Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: ADR-urile nu trebuie să intre în jocurile și ambițiile politice

Publicat

”Ne-am concentrat, ca țară, dar mai ales clasă politică, aproape exclusiv asupra PNRR și am lăsat de izbeliște Programele Operaționale. Acest lucru, așa cum am mai spus în repetate rânduri, înseamnă noi întârzieri, ba chiar bani pierduți și oportunități ratate.

Există, totuși, și progres în ce privește aceste Programe Operaționale, din cadrul exercițiului financiar 2021 – 2027.

Cele 8 Agenții de Dezvoltare Regională s-au mișcat mai bine și sunt în negocieri avansate cu Comisia Europeană pentru POR-uri, chiar dacă și aici există întârzieri.

O altă mare problemă ce ne paște, în ce privește activitatea Asociațiilor de Dezvoltare Regională și POR-urile, mă refer aici la o posibilă intervenție excesivă a politicului, rezultat al unor ambiții în ce privește un control asupra acestor instituții. Guvernanții au decis ca Agențiile Regionale să devină Autorități de Management pentru Programele Operaționale.

Avem chiar și o legislație în acest sens, adoptată și intrată în vigoare. Cu toate acestea, există în prezent, la nivelul MIPE, o discuție cu privire la posibilitatea ca Programele Operaționale să rămână centralizate, să nu mai intre în atribuția ADR-urilor. Asta în condițiile în care preluarea atribuțiilor de Autorități de Management, legiferată deja, înseamnă fix asta, o descentralizare.

Personal, în calitate de fost primar al unui municipiu care a derulat proiecte europene de peste 350 de milioane de euro în decursul mandatelor mele, sunt un susținător declarat al descentralizării. Și asta chiar dacă există argumente valide, atât pro cât și contra.

Știu foarte bine mecanismele constituționale, legale, de autoritate publică, de acreditare, de existență a capabilităților umane, logistice și financiare ale modului în care înțeleg să funcționeze autoritățile centrale în privință ADR-urilor. M-am uitat și peste Programele Operaționale și toate sunt, parcă, trase la indigo, ca și cum oamenii din cele opt regiuni ar avea aceleași nevoi.

Nu prea îmi place modul în care este gândită finanțarea pentru administrațiile locale sau pentru firme. Motiv pentru care nu voi ezita să atrag atenția grupului de monitorizare din PPE, și nu numai, asupra discrepanțelor ce pot să apară ca urmare a acestui mod de a pune problema. Unele ADR-uri se vor mișca mai bine, iar altele mai puțin bine. Iar din acest lucru s-ar putea naște unele ambiții și jocuri politice.

Sper ca cei de acasă să aibă înțelepciunea necesară și să nu folosească acest prilej pentru a transforma acest proces extrem de important într-un joc politic. Sper să nu asistăm la idei năstrușnice ale unor politicieni, care să ceară mutarea ADR-urilor în alte orașe decât cele în care funcționează acum, sub pretextul eficientizării activității acestora.

Trebuie să înțelegem, o dată și pentru totdeauna, că în ce privește banii europeni, în ce privește proiectele destinate comunităților, avem nevoie de predictibilitate, de continuitate și seriozitate, iar instrumentele pe care le avem la îndemână în atragerea banilor europeni nu pot fi vopsite în culori de partid, cum nu pot și nu trebuie să deservească interese politice”.

Mircea Hava – eurodeputat PNL

Membru al PPE

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Praf si.. pulbere

    vineri, 01.04.2022 at 18:36

    Crede cineva ca sefii ADR-urilor, nu sunt nimiti politic ?

  2. Gelu Stoian

    vineri, 01.04.2022 at 19:48

    Dle Hava : In Romania avem un Guvern de Coalitie 1) Mitu Citu’si haita sa ( Se pare ca monsiu Citu are zilele numarate, ca Presedinte al PNL), Marcel Ciolacu, PSD, SI Io Pot Kelemen Hunor-UDMR,Guvern USL DOI, Unde Fiecare partid Isi Trage Jarul ( programele regionale POR ) Sub Tuurta LUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Kop

    luni, 04.04.2022 at 15:54

    Nea Mircea sper ca o sa candidezi la locale ?
    Sa nu ne dezamagesti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax