Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat senator Călin Matieș: România și producătorii români au pentru prima dată în 30 de ani dreptul de primă alegere

Publicat

Comunicat senator PSD de Alba, Călin Matieș: România și producătorii români au pentru prima dată în 30 de ani dreptul de primă alegere.

”Acum 3 ani am avut un vis: că toți producătorii locali vor avea unde să-și vândă produsele tradiționale, rapid și la prețul corect.

În calitate de președinte al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale am ajutat mereu producătorii români să-și vândă mai repede și eficient produsele, în fața celor străine și de calitate mai slabă. Acum, prin Legea privind lanțul scurt de aprovizionare, am legalizat acest principiu care va aduce multă bunăstare și respectul cuvenit producătorilor locali.

Ce am vrut să conțină această Lege? Ca alimentele proaspete, tradiționale și la prețuri corecte să se găsească în cantine școlare, cantinele spitalelor, cazarmele militare, restaurante, magazine alimentare, depozite alimentare etc.

Datorită proiectului meu de lege, în curând, în toate primăriile, școlile și spitalele se vor cumpăra alimente de la cei mai apropiați producători locali, asigurând astfel:

  • prospețimea produsului
  • cumpărarea produselor locale
  • cumpărarea prioritară a produselor românești
  • emisii mai mici de carbon

Producătorii locali și cetățenii pot beneficia, deopotrivă, de pe urma „lanțurilor scurte de aprovizionare” de multiple avantaje. De exemplu, reducerea timpului și distanței de livrare a produselor generează prețuri finale mai mici. Pentru clienți, mai puține legături comerciale aduce o prospețime a produselor.  În urma acestei legi nu se vor mai regăsi pe mesele elevilor sau ale pacienților din spitale mere stricate sau pâine uscată. Toate vor fi prpaspete, afuse de la cel mai apropiat producător.

Canalele scurte de distribuție generate de această lege vor spori interacțiunea, cunoașterea și înțelegerea reciprocă între consumatori și producători. Avantajul este reciproc, deoarece consumatorul va cumpăra alimentele pe care deja le cunoaște iar producătorul va vinde către segmentul de piață în care are cea mai mare și apropiată desfacere.

Lanțul scurt de aprovizionare funcționează  conform principiilor europene ”de la fermă la consumator” și cel al reducerii emisiei de  carbon astfel cum e asumată Pactul Verde European. Conceptul este des întâlnit în întreaga Europă iar state precum Franța, Ungaria și italia și-au reînviat industria alimentară locală și-au conservat puterea micilor producători. Este exact ceea ce îmi doresc și eu pentru țara mea și pentru producătorul român!

Readuc aminte că programul ”Cornul și laptele” și ”Masa caldă” pentru elevi  vor face parte din lanțul scurt de aprovizionare.

Mi-am propus ca legea privind lanțul scurt de aprovizionare să fie doar o piesă din setul de măsuri legislative și proiecte de politici publice inițiate de Partidul Social Democrat precum programul AGRO IMM și IMM PRODUCT pentru creșterea Siguranței alimentare a Românilor.

Împreună, producători locali, instituții publice și cetățeni,  dăm o șansă istorică produselor tradiționale românești și economiei locale”.

Călin Gheorghe Matieș

Senator PSD  de Alba

Comunicat

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 27.02.2023 at 15:52

    Deci, este aprobată această lege sau e un proiect ? Dacă nu am înţeles bine, scuze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax