Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Raul Chiriac, PNL: Exact ca într-o companie privată, este necesară creșterea eficienței administrative a statului (P)

Publicat

Raul Chiriac - PNL

Creșterea capacității administrative a statului reprezintă o condiție necesară pentru dezvoltarea comunităților din România. Acest lucru este similar cu creșterea eficienței unei firme private. De fapt, instituțiile statului trebuie gestionate tot mai mult după regulile performanței din zona privată, doar că principalul indicator de performanță nu este profitul, ci satisfacția clienților, care – în cazul statului – suntem noi, cetățenii.

Anul 2024 este fără doar și poate un an marcat de mize electorale. Va scoate din jobenul multor partide politice promisiuni care să asigure obținerea unei reprezentativități cât mai crescute. În tot acest spectacol ușor de intuit al promisiunilor de tot felul care să atragă la urne electoratul fidel, am credința că vom face orice este necesar pentru a rămâne în zona performanței, eficienței și eficacității administrative.

Continuăm să ne ghidăm acțiunile după indicatori de performanță, oferind rezultate concrete și măsurabile pentru cetățeni. Vorbim despre valorile care au consacrat PNL drept un partid al capacității de a proiecta viitorul prin intermediul oamenilor pentru care viziunea și rezultatele au fost elementul de diferențiere.

Tentația populismului va fi mare pentru mulți dintre noi. Atrași de lumina reflectoarelor în spectaculosul caz al pandemiei, al nevoii de infrastructură mare, de reformă administrativă a statului român cu sute de unități administrativ-teritoriale pe care realitatea demografică le pune în situația dificilă a depopulării, uităm că discuția de fond este legată de creșterea capacității administrative a statului și de nimic altceva.

Această creștere a capacității administrative este necesară pentru eficiență, ea fiind reflectată în creșterea calității vieții omului în raport cu perioada pe care o trăim.

Ecuația dezvoltării nu are nevoie de foarte multe explicații. Fie că vorbim despre școală, stradă sau spital, fie că vorbim despre conceptul, mai larg, al dezvoltării urbane sau rurale, de fapt vorbim despre o cât mai bună cunoaștere a avantajelor competitive ale fiecărei comunități.

Sigur, avantajele pot fi uneori de tip comparativ, terenuri aproape de autostrăzi sau de căi de transport majore, alteori pot fi de ordin competitiv, forță de muncă, populație tânără, universități de prestigiu, deschidere culturală majoră, capacități de incluziune considerabile.

Toate aceste lucruri se conjugă într-o viziune de dezvoltare coerentă doar dacă folosim la capacitate maximă mijloacele de a crește capacitatea administrativă a statului român.

În foarte multe cazuri, viziunea despre care vorbesc, este în fapt, capacitatea de a conecta nevoile, resursele și specificul localității la liniile de finanțare externă. Acest lucru reprezintă mecanismul prin care plus valoarea este generată de capacitatea comunităților de a se dezvolta prin inovare. Cu un efort de specializare a resurselor umane existente sau de atragere în mecanismul administrativ a specialiștilor care să răspundă acestei nevoi, rezultatele vor fi pe măsură.

Efortul care ne așteaptă după 2024, un an în care sunt sigur că discursul rațional va învinge, este fără precedent în istoria postdecembristă a națiunii. La baza reușitei va sta o reconfigurare majoră a relației administrație – cetățean, capacitatea de a investi în oameni și infrastructură și, mai ales, în răsplătirea performanței acolo unde ea există cu adevărat.

Poate că sună dramatic sau ca un ultimatum, dar principala sarcină a politicienilor care își caută loc pe liste în această perioadă este creșterea capacității administrative a statului. Fără dezvoltarea acestei capacități ratăm viitorul comunităților. Toate lucrurile despre care vorbim sunt frumoase, nasc dezbatere, dar nu reușesc să producă acel salt calitativ, fundamental în lumina noilor provocări.

Cine înțelege asta repede are șansa să vorbească în 2028 despre o comunitate care a făcut pași pe calea dezvoltării, cine nu, va vorbi despre filozofia eșecului și despre cum ne manipulează și ne folosesc domnii cei mari.

Numai bine, tuturor!

Raul Chiriac, PNL

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 28.11.2023 at 11:39

    Mă, tu acum te trezeşti să baţi din gură, când sunteţi ataşul PSD-ului ? Ce aţi făcut cât aţi guvernat ? Prostii, că altceva nu sunteţi în stare să produceţi. Capacitate la voi înseamnă mărirea aparatului bugetar, cu cât mai mulţi votanţi. Poţi să scri ce vrei, nu aveţi nici o credibilitate. Prea târziu.

  2. X

    marți, 28.11.2023 at 18:50

    Sunteți pe făraș ca orice gunoi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax