Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Mircea Hava: Taxe mai mici pentru produsele de bază, taxe mai mari pentru companiile din domeniul energetic

Publicat

În ciuda complexității problemelor din sistemul energetic, există soluții simple, pe care guvernele statelor membre pot și trebuie să le ia, fără să intervină în mod brutal în piață. Reducerea sau chiar eliminarea TVA la produsele de bază și o suprataxare a companiilor din sistemul energetic, a profiturilor obținute de acestea, sunt două astfel de măsuri pe care PPE le susține si propune statelor membre. Practic, banii pe care statul îi pierde din eliminarea TVA la alimente pot fi compensați prin câștigurile provenite din suprataxarea profiturilor din sistemul energetic. În acest fel sunt sprijiniți cei mai vulnerabili cetățeni, afectați în mod direct de inflație, iar companiile din sistemul energetic vor lua asupra lor o parte mai mare din povara acestei crize prin care trecem.

Am mai spus, și o mai spun o dată, perioadele mai grele pe care le traversăm nu pot fi decontate doar de o parte a societății ori economiei, în timp ce o altă parte realizează profituri fabuloase de pe urma pierderilor celorlalți. Jocul economic nu poate să fie un zero-sum-game, în care unii câștigă doar dacă alți pierd.

Am văzut deja că unele măsuri populiste, de intervenție directă și brutală în jocul economic, doar sună bine însă nu sunt fezabile. Plafonările de preț nu funcționează, iar asta s-a văzut în recenta plafonare a prețului pentru lemnele de foc, care au dispărut din piață de îndată ce plafonarea a intrat în vigoare. Guvernele nu pot și nu trebuie să intervină prin stabilirea unor prețuri de vânzare care, oricât de bine sună, nu acoperă cheltuielile agenților economici. În momentul în care obligi pe cineva să vândă sub costul de producție, acesta nu va mai produce. Poți, însă, să acționezi asupra profiturilor unui sector, poți ca Guvern să te asiguri că o anumită conjunctură globală nu este exploatată de unii agenți economici, cum e cazul companiilor din domeniul energetic, pentru a obține profituri uriașe pe seama pierderilor celorlalți participanți la jocul economic ori a cetățenilor.

Tocmai de aceea, împreună cu colegii din PPE susținem aceste măsuri care vin să ofere un sprijin cetățenilor, cei mai afectați de criza energetică și inflație, și să redistribuie, dacă vreți, efortul comun pe care trebuie să-l facem pentru a trece cu bine prin această criză.

Mircea Hava – europarlamentar PNL

Membrul al EPP

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. SsS

    joi, 27.10.2022 at 18:31

    Manca-lar tata de deștept…cum zice el. nu zice nimeni !!!

  2. pilu

    joi, 27.10.2022 at 19:37

    Deşteptăciunea urbei, dar de bănci de ce nu ziceţi nimic ? Acolo n-ai competenţă, ai ? De fapt, cred că nu prea ai niciunde.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax