Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: Bugetul Uniunii, pentru 2023, trebuie adaptat situațiilor cu care ne confruntăm

Publicat

Cu toată dorința noastră de a reveni la normalitate, odată trecuți de pandemie, nu ne putem preface că situația actuală permite acest lucru, iar Bugetul pentru 2023 trebuie să țină cont de toate provocările pe care le avem în față. Suntem într-o situație excepțională, într-o criză energetică, cu o inflație care atinge cote record în cele mai multe state membre, cauzate de un război de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, chiar la granița Uniunii.

Nu putem, în aceste condiții, să ne prefacem că e „business as usual”, iar poziția PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, este că viitorul buget trebuie construit în așa fel încât să țină cont de aceste circumstanțe în care ne aflăm.

Trebuie să protejăm cetățenii și de mediul economic de impactul pe care inflația, criza energetică și situația geopolitică le au asupra vieții cotidiene, folosind toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, asta însemnând și renunțarea la unele restricții sau o mai mare flexibilitate în ce privește execuția bugetară.

Sunt lucruri pe care trebuie să le avem în vedere, atât la nivelul Uniunii cât și la nivelul României, dacă vrem să nu fim, din nou, luați pe nepregătite de situații pe care le anticipează atât mediul economic cât și oamenii de știință.

La nivelul Parlamentului European, grupul PPE susține o prioritizare a proiecției bugetare pentru 2023 care să aibă în vedere securitatea energetică, apărarea, sănătatea, securitatea alimentară și, nu în ultimul rând, susținerea mediului economic, în special a companiilor mici și mijlocii, mult mai expuse efectelor inflației și crizei energetice.

Bugetul multianual 2021 – 2027, gândit și pus pe hârtie înainte de pandemie, de situația geopolitică sau criza energetică și inflația produse de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, nu are cum să fie unul eficient în condițiile actuale. Tocmai de aceea, PPE solicită o revizuire a acestui buget multianual și de adaptare a lui la condițiile actuale, de relaxare a unor norme și limitări, care să permită o intervenție mai rapidă pentru atenuarea efectelor crizei prin care trecem, fie că vorbim de inflație, energie sau siguranță și apărare.

Avem tot dreptul să sperăm că această nouă criză se va încheia rapid. Nu avem însă voie să nu fim pregătiți pentru a-i răspunde în mod adecvat, pentru a proteja populația și mediul de afaceri, doar pentru simplul fapt că noi ne-am făcut calculele pentru o situație cu care realitatea actuală nu coincide.

Mircea Hava – europarlamentar PNL

Membru EPP

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 13.10.2022 at 13:58

    Da ce mă, ăilalţi susţin altceva ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax