Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: Fenomenul migrației este o mare problemă pentru Europa

Publicat

Mircea Hava: Fenomenul migrației este o mare problemă pentru Europa. Soluțiile nu ar trebui să cadă exclusiv în sarcina celui mai omenos vecin. 

Sfârșitul de an atinge și marchează una dintre cele mai importante borne din existența Uniunii Europene. Din interiorul grupului de negociatori, în cadrul căruia PPE s-a poziționat ținând cont de opinia europenilor, a rezultat un acord îndelung așteptat, materializat în Pactul privind migrația.

PPE LOGO

Nu sunt omul care își asumă o opinie doar pentru că aceasta dă „bine” în spațiul public. De aceea, sinceritatea mă obligă să spun direct că fenomenul migrației este o mare, mare problemă pentru Europa. A fost ieri, este azi și va fi, probabil, și mâine.

Mulți se încumetă să numească acest acord „istoric”. Probabil, din cauza faptului că de la eșecul discuțiilor, din 2016, au trecut prea mulți ani în care fenomenul migrației i-a făcut pe foarte mulți să simtă că le-a ajuns cuțitul la os.

Mă încumet să amân momentul până la care voi considera cu adevărat remarcabil și istoric acest acord, și-l voi considera cu adevărat reprezentativ când acest set de legi el va fi votat în Parlamentul European și adoptat de guvernele tuturor statelor din UE.

Da, noile norme Eurodac dau coerență și forță deciziilor privind migrația, pentru fiecare stat.

De la controalele de securitate, sosiri neregulamentare la granițele externe ale UE, până la identificare și prevenirea migrației ilegale. Personal, consider că drama prin care trec oamenii care sunt captivi în mijlocul unui conflict armat este aproape imposibil de povestit în cuvinte.

La fel cum cred că umanitatea fiecăruia dintre noi trebuie să rămână intactă și cei cu adevărat în nevoie trebuie ajutați. Dați-mi, totuși, voie să afirm că, dincolo de o realitate căreia dorim să-i dăm contur și însemnătate, trebuie să fim cel puțin precauți atunci când îi asigurăm contextul rezolvării.

Iar rezolvarea ar trebui să plece de la originea problemelor, de acolo de unde războaiele, foametea, nesiguranța, abuzurile trimit milioane de oameni în pribegie. Soluțiile nu ar trebui să cadă exclusiv în sarcina celui mai omenos vecin. Pentru că, omenia este legitimă când poate fi susținută economic și social, ținând cont de locuitorii tăi, de nevoile lor și de opinia lor. Dacă limitele și posibilitățile țărilor UE sunt ignorate și depășite, chiar și cei care își caută liniștea vor deveni frustrați și neintegrați.

Nu vreau ca românii să se simtă în nesiguranță, nicăieri în Europa, din cauza atentatelor, a violențelor de stradă, a infracțiunilor comise de unii migranți! De aceea, găsesc absolut necesară regândirea și aplicarea rapidă a felului în care abordăm, gestionăm și punem în practică tot ceea ce ține de acest subiect.

În clipa de față, dacă mă întrebați pe mine, suntem, într-o oarecare vraiște, cu proteste ce separă opinii cu privire la situațiile sociale din țările de origine, nemulțumiri ce pornesc de la ipostaze în care se acționează după vorba „primul venit, primul servit.”

E obligatoriu să continue dialogul pentru a ajusta soluțiile propuse în acest acord. Începând de la instituțiile europene, până la cele mondiale, la guverne ș.a.m.d. este timpul să punem ordine în jurul și înăuntrul unui fenomen care cauzează mari dezechilibre economice și sociale.

Multe vizibile pe termen scurt, altele pe termen mediu, iar altele pe termen lung.

Mircea Hava – europarlamentar PNL

Membru PPE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 21.12.2023 at 16:56

    Această mare,nare problemă a fost creată tot de UE şi când au văzut ce tâmpenie a ieşit, caută să o disipeze la tot. Să şi-i ţină.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax