Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava, europarlamentar PPE: Democrația europeană are nevoie de o presă liberă și transparentă

Publicat

Mircea Hasva, europarlamentar ppe

Libertatea de exprimare este, în mod incontestabil, unul dintre cele mai importante drepturi, iar presa liberă este garantul unei democrații funcționale și solide. E un drept pe care noi, românii, l-am câștigat târziu și pentru care am plătit un preț mare, în Decembrie 1989. 

EPP, cel mai mare grup din Parlamentul European, e neclintit în convingerea că presa liberă este nu doar „câinele de pază al democrației”, ci unul dintre pilonii fundamentali ai acesteia și o componentă importantă a economiei europene.

European Media Freedom Act va crea un cadru legislativ, la nivelul Uniunii Europene, prin care va fi asigurată o mai mare libertate și independență a mass-media, va fi asigurată independența editorială și, totodată, va fi asigurată și o mai mare transparență a actului jurnalistic.

PPE LOGO

Situații precum cea de la GSP, în care patronatul solicită jurnaliștilor să prezinte în avans subiectele la care lucrează, nu sunt acceptabile. Publicitatea, indiferent cine o plătește, înseamnă promovare și nicidecum cenzură ori acces preferențial la subiectele și temele pe care le abordează.

Noul cadru legislativ trebuie și va ține cont și de mediul online, de motoarele de căutare și platformele social – media, care, prin natura lor, pot facilita sau restrânge accesul la informație. Statele membre vor trebui să respecte independența editorială a mass-media și să asigure o mai bună protecție jurnaliștilor și surselor acestora.

În același timp, mass-media va trebui să devină mai transparentă în ce privește proprietarii companiilor, precum și în ce privește finanțările publice pe care le primesc pentru diverse campanii de promovare.

Platformele de social media și motoarele de căutare, precum și instituțiile media, trebuie să devină mai transparente, astfel ca propaganda să nu se substituie informării și dezinformarea să nu se ascundă sub masca jurnalismului.

Sunt și rămân un susținător al presei libere. Am fost lăudat și criticat deopotrivă și am considerat mereu că dreptul la opinie și liberă exprimare este sfânt.

Mircea Hava – europarlamentar PNL
Membru EPP

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 06.10.2023 at 14:02

    Ce vorbeşti mă,voi care aţi pus pumnul în gură presei sau i-aţi sponsorizat din banii noştrii, veniţi să spuneţi că este nevoie de presă liberă ? Liberă pentru alţii nu pentru voi. Şi cu toate astea se mai găsesc unii care vă dau pe goarnă, dar interveniţi cu CNA-ul şi ciocu mic, că vă paşte o mare amendă. Păcălicilor, nu aveţi ruşine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax