Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: România poate atrage sume importante în economie, prin „pachetul de coeziune” votat de PE

Publicat

România poate atrage sume importante în economie și pentru noi locuri de muncă, prin „pachetul de coeziune” votat de PE.

În general, cam tot ce se spune dinspre Bruxelles e zis și scris de oameni dependenți de termeni. Din ciclul ce nu te uluiește, te plictisește.

Voi rezuma cam așa: azi, Parlamentul European a decis, c-o înțelepciune parohială, binevenită într-o criză ca cea provocată de pandemie, cum se distribuie și unde vor merge banii din „pachetul de coeziune”.

Trei fonduri ale Uniunii, cu o valoare de 243 de miliarde de euro, ce răspund unor necesități din: cooperare teritorială, dezvoltare regională și coeziune.

Mircea Hava în Parlamentul European

Sună generos, însă cu semne de întrebare din partea unora față de trecerea din teorie în practică. Vocile optimiste anunță că acești bani vor produce efecte, în statele harnice și pregătite, din 2022.

Detalii tehnice vor fi publicate în Jurnalul Oficial pe data de 30 iunie, cu intrare în vigoare de la 1 iulie.

În ceea ce privește România, sper că nu există cineva care să creadă că acești bani sunt pentru ca să ne rugăm, care pe unde, pentru ca efectele crizei să treacă și să nu vină peste noi o alta.

Ca membru al Comisiei de Dezvoltare Regională, dar și prin poziția clară a colegilor din EPP, susținem , laic și pragmatic dacă vreți, că rezistența la astfel de șocuri se obține prin locuri de muncă.

Cât mai multe, cât mai întemeiat îndreptate către domenii ce țin de un mediu mai curat, de dezvoltare durabilă și economie circulară.

Evident, aceste locuri de muncă vor trebui să existe și în proiecte comune dintre statele Uniunii, nu doar la nivelul amabilităților diplomatice ci, concret, cu profitabilitate onestă și reciprocă între vecini.

Da, mediul, ca termen general, va avea peste 30% la dispoziție.

De obicei, ne referim la mediu pentru că “dă bine” , pentru că, Doamne ajută, e un termen popular printre politicieni.

Trist e că, de multe ori, doar se vorbește despre combaterea schimbărilor climatice.

Azi, în sfârșit, vorbele se termină și încep faptele. Să reducem dependența de combustibili fosili, de resurse clasice, nu brusc, de azi pe mâine, dar deciși să facem din industriile curate mai mult decât o simplă pomenire.

Planurile concrete, acțiunile clare, măsurile imediate și efectele măsurabile se vor regăsi în aerul pe care îl vom respira cu toții în următorii 7 ani. 30% din bani merg către climă, în folosul tuturor.

Tot ce mai trebuie e ca România să mai și vrea și chiar să fie parte din schimbarea asta majoră, să transformăm dorința în proiecte.

Banii sunt, banii vor veni însă nu ni-i va aduce nimeni doar pentru că suntem simpatici sau parte din UE.

Nu ne mai cheamă nimeni la masă. Ni se dă rețeta, dar noi, în bucătăria noastră, facem ce trebuie ca să mai și mâncăm.

De aici e treaba fiecărei țări, a fiecărei administrații să apese accelerația, să scrie proiecte inteligente și să le implementeze. Doar așa vom face față viitorului.

Mircea HAVA, Europarlamentar PNL, Membru al EPP

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 25.06.2021 at 22:36

    Era sa pic jos de atata intelepciune ! Mai Staline,intr-un clip de-al tau spuneai ca banii de la Comunitatea Economica nu vin pur si simplu, ci trebuie adusi. No, esti acolo, adui sa vedem ca ai inteles perfect mecanismul. Daca nu , esti un mare gulgutier, cum de fapt si esti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax