienți prinși cu schela la geamul salonului, grădinițe cu curțile pline de materiale, iar enumerarea ar putea cuprinde multe astfel de neplăceri cauzate de oprirea lucrărilor.

PPE LOGO

Nu am niciun dubiu că toate astea sunt pe lista îngrijorărilor multor primari gospodari. Nici mie nu mi-ar cădea bine ca, peste un timp de la începerea unor lucrări de renovare, să am tristul privilegiu de a anunța constructorul și beneficiarul în cauză că „stăm să ne vină banii”.

E un context foarte încâlcit. Multe lucrări, puțini constructori și limite de prețuri ce nu mai au legătură cu piața. O șansă mai mare în implementare ar fi să ne batem capul mai puțin cu situația politică și să găsim soluții, rapid, în maniera în care s-au mai rezolvat astfel de situații, cu ajutorul OUG 64/2022 sau a Ordonanței 15/2021.

Sunt și voi rămâne unul dintre oamenii de administrație care cred că prevenția e mai importantă decât leacul. Asta însemnă că ACUM e momentul ca în dreptul acestor tipuri de proiecte să apară rețeta de finanțare suplimentară și, odată cu asta, șansa ca ele să fie finalizate în cadrul de timp al PNRR. Altfel, viitorul ne va confrunta cu situații ce vor părea fără scuză în ochii copiilor, pacienților, beneficiarilor de servicii sociale și, de fapt, a tuturor.

Mircea Hava -europarlamentar PNL

Membru EPP

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Adrian Geamanu

    sâmbătă, 17.02.2024 at 19:51

    Lasa dl Hava ca sunt destule proiecte facute doar sa fie fara a fi nevoie . Vezi reavilitarea scolii din Intregalde care nu mai are elevi, reabilitarea termica a unor primarii reabilitate cu maxim 5 ani in urma sau alte scoli care au fost reabilitate incepand cu acoperisul, geamuri si usi termopan, izolate cu polistiren de 20 si acum vor fi din nou realbilitate … termic . Adica le mai trag o spoiala si schimba usile de intrare sa fie banii absorbiti, cei implicati sa-si mareasca salariile pentru ca sunt in echipe de gestionare de fonduri europene si de la firme sa se intoarca bani de campanie electorala.

  2. Codru

    duminică, 18.02.2024 at 08:05

    Domnul Hava sa le explice si celor de la Bruxelles, el și ceilalți parlamentari romani despre situatie și sa suplimenteze aceia coaturile in plus sau sa-l intrebe pe Iohanis de ce am primit din 80 miliarde cat se lauda o patrime adică 20-30 miliarde. De unde sa tot dea statul roman cadouri când administratia locala si judeteana nu au facut o investitie productiva pentru a crea locuri de munca pentru locuitorii judetului, tra-la-la banii europeni…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax