Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat senator Ioan Bumb: O lege importantă pentru stabilizarea pieței de energie

Publicat

”Plenul Senatului va adopta astăzi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 153/2022, introducând astfel o serie de prevederi foarte importante pentru piața de energie, care vor ajuta atât populația cât și agenții economici să treacă cu bine peste perioada rece, stabilizând prețurile pentru electricitate la un nivel suportabil.

Astfel, s-au instituit o serie de măsuri temporare prin care se pune în aplicare un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică. Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale “OPCOM” SA, în calitate de achizitor unic, va plăti maxim 450 lei/Mwh producătorilor de energie electrică.

Va revinde energia electrică achiziționată la același preț de 450 lei/Mwh către furnizorii de energie electrică care au în portofoliu clienți finali, către operatorii de transport și de sistem energie electrică și către operatorii de distribuție energie electrică concesionari, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Acest mecanism de achiziție centralizată de energie electrică nu se va aplica:

– operatorilor economici, producători de energie din surse regenerabile, pentru următoarele tehnologii și puteri instalate:

 • energie hidraulică, exclusiv pentru acele centrale din portofoliu a căror putere instalată per centrala/unitate de producție este inferioara 10 MW
 • energie eoliană
 • energie solară
 • energie geotermală
 • biomasă
 • biolichide
 • biogaz
 • gaz de fermentare a deșeurilor

– producătorilor de energie electrică pe bază de huilă, precum și capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.

Totodată, se prevede transmiterea către OPCOM a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM. Astfel, OPCOM va realiza o procedură anuală de achiziție de energie electrică în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate, transmise de către ANRE și câte o procedură de achiziție lunară, care are drept scop suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale. În caz de necesitate, OPCOM va organiza și sesiuni extraordinare de ajustare a cantităților alocate prin procedura de achiziție centralizată.

Este unul dintre cele mai bune proiecte de lege adoptat până acum în domeniul energiei, modificările fiind atent discutate și apoi adoptate cu unanimitate de voturi de către comisiile de specialitate ale Senatului, atât Comisia de energie, infrastructură energetică și resurse minerale – comisie al cărui vicepreședinte sunt – cât și Comisia economică, industrii și servicii a Senatului, în cadrul unei ședințe comune ce avut loc ieri.

Aceste prevederi vor conduce la o liniștire a pieței energiei, conferind stabilitate pentru populație și predictibilitate pentru mediul economic.

Măsurile vor fi în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, permițând companiilor românești să rămână competitive și să protejeze locurile de muncă ale românilor, dar și clienților casnici să aibă o stabilitate în ceea ce privește cheltuielile cu energia electrică.

Senatul este prima cameră sesizată pe acest proiect de lege, dar sunt sigur că și colegii din Camera Deputaților vor păstra aceste prevederi și le vor adopta cu celeritate, astfel încât mecanismele prevăzute aici să intre în aplicare de la 1 ianuarie 2023”.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba

Comunicat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  miercuri, 07.12.2022 at 13:16

  Va adopta,o serie de măsuri temporare. Ce rahat de comunicare-i asta. Nimic stabil. Mă, sunteţi de râsul lumii, nu aveţi habar de nimic, semnaţi state de plată babane şi mâncaţi la bufet cu preţuri de pe vremea lui Gheoghiu Dej. Dacă v-ar desfinţa, nu vi s-ar simţi lipsa. Inutililor !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax