Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: Parlamentul European a votat o rezoluție pentru susținerea Moldovei

mircea hava

Publicat

Suntem tot mai aproape de a avea o nouă pagină scrisă în istoria Uniunii Europene. Parlamentul European, cu o majoritate covârșitoare, a arătat, prin rezoluția votată recent, direcția clară a urgentării și acceptării Moldovei în rândul statelor membre.

Sunt zeci de motive și argumente, fără să greșesc când spun absolut urgente, pentru ca până la finalul acestui an să avem negocierile începute și toate măsurile de ajutor din această rezoluție să devină efective.

Se presupune că, prin această largă majoritate a tuturor grupurilor parlamentare proeuropene, nu doar că se confirmă gestul de apreciere față de eforturile celor de la Chișinău ci, mai mult, măsurile de sprijin economic garantate în rezoluție vor putea repara câteva din distrugerile pe care vecinătatea Moldovei cu zona de război și intenția Rusiei de a fisura democrația le produc.

Solidaritatea cu această Românie mai mică, dar la fel de dragă și mândră, trebuie susținută ferm, dacă nu vrem ca prezentul să semene cu istoria recentă din care mulți dintre noi am fost parte și pe care n-o vrem retrăită.

Testul aparținerii și acceptări se justifică, dincolo de lozinci și intenții, prin fapte, pe care cu bucurie le-am salutat și încurajat împreună cu colegii mei: 145 de milioane de euro este majorarea pe care Comisia o va aloca și plăti Moldovei ca o măsură suplimentară în susținerea economică și sprijină reducerea dependenței energetice față de Rusia printr-un program de investiții susținut de instituții financiare europene.

În egală măsură, Parlamentul European a cerut urgentarea plăților din alte segmente de ajutor convenite și adoptate, ce totalizează peste 200 de milioane de euro. Adaug și garantarea totală a accesului la piața unică europeană!

Și pentru că prezentul o dictează și impune, am cerut sprijinul și creșterea alocării financiare în domeniul securității Republicii Moldova, prin susținerea cooperării dintre mai multe state care își aduc aportul prin diverse mecanisme.

Dincolo de interesul imediat, justificat, azi, mai ales prin drama acestui război, această rezoluție este, mai degrabă, a tuturor celor care cred în Moldova și în speranța fraților noștri de a avea un viitor în siguranță pentru copiii lor și generațiile viitoare.

Peste calcule politice și interesele geostrategice, noi, românii care am votat această rezoluție, nu ne dorim doar ca Moldova să scape din chingile apropierii de Moscova, ci să devină cu adevărat o țară a moldovenilor. Doamne ajută!

Mircea Hava – eurodeputat PNL

Membru PPE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax