Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Primele asfaltări pe Transalpina de Apuseni


Publicat

Luni, 10 mai, au început lucrările pentru turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107I -Transalpina de Apuseni, cea mai mare investiție într-un drum județean. Mare parte a drumului va fi finalizată în cursul acestui an, în condițiile în care fenomenele meteorologice vor ajuta în acest sens.

Prezent pe șantierul drumului, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a declarat: „După cum vedeți, avem deja primii zeci de metri de asfalt pe acest drum, lucrarea începe să prindă contur în ceea ce privește suprafața de rulare.

Este o lucrarea care, iată, merge aproape așa cum ne dorim, specialiștii conduși de Marius Hațegan își fac datoria și iată că, poate mai mult decât ne așteptam noi, lucrurile încep să fie din ce în ce mai avansate.

Sunt convins că dacă vremea ne va lăsa și asta e important pentru o lucrare pe drum, o să reușim să facem anul acesta o bună parte din această lucrare de asfaltare.

E o premieră pentru județul Alba, pentru că se reușește să se înceapă asfaltarea unui drum județean de 78,5 kilometri, este o premieră pentru locuitorii din această zonă care probabil nu mai sperau vreodată la o astfel de lucrare și sunt convins că premiera aceasta va fi urmată de alte premiere în ceea ce privește infrastructura din această zonă a munților și a județului Alba”.

Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba, a declarat: „Așa cum am mai spus, eu sunt foarte mulțumit de ritmul în care se desfășoară această lucrare de mare anvergură, eu cred că e o premieră națională pentru că discutăm despre cea mai mare investiție pe un drum județean din România.

Suntem în faza în care s-a lucrat foarte mult pe partea de terasamente, iată că astăzi, deja începem cu primul strat de asfalt, suntem pregătiți pe aproape 20 de kilometri să asfaltăm în perioada imediat următoare, 20 de kilometri însemnând lotul 1, exact până la intrarea în localitatea Râmeț.

Estimez ca până la sfârșitul lunii iulie să ajungem până la Râmeț, deci sunt pregătiți cei 20 de kilometri.

Depinde și de disponibilitatea constructorului, pentru că mai sunt și alte lucrări, dar eu cred că până la sfârșitul lunii iulie o să avem asfalt până la Râmeț.

Se poate circula pe toți cei 78 de kilometri, în condiții destul de bune, în zona lotului 2 s-a lucrat foarte mult la partea de terasamente, am lucrat la consolidări, la gabioane, la ziduri de sprijin, iar în acest moment putem circula până la Bucium fără nicio problemă.

Eu nu cred că în momentul de față se mai lucrează pe un drum județean, pe lungimea de aproape 80 de kilometri și în valoare de 40 de milioane de euro”.

Drumul Județean 107 I este cea mai importantă investiție de infrastructură județeană pe care Consiliul Județean Alba o derulează în acest moment.

La finalul lucrărilor, Transalpina de Apuseni va fi reabilitată pe o lungime de 78,5 kilometri, incluzând și 6.700 de metri pătrați de piste de biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă, au declarat reprezentații PNL Alba într-un comunicat de presă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Furtuna a făcut ravagii la Tăuți, în comuna Meteș. Grindina a acoperit grădinile și curțile localnicilor

Publicat

O ploaie torențială cu grindină s-a abătut sâmbătă, în jurul orei 13:10, peste satul Tăuți din comuna Meteș. Un cetățean a surprins pe o filmare natura dezlănțuită. În doar câteva minute, gheața a acoperit curțile localnicilor.

Oamenii au privit neputincioși cum grădinile și culturile agricole sunt distruse de grindină. În unele locuri, stratul de gheață a ajuns la câțiva centimetri.

Reamintim faptul că mai multe localități din județul Alba s-au aflat sâmbătă, între orele 13:00 și 14:00, sub avertizare Cod Portocaliu de furtuni.

O altă avertizare Cod Galben este în vigoare sâmbătă în Alba, până la ora 21:00.

Citește și Atenționare COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Instabilitate atmosferică accentuată și ploi, până marți

sursa video: Simona D. 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Bacalaureat 2021. Ministrul Educației: Doar două treimi din elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a s-au înscris la examen

Publicat

elevi

Doar două treimi dintre elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a din promoția curentă s-au înscris la examenul de Bacalaureat din acest an, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acest procentaj, mai mic decât în anii anteriori, este o consecință a discrepanțelor create de școala online din pandemie.

„Dificultățile au fost foarte mari, s-au suprapus peste problemele cronice din învățământul românesc, peste discrepanțele mult prea mari dintre urban și rural și au amplificat aceste diferențe”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Amplificarea acestor diferenţe a generat renunţarea la şcoală. Vedem, din păcate, şi în numărul celor înscrişi pentru examenul de bacalaureat, care sunt doar 114.000 din promoţia curentă, formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a. E vorba de două treimi, 66% înscrişi la examenul de bacalaureat din promoţia curentă – 152.000 clasa a XII-a şi 21.000 elevi de clasa a XIII-a. Este un procent mai mic decât în anii anterior, procentul celor înscrişi la Bacalaureat”, a adăugat el.

„Asta creează îngrjorări cu privire la creşterea riscului de abandon şcolar. Pe de altă parte, din păcate, vedem doar săptămâna aceasta numeroase cazuri de bullying, un element îngrijorător. Este tot o consecinţă a pierderilor care au fost înregistrate nu numai în plan educaţional, dar şi în planul tulburărilor sociale, comportamentale, emoționale”, a spus Cîmpeanu.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Exemplu de implicare și spirit civic, la Oarda de Sus. Oamenii au tuns iarba, au toaletat copacii și au strâns gunoaiele

Publicat

Mai mulți cetățeni din cartierul albaiulian Oarda de Sus au dat dovadă sâmbătă de implicare și spirit civic. Pentru a da o altă față locului în care trăiesc, aceștia s-au mobilizat în echipe, au tuns iarba de pe marginea drumului, au toaletat arborii și au strâns gunoaiele. 

„Nu este nevoie decât de puțin timp și multă bunăvoință, pentru ca locul în care trăim să capete o altă față.

Astăzi, comunitatea din Oarda de Sus, a dat dovadă de toate acestea și de la mic, la mare, a dat o altă față locului în care a ales să trăiască.

S-a pornit de la Pistol și s-a ajuns până la Cămin. S-a tuns iarba de pe marginea drumului, s-au toaletat arbuștii și s-au strâns gunoaiele. Nu s-a uitat nici de curtea școlii din Oarda de Sus și nici de curtea bisericii. Oamenii au fost vrednici!

Mulțumesc tuturor pentru implicare și sper ca acțiunea de astăzi să fie doar începutul unei cosmetizări a zonei!”, a scris asistenta Marcela Vîlcan, consilier local PNL, pe pagina de Facebook.

sursa, foto: Marcela Vîlcan

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul va acorda o indemnizaţie de gratitudine pentru invalizi, veterani şi văduve de război. Cât vor primi lunar

Publicat

Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 9 iunie, o ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, prin actul normativ adoptat, invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata.

Pentru anul în curs, aceasta va fi în valoare de 2.690 lei, sumă neimpozabilă.

Indemnizația de gratitudine nou introdusă se va cumula cu indemnizația de care beneficiau până acum invalizii, veteranii şi văduvele de război.

Statul român își exprimă astfel recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au pus viața în slujba țării, venind cu o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit suplimentar pentru aceste categorii de beneficiari.

În România, conform evidențelor oficiale, existau, la momentul adoptării ordonanței de urgență, un număr de 2.521 de beneficiari ai acestui drept.

foto: Facebook, Nicolae Ciucă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate